As vrea sa elimin din start polemicile. Cand spun ca o partie este plata, dificila, abrupta sau usoara, nu este parerea mea. Sunt prea putine pistele de Cupa Mondiala pe care le-am strabatut singura, toate se afla in Austria, si oricum nivelul de „turist” nu-mi permite evaluari competente. Cum de imi permit totusi sa fac afirmatiile cu atata siguranta? Simplu, imprumut opiniile exprimate de schiori si schioare. Duminica, la slalomul feminin din Aspen, comentatorul roman de pe Eurosport si-a informat ascultatorii despre dificultatea scazuta a partiei. Nu doresc sa-l contrazic, dar declaratiile fetelor ii infirma opinia.

Podiumul slalomului din Aspen: Marlies Schild (2), Kathrin Zettel (1), Tina Maze (1) (Getty Images)
Partia din Aspen are cel mai abrupt start de slalom din circuitul feminin. Prin urmare portile se aseaza strans, rupand fluiditatea si solicitand mai mult picioarele. Acestui start abrupt si obositor i se adauga traseul valurit, pe care pozitia trupului e decisiva in mentinerea unei pozitii de atac si a vitezei in pasajele scurte, dar repetate de contrapanta. Alt aspect foarte obositor. Capacul il pune altitudinea si aerul rarefiat. Daca in aceste conditii se poate vorbi de un slalom usor, atunci il invit pe vorbitor sa-i incerce singur dificultatea.
Dupa cum era de asteptat Maria Höfl-Riesch, lidera a disciplinei dupa victoria din Levi si specialista oriunde in afara pasajelor cu inclinatie extrema, a fost incomodata de virajele stranse de la inceputul traseului si timpul pierdut acolo a fost irecuperabil. Insa doar trei colege de grupa fusesera mai rapide decat ea. Ulterior a depasit-o si Maria Pietilä-Holmner, care inca nu forteaza genunchii la maxim, dar se simte bine pe pista ce i-a adus deja multe succese.

Maria Höfl-Riesch in slalomul din Aspen (Getty Images)
Descriu deocamdata prima jumatate a cursei, in care trioul fruntas a surprins putin. Tina Maze a deschis cursa, cu o mansa curata, insa cel putin in aparenta retinuta. Grija ei principala a fost sa nu rupa fluiditatea, lucru ce i-a reusit si s-a dovedit la final o tactica buna. Aceeasi concentrare la linie si continuitatea ei, plus o dispozitie mai mare spre atac s-a vazut in mansa austriecei Kathrin Zettel. Aceasta dispozitie a si pus-o in avantaj cu un sfert de secunda. Marlies Schild a pornit furibund, dar apoi, poate si cu teama unui nou abandon, a inceput sa ezite si finalul si-a pierdut nota cu care ne incanta de obicei. Locul 3, cu sanse inca la victorie.
Remarcate prin prestatiile solide s-au facut colegele Mariei, Lena Dürr si Christina Geiger, clasate intre primele 8. Premiantele din Levi, au pierdut teren pe erori de abordare. Tanja Poutianen a pornit atacul pe abrupt in picioare, pierzand o secunda si jumatate (locul 7). Mikaela Shiffrin a vrut prea mult. A schiat brutal si a franat aproape dupa fiecare viraj, rupand cursivitatea ce ar fi ajutat-o sa obtina un timp mai bun. Publicul a ovationat-o totusi si pentru pozitia a 10-a sperand la mai mult in mansa a doua.
***
Iar pustoaica nu a dezamagit. Cu al cincilea timp al mansei secunde, a preluat temporar conducerea urcand trei pozitii in clasamentul final. Ceva mai usor setat, traseul acestei a doua parti a concursului a avut mai multe ruperi de ritm. Una dintre aceste schimbari i-a priit nu numai lui Shiffrin, ci si Veronikai Velez-Zuzulova. Slovaca franase mult pe abruptul de inceput al primei manse pentru ca pe final sa ajunga chiar sa „parcheze”, punand sub semnul intrebarii calificarea in mansa secunda. Norocul ei au fost intarzierile generale foarte mari (primele 10 concurente au fost risipite intr-un interval de doua secunde, iar ultima calificata a piedut 4 secunde!!!). Cu al treilea timp al mansei secunde Zuzulova a urcat de pe locul 20 pe 11 si nu-si pierde pozitia in grupa de elita.

Tina Maze in slalomul din Aspen (Getty Images)
Din cauza ecarturilor mari din prima mansa, modificarile in prima parte a clasamentului au ramas minimale. Maria Pietilä-Holmner dupa o cursa frumoasa, linistita si sigura a facut rocada cu Maria Höfl-Riesch. Nemtoaica stie sa-si pastreze bustul foarte stabil, centrat permanent. Indiferent de ce se intampla cu picioarele, bustul joaca rolul pivotului in jurul caruia ele trebuie doar sa pistoneze pentru a accelera in viraje si asta o avantajeaza atunci cand traseul curge cu lejeritate.
Marlies Schild s-a enervat sus si a atacat punand o secunda suplimentara intre ea si Maria, apoi viteza s-a dovedit prea mare, a fost cat pe ce sa iasa de pe traseu, a redresat cu mare siguranta insa a pierdut ceva timp in proces. Exact cat, aveam sa aflam abia la final: 4 zecimi. Tina Maze a schiat decis, dar normal in comparatie cu Marlies, care – cu exceptia erorii – in sfarsit a aratat ca pe vremuri. Secretul austriecei ar fi revenirea la modelul de clapari din sezonul trecut.

Marlies Schild in slalomul din Aspen (Getty Images)
Auzisem de la antrenorii austrieci ca desi Marlies nu a scazut deloc, doua colege au inchis intervalul despartitor, Michaela Kirchgasser fiind cel mai aproape. Si da, e o performanta sa inchei pe locul 8 dupa cascada de erori etalate de Michi in ambele manse, nu doar in una singura. Dar nu mi-am imaginat necrutarea aratata de Kathrin Zettel. La fel de furibunda ca si Marlies in atac, insa mult mai precisa, centrul jos de greutate scutind-o de ezitari. Asa se face ca Marlies Schild are in sfarsit rivala la slalom. O coechipiera ce a urcat abia pentru a doua oara in cariera pe cea mai inalta treapta a celei mai tehnice discipline, desi la pauza a mai condus de multe ori. Cele doua austriece au fost cele mai rapide in mansa a doua.
In urma cu doua sezoane, inainte de Aspen, Kathrin Zettel isi facea bagajele si fara sa spuna cuiva ceva pleca la mare in Egipt (parca). S-a vorbit atunci de incheierea carierei. S-a purtat un razboi rece in spatele usilor federale, din care putin a razbatut in afara. Posibil sa fi fost amenintata cu sanctiuni financiare. La vremea respectiva Kathrin era satula de toate durerile (de sold, de spate, de genunchi) ce nu se mai terminau si nu avea nici un chef sa-si traiasca restul vietii in spitale. Era hotarata sa renunte. Nu se stie ce i-a schimbat decizia, dar in negocierile purtate a ajuns si sa poata schimba antrenorul si din aprilie 2011 lucreaza cu Heinrich Bergmüller, fostul antrenor al lui Hermann Maier, un om ce stie sa trateze schiori accidentati si sa asculte la plangerile organismului sportivului. Un detaliu, care alaturat tehnicii de exceptie posedate de micuta Zettel poate explica miracolul transformarii unei sportive in prag de retragere intr-o invingatoare.

Kathrin Zettel in prima mansa a slalomului din Aspen (Getty Images)
Au trecut patru etape, toate tehnice si am vazut doar doua sportive care merg ceas. Sau struna. Fara eroare. Tina Maze si Kathrin Zettel. Austriaca are un abandon, dar sa nu uitam ca se datoreaza ghinionului ce i-a smuls ochelarii de pe ochi in Levi, nu unei erori tehnice. Fara acea intamplare, in locul lui Maze, Zettel ar fi fost lidera curenta. Totusi pe termen lung si per ansamblu, doar Tina Maze reprezinta o adversara adevarata pentru Lindsey Vonn (nu va uitati la cele doar 10 puncte din dreptul americancei, induc in eroare), slovena fiind puternica si in probele de viteza.
Pe langa lupta pentru globul mare de cristal, a devenit interesanta si cea pentru globul slalomului. Kathrin Zettel pare pana acum cea mai solida pretendenta, chiar daca Maria Höfl-Riesch este in fruntea clasamentului. Marlies Schild, pornita la vanat recorduri, are in acest sezon doar unul negativ. N-a mai avut o serie de 5 infrangeri la rand din 2005. Aceea a fost de altfel si singura astfel de serie de la prima ei victorie de Cupa Mondiala, in martie 2004 (Sestriere). Dar destul schi tehnic, de acum trecem la viteza pentru o vreme.