In St. Moritz vreau sa castig 3 curse

„Am spus ca vreau sa castig trei curse in St. Moritz. Trebuie sa pornesti cu incredere daca vrei sa castigi. Multa lume considera declaratiile acestea arogante, mai ales considerand ca pana acum nu am castigat nici un super-G. Dar lumea nu vede cat de mult si din greu ma antrenez.” Declaratia cu vreau sa castig 3 curse a fost facuta inainte de St. Moritz, explicatia ei imediat dupa terminarea primei manse, iar la finalul super-combinatei, Tina Maze repeta o parte a acestei explicatii si reducea formula succesului la „m-am antrenat atat de bine asta vara incat acum nu mai trebuie decat sa schiez ca sa castig.” Si impresia asta ne-a lasat-o si noua. Schiul e cel mai simplu lucru din lume. Iti legi scandurile de picioare si apoi se invart ele singure in jurul portilor. Cel putin cand sunt purtate de schioara slovena.

Tina Maze la finalul super-combinatei castigate in St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Prima cursa, primul obiectiv bifat. O super-combinata in care lidera Cupei Mondiale pornea ca favorita, mai ales dupa demonstratia de forta din cursele de viteza din Lake Louise, unde fusese aproape de podium. La pauza conducea deja, in mod surprinzator, iar cotele la pariuri trebuie sa fi scazut drastic. Dar multe lucruri parusera deja prestabilite in concursul elvetian si au fost mai apoi rasturnate de cele intamplate pe pista.

Intarziata doar 11 sutimi de secunda dupa super-urias, in teorie Michaela Kirchgasser ar fi trebuit s-o depaseasca pe Marie-Michele Gagnon. Dar sportiva din Canada e pe o panta ascendenta si s-a impus in duelul slalomistelor de la coada primelor 30 de concurente, ramanand la conducere o mare parte a intrecerii. Pana cand, asa cum prevazusem, Lena Dürr si-a pastrat jumatate din avansul initial de o secunda, declansand oficial batalia pentru podium. Nemtoaica a atacat si n-a gresit grav, a avut o dezechilibrare micuta si m-am intrebat daca o fi cedat pista de a pierdut atat de mult timp. Vremea inghetata (-7 grade) ar fi trebuit sa ajute la pastrarea ei aproape intacta.

Nicole Hosp in mansa de slalom a super-combinatei din St. Moritz (Agence Zoom / St. Moritz)

N-a fost nevoie de o asteptare lunga pentru lamurire. Doua schioare mai tarziu, Kathrin Zettel a schiat fara greseala, atacand cu siguranta. A mers ceas de sus pana jos, crescand permanent avatajul. Clar, pista a tinut. Totusi nici Kathrin n-a scos totul din partie, explicatia fiind poate traseul fara mari dificultati, special setat sa nu le puna piedica vitezistelor, chiar daca a fost putin cam rapid pentru fetele neobisnuite cu virajele scurte si dese.

Cand nu dai absolut totul pe traseu, se gaseste de obicei altcineva care s-o faca. Nicole Hosp, a carei stea urca pe firmament in urma cu 9 ani tocmai in St. Moritz, cand castiga doua medalii (bronz – slalom, argint – combinata) a pastrat de atunci o legatura speciala cu statiunea elvetiana. Nu conteaza cat de prost ii merge in restul sezonului, cand ajunge aici se transforma in Niki cea de demult. A pornit cu o greseala, dar a simtit ritmul, a bagat de seama ca nu-i nimic care sa-l rupa, l-a intetit si s-a napustit peste linia de sosire marind avansul de la start avut asupra colegei de echipa si producand prima surpriza.

Lindsey Vonn a abandonat in mansa de slalom a super-combinatei din St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Urmatoarea a venit din partea lui Lindsey, desi poate ar fi trebuit sa stim. Americanca a sarit peste ambele slalomuri tinute in acest sezon, a pierdut saptamani bune de antrenament ce ar fi trebuit dedicat disciplinelor tehnice din cauza misterioasei boli pentru care a fost si internata si i s-a remarcat de la primele viraje stangacia. O eroare tehnica a scos-o prea jos ca sa mai poata intoarce pentru o poarta si Lindsey a abandonat.

Apoi a urmat Maria Höfl-Riesch, buna in partea superioara, dar exagerat de prudenta pe portiunea abrupta, fara sanse in fata duolui austriac fruntas, desi toata lumea priceputa in ale schiului isi imagina ca i-ar putea ameninta victoria Tinei Maze. Ar fi putut-o face in schimb o fata la care nu se astepta nimeni. Lara Gut nu s-a mai antrenat pentru slalom? Si ce daca? A atacat din nou nebuneste si cum-necum, de data aceasta a ramas in interiorul traseului. Pacat ca a pierdut timp in platul de la inceput, acolo s-a vazut ca nu e slalomista si nu stie sa accelereze din nimic.

Tina Maze in mansa de slalom a super-combinatei din St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Ei, dupa atatea surprize, si bune si rele, scepticii trebuie sa fi inceput sa se indoiasca de capacitatea Tinei de a-si pastra avantajul. Dar nu, daca exista un pariu sigur in circuitul feminin, acesta poarta numele de Maze. Fara sa fie preocupata de linia ideala, Tina s-a ghemuit pentru a crea viteza si atacand ca o furie a scos cel mai bun timp si in mansa de slalom, parafand dominatia cea mai clara de la un inceput de sezon pe care mi-o amintesc.

Clasamentul complet al cursei il gasiti la postul anterior.

Edit Miklos, clasata abia pe locul 44 dupa prima mansa, a profitat de retragerea multor concurente si a avansat 11 locuri, neintrand totusi in puncte.