Aseara tarziu, Marcel Hirscher isi anunta fanii despre finalul epopeei ce se dorise transport de lux in Franta, cu jetul privat, pentru cursele tehnice din weekend, rezervat doar pentru crema cremei schiului austriac. Numai ca tonele de zapada au dat totul peste cap in Elvetia si Franta, avionul a aterizat in Zürich in loc de Genf, de acolo la gara si hai cu trenul, iar de la gara din Genf cu melcul, pardon masina, pana in statiunea Val d’Isere. 2 ore, 3 ore, 6 ore. Un adevarat „Iron Man”, cum l-a botezat schiorul austriac.

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului din Val d’Isere (Agence Zoom / Getty Images)
Cand am auzit ieri de schimbarea orei de start, stiind si ca drumurile sunt inchise din cauza pericolului de avalansa, cu echipa Austriei blocata undeva intre nameti, mi-am imaginat ca asta ar fi motivul amanarii slalomului. M-am inselat, uitand inca o data ca schiorii nu conteaza, desi de aceasta data trebuie sa ma plec in fata lui Günter Hujara si a simtului sau practic, ce i-a permis organizarea unei curse ce ar fi fost cu siguranta anulata fara spiritul lui vizionar. Prognoza meteo a fost proasta inca de la inceputul saptamanii. Neamtul, director al curselor masculine de schi alpin, a puricat-o si a gasit poienitele de vreme buna care sa-i permita sa nu anuleze nimic. In loc de slalom urias sambata si slalom duminica, a decis inca de marti sa le inverseze. De atunci a tot nins in Val d’Isere. Un metru? Doi? Cam pe acolo. S-a muncit pe branci si aproape fara oprire. Ieri pe la pranz a inceput sa bata vantul si riscul de avalansa a stopat munca pe partia foarte, foarte abrupta. Acesta a fost momentul cand Hujara a hotarat amanarea cu 4 ore a startului. Azi dimineata s-a oprit viscolul, prepararea pistei a putut fi finalizata, la 11 s-a marcat traseul si a ramas si ora necesara inspectiei. Perfect.
Concesia facuta schiorilor blocati pe drum a fost renuntarea la tragerea la sorti publica. Aceasta se tine de obicei cu o seara inainte in fata spectatorilor care nu fac naveta la cursa, ci locuiesc in statiune, iar schiorii ce sunt trasi la sorti (cei mai buni 15 la probele tehnice, cei mai buni 30 la cele de viteza) sunt obligati sa fie prezenti cu 15 minute inainte. Cine intarzie, chiar si un minut, plateste o amenda uriasa. Ted Ligety va poate povesti multe, contribuind deja de cateva ori la pusculita federala.

Felix Neureuther in prima mansa a slalomului din Val d’Isere (Agence Zoom / Getty Images)
Chiar daca a avut o zi plina de peripetii si s-a culcat tarziu aseara, azi nu s-a vazut nimic din oboseala lungii calatorii in cursa lui Hirscher. E adevarat ca si istoria lui cu aceasta pista e una speciala. Acum 3 ani, aici castiga Marcel prima lui cursa de Cupa Mondiala: un slalom urias. Iar in urma cu doi ani, tot aici castiga primul lui slalom. Cum anul trecut cursele nu s-au tinut din lipsa de zapada, Hirscher este campionul de slalom en-titre. Un motiv suplimentar ca sa puna in functiune mecanismul perfect ce-l mentine la varf in cea mai tehnica disciplina. Pe o pista dificila in special prin inclinatie, ce nu permite un schi aproximativ, exactitatea a fost atuul cu care si-a invins adversarii.
Cu doua zecimi mai lent, un alt austriac ce are o relatie speciala cu pista: Manfred Pranger, campionul mondial din 2009 din Val d’Isere. N-a inceput optim, dar dupa cateva viraje sarite ca sa corecteze linia, a prins ritmul si a condus schiurile paralel pe tot traseul, cu multa siguranta. Podiumul provizoriu e completat de Felix Neureuther, lejer si sprintar in partea superioara, pe care doar un derapaj puternic pe a doua jumatate l-a impiedicat sa fie cel mai rapid in prima mansa.

Manfred Pranger in prima mansa a slalomului din Val d’Isere (Agence Zoon / Getty Images)
Dintre italieni, Stefano Gross si Cristian Deville s-au impacat cel mai bine cu partia, care n-a cedat, dar n-a ramas nici neintinata dupa primele evolutii. Antrenorii se temusera de fapt ca numarul 1 ar putea fi un dezavantaj pentru Gross, partia fiind intesata de bulgari ce au fost incetul cu incetul maturati de schiori, dar italianul n-a avut dificultati. Gazdele au fost bine reprezentate de impresionantul Alexis Pinturault, locul 6 la abia a treia cursa de la revenirea in concursuri dupa o accidentare.
Purtatorul tricoului rosu, Andre Myhrer nu s-a simtit bine inainte de sosirea in Franta, fapt reflectat in lipsa de energie aratata pe traseu. Ivica Kostelic pare reticent in fortarea genunchilor. A impresionat in schimb ghinionistul Jens Byggmark, aflat pe un incredibil loc 13, in conditiile in care a schiat fara un bat, dupa ce l-a agatat la start.
Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior.
Mansa secunda incepe la 18:00.