Tot Ligety, tot prapastie

Voi incepe aceasta cronica prin a va linisti. Schiorul Max Franz, cel care a cazut fara cunostinta in super-uriasul de ieri din Beaver Creek dupa intrarea frontala cu capul intr-o poarta, a scapat usor. Comotia cerebrala a fost evidenta. Conform stirilor furnizate de echipa austriaca, dupa primele controale efectuate ieri in spital a reiesit ca spatele, bratele si picioarele sunt intregi. Doar nasul ii este in suferinta, cu fractura de sept, pe langa zgarieturile severe ale fetei. Tanarul schior austriac, care saptamana trecuta a urcat pentru prima data pe podium (in coborarea din Lake Louise) a mai facut astazi cateva examene neurologice, dar a parasit deja spitalul. Urmeaza doua-trei saptamani de pauza completa si numai daca acestea raman fara dureri de cap si fara probleme de concentrare se va putea gandi la reluarea antrenamentelor. In teorie Bormio s-ar potrivi in acest calendar ca loc de revenire, insa e putin probabil, din cauza dificultatii pistei.

Ted Ligety in prima mansa a slalomului urias din Beaver Creek (Getty Images)

Ted Ligety in prima mansa a slalomului urias din Beaver Creek (Getty Images)

Cu inimile usoare ne putem intoarce la ce s-a intamplat astazi pe partia Birds of Prey din statiunea americana, partie avand startul la peste 3000 de m altitudine. Ca si in cazul fetelor saptamana trecuta, aerul rarefiat a adaugat la dificultatea slalomului urias. Vi s-a parut ca schiorii obosesc pe final si gafaie epuizati dupa trecerea liniei de sosire? Nimic mai adevarat. Iar cand Romed Baumann s-a prabusit fara putere la final, n-a jucat teatru. Austriacul e astmatic si din aceasta cauza schiaza in fiecare an absolut fara nici o sansa in Beaver Creek.

Pana si in cursa lui Ted Ligety s-a remarcat aceasta oboseala de pe final si poate ea i-a cauzat virajul putin intarziat si mica dezechilibrare ce l-au facut sa clatine nemultumit din cap. Motive de teama nu are totusi. A trecut mai bine de o luna de la triumful zdrobitor din Sölden, unde l-a lasat pe al doilea clasat la doua secunde si trei sferturi in urma. Adversarii au avut timp sa analizeze tehnica americanului, sa testeze material si pozitii, in incercarea de a reduce prapastia. Dar oricat ai analiza, daca nu exista stiinta corpului de a reactiona corect si instinctiv la ritmul impus de traseu, diferenta aceasta nu se va reduce din moment ce materialul nu mai ajuta schiorii cu virajele „de la sine”.

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului urias din Beaver Creek (Gettty Images)

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului urias din Beaver Creek (Gettty Images)

In aceasta intrecere Ligety vs. restul lumii, se desprinde totusi un grup de aspiranti la tronul lui Ligety. Aspiranti e poate mult spus, drumul pe care-l au de strabatut e inca lung. Atata doar ca optic e o diferenta intre ei si marea masa a slalomistilor de urias. Exista cursivitate in virajele lor, balansul apare in mod firesc si chinul s-a simtit doar spre final atunci cand oboseala acumulata a inceput sa franga putin schimbarile de directie. Ii regasim in clasament imediat in spatele lui Ligety: Marcel Hirscher, Davide Simoncelli, Alexis Pinturault (proaspat revenit in Cupa Mondiala dupa o accidentare!) si Manfred Mölgg. Cu ceva ingaduinta i-am putea adauga aici pe Schörghofer, Richard si Reichelt. Si categoric Massimiliano Blardone este printre ei, dar o greseala uriasa la intrarea pe abruptul de la Golden Eagle, care ieri a fost sarit, l-a indepartat de partea fruntasa a clasamentului.

Dar mai are o sansa de revenire intre primii in mansa secunda, ce incepe la 21:45.

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior.

Publicitate