Another brick in the wall?

E amuzant cat de mult se aseamana declaratiile de ambele parti si ce neimplicate raman. Sezonul e lung, se mai pot intampla multe (asta se va pastra in decursul iernii atata timp cat clasamentul se mai poate modifica matematic), nimic nu e hotarat, Tina (Maze) e intr-o forma excelenta, dar nici restul adversarelor nu se lasa mai prejos (chiar daca pana acum de fapt se lasa; da, da, sa fim obiectivi, nici macar Lindsey Vonn nu s-a ridicat la nivelul slovenei), Cupa Mondiala e o competitie de anduranta, nu se poate mentine asa un nivel ridicat timp de 5 luni. Ultima afirmatie lipseste din repertoriul Tinei Maze, ea zice ca pentru asta s-a antrenat o vara si va rezista un sezon intreg la acelasi nivel. In plus nimeni nu se gandeste inca la rezultatul final, ci doar la urmatoarea cursa.

Tina Maze in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Tina Maze in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Pentru noi insa, chibiti febrili, perioada aceasta de nesiguranta, de posibile schimbari, de noi variante finale, e cea mai frumoasa si putem specula in voie. Daca dupa Lake Louise duelul Tina Maze – Lindsey Vonn parea sa se fi echilibrat, la revenirea in Europa slovena rastoarna din nou balanta dupa mansa de super-G, desi aceasta este in teorie cea mai slaba disciplina a ei, iar Maria Höfl-Riesch nu mai este doar o bagatoare de seama. Suntem in St. Moritz, martori la prima intrecere a schioarelor complete si Tina Maze pare sa mai puna o caramida in zidul pe care isi va plasa la final primul ei glob mare de cristal.

Din acest an au ramas doar doua super-combinate in program, nu se mai acorda glob pentru aceasta proba, dar punctele de aici vor cantari greu in clasamentul general, caci spre deosebire de baieti, la fete chiar exista interes pentru aceasta disciplina. Incepand cu o mansa de viteza (super-urias astazi), grupa de elita a avut numerele de start intre 16 si 22. Favoritele venind dinspre ambele specialitati, tehnica si viteza, in teorie rezultatele ar fi trebuie sa fie dispersate. La baieti asa se intampla. In practica am avut cea mai ciudata cursa posibila.

Maria Höfl-Riesch in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Maria Höfl-Riesch in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

A inceput pe soare si cer senin, cu vizibilitate perfecta, ce le-a favorizat clar pe primele 7 concurente. Patru dintre ele se regasesc pe locurile 10-13. Apoi un covor gros de nori a intunecat totul si mai departe nimeni n-a mai vazut suprafata pistei. Urmatoarele 8 concurente n-au mai indraznit sa atace si timpii finali au crescut simtitor.

Pauza publicitara si au urmat favoritele. Acelasi intuneric, aceeasi vizibilitate proasta, o cu totul alta atitudine. Inclusiv la schioare pe care le-am vazut deja in acest sezon ezitand (Elisabeth Görgl, Nicole Hosp). Sapte fete cu povesti diferite schiind una dupa alta in conditii departe de ideal mai bine decat restul lumii. Nu asteptati explicatii pentru asa ceva, caci nu exista.

Pentru Liz Görgl acesta ar putea fi declicul necesar dupa operatia suferita in aprilie (in caz ca v-ati intrebat de ce merge asa prost in acest sezon). Maria Höfl-Riesch a inceput perfect, partea de alunecare i-a iesit excelent, de acolo a stat putin cam ridicata, si desi a atacat avansul i-a scazut, dar a recuperat cu un finis din nou foarte puternic. La Kathrin Zettel doar finalul n-a fost la inaltimea unei viteziste, slabiciune manifesta si in cursa lui Nicole Hosp, altfel foarte buna mai ales in partea tehnica.

Lindsey Vonn in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Lindsey Vonn in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Lindsey Vonn, la fel ca ceva mai tarziu Tina Maze, a fost sus la fel de rapida ca Maria. Apoi americanca a inceput sa prinda viteza, dar undeva pe virajele de la mijloc doua suprarotiri de bust i-au taiat avantul si spre deosebire de Lake Louise n-a mai avut unde sa prinda iar viteza ei incredibila. Intarzierea de dupa greseala a ramas aceeasi pana la final (2 zecimi).

Singura ce nu s-a incadrat in tiparul depasirii Mariei pe partea mai tehnica a fost Anna Fenninger, ce a pierdut constant cate putin pe fiecare pasaj. Grupa a fost incheiata de Tina Maze, clar mai buna in partea tehnica de la mijloc, ceea ce era de asteptat. Am fost surprinsa totusi de cat de mult a pierdut pe final, insa la tragerea liniei, cand s-a facut socoteala finala, a ramas cu 5 sutimi inaintea nemtoaicei.

Lara Gut in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Lara Gut in mansa de super-G a super-combinatei din St. Moritz (Reuters)

Dupa cele 7 s-a reinstalat plictiseala prudentei si intarzierilor mari, pe care o vazusem deja inainte de intrarea lor in concurs. Monotonia a rupt-o Lara Gut, ce are antecedente in St. Moritz. Va amintiti coborarea din 2008 si urcarea ei furtunoasa pe podium cu un singur schi si invartindu-se pe spate dupa o tranta pe linia de sosire? Ghinionul de azi au fost schiurile lente pe pasajul de alunecare de la inceput. De acolo in jos a pornit cursa riscanta de urmarire din care s-a oprit la o sutime de Tina Maze dupa ce aproape a iesit de pe traseu la o intrarea prea directa intr-un viraj. Vazand-o astazi putem spune ca Lara cea veche a revenit in competitii. Imediat dupa ea, a schiat Julia Mancuso, cu aceeasi problema: alunecarea din partea superioara. Timpul pierdut acolo s-a dovedit irecuperabil si Jules se afla pe locul 5 la jumatatea intrecerii.

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior, pentru analiza sanselor iata care sunt primele clasate: Maze, Gut, Höfl-Riesch, Vonn, Mancuso, Fenninger, Hosp, Görgl, Zettel. Batalia pentru victorie se va da intre Tina Maze si Maria Höfl-Riesch. Lara Gut nu s-a mai antrenat deloc la slalom, in teorie nu are absolut nici o sansa. Pentru a treia pozitie Lindsey Vonn se va bate ca o leoaica, dar nu-i va fi usor sa-si pastreze locul. Cea mai periculoasa adversara e de departe Kathrin Zettel. Doar un pic mai in spate se afla o alta buna slalomista, Lena Dürr, dar n-as neglija nici abilitatile celorlalte austriece, mai ales pe un traseu ritmic si lipsit de mari dificultati.

Edit Miklos s-a clasat pe locul 44, va fi greu de tot sa intre astazi in puncte.

Mansa secunda incepe la 14:30.