Un prim avertisment ca liderul e nesigur pe el am primit la interviurile din pauza dintre mansele slalomului din Val d’Isere. In vreme ce toata lumea raspundea la intrebarea „Cat de bine credeti ca se va vedea la lumina artificiala?” ridicand din umeri – pai au fost campionate mondiale la lumina asta artificiala si nu s-a plans nimeni – Marcel Hirscher a replicat: „Asta ma intreb si eu.” Caci Marcel Hirscher nu vede bine, poarta in mod obisnuit ochelari si daca ne gandim putin, au mai fost slalomuri nocturne in care a mers inexplicabil de prost (Flachau, ca sa dau si un exemplu). Nici in mansa a doua a slalomului din Franta n-a fost lumina ca ziua. A si nins de la inceputul pana la sfarsitul mansei secunde. Frumos, dar departe de ideal pentru un concurs. Iar zapada era oricum proaspata si batuta numai cu plugurile. Au arat baietii in ea ca in tarana de primavara.

Alexis Pinturault, invingator in slalomul din Val d’Isere (Agence Zoom / Getty Images)
Cei calificati spre coada clasamentului au avut pista virgina si cine a stiut cum, a profitat. Americanul David Chodounsky, ce a prins ultimul loc pentru mansa a doua, a avansat pana la mijlocul clasamentului cu al treilea timp al mansei. Austriacul Wolfgang Hörl a sarit cu al doilea timp al mansei de pe 26 pana pe 9, pentru al doilea rezultat de top 10 al carierei. A ramas mult timp in boxa fruntasului, bucurandu-se de necazul impiedicatilor de dupa el. Caci fiecare schior, fara sa se ingrijeasca in mod special de asta, a lasat in urma lui gropi suplimentare in care sa cada urmatorii.
Abia Jens Byggmark l-a gonit pe Hörl din boxa. Sunt din ce in ce mai convinsa ca Jens e un magician. Vine, face niste trucuri, iar noi ramanem frecandu-ne increduli la ochi, fiindca ce ne arata el nu e posibil. Nu a mai gresit flagrant ca in Levi, de data aceasta erorile au fost microscopice, dar le-a corectat in aceeasi maniera spectaculoasa. A mai si atacat evident in prima parte, parca facandu-si si reclama simultan, iar timpul a crescut pana la o secunda solida, din care si-a permis sa piarda jumatate pe portiunea finala, acolo unde austriacului ii iesisera toate virajele perfect.

Andre Myhrer in mansa a doua a slalomului din Val d’Isere (Agence Zoom / Getty Images)
Un timp identic (al patrulea) a obtinut colegul Andre Myhrer, liderul celei mai tehnice discipline, in cea mai calma evolutie a mansei secunde, oferita ca spre comparatie imediat dupa a lui Byggmark. Slalomul printre hartoape i se potriveste perfect lui Myhrer, suedezul fiind un specialist al virajelor rotunde, mai departate de porti, adica pe acolo pe unde santurile nu erau inca foarte adanci atunci cand a schiat el (dupa o prima mansa anemica se afla abia pe locul 12).
Cum nici suedezii nu batusera timpul lui Hörl, am zis ca e clar, nu se mai poate. Fara sa iau in socoteala ardoarea celui mai tanar reprezentant al gazdelor, Alexis Pinturault. Ne-a mai aratat el si la super-combinata din Chamonix ca e motivat atunci cand schiaza in fata propriului public. Insa sambata seara in Val d’Isere s-a autodepasit. N-a stiut decat ca trebuie sa incinga atmosfera, iar pentru asta s-a napustit la vale fara rezerve, lasandu-ne exclamand. Ce atac! Ce risc! Ce forta! Ce tehnica! Ce spectacol! Si da, a scos si cel mai bun timp al mansei. Toata lumea s-a chinuit pe partia deteriorata, dezechilibrandu-se, incercand sa impace tendintele de imprastiere ale membrelor si trunchiului, el nu. Parca a mers pe alta pista! Parol!

Alexis Pinturault in mansa a doua a slalomului din Val d’Isere (Agence Zoom / Getty Images)
Prima mansa o terminase al saselea, asa ca a avut de asteptat sa vada daca intre cei cinci schiori aflati inca la start ii poate oferi cineva o replica pe masura. Numarul 5, Cristian Deville. O mica neintelegere intre bust si picioare il costa timp, apoi nu mai poate accelera cum o facuse francezul si pica chiar si in urma suedezilor. Numarul 4, Stefano Gross. Concentrat spre portile dificile dinainte, italianul calca al doilea fanion. Ouch, ce ghinion! Pentru el. Si ce noroc pentru francez.
Numarul 3, Felix Neureuther. Renunt la telegraf pentru neamt. Alexis si Felix sunt doi convalescenti, fata in fata in acest moment al cursei. Pinturault si-a intins si rupt ligamentele laterale asta vara in timpul unui joc de tenis. A trebuit sa se opereze. Medicii i-au prescris pauza de 3 luni. 31 iulie – 31 octombrie. El a scurtat-o. Era planificat initial sa revina in Val d’Isere, a revenit in Beaver Creek. La cursa de acasa avea in plan sa sarbatoareasca deja, ii trebuia macar o cursa serioasa inainte. Neureuther are cu 7 ani mai mult decat tanarul francez. O vesnicie la varsta lor. La 28 de ani (batand spre 29) e un fel de mosnegut, cu discurile herniate. Din cand in cand il mai apuca durerile si acum tocmai trece printr-o perioada de criza. Amandoi au deficiente de pregatire, din cauza perioadelor de antrenamente ratate. Dar francezul se simte bine acum. Dupa curse se antreneaza la intensitate maxima, in timp ce Felix se indreapta in zilele de pauza spre cabinetele de fizioterapie. Nu a avut practic nici o sansa. Si totusi ce instinct fenomenal de slalomist, caci ce altceva il tine la acest nivel din moment ce se antreneaza doar sporadic? Timp a pierdut doar in fata lui Pinturault, pe restul adversarilor i-a invins fara discutie.

Felix Neureuther (Agence Zoom / Getty Images)
Dupa Neureuther, Manfred Pranger a gresit de doua ori si a coborat in clasament in urma suedezilor. Si revenim la liderul cel nesigur. Care a fost problema Marcel? Vizibilitate proasta, zapada proasta, schiatul meu prost. A stiut ca trebuie sa atace. S-a asteptat la santuri, dar n-a vazut unde sunt. A ramas de trei ori pe spate in portiunea de inceput, dezechilibrat, redresand in extremis, ca pe vremea cand era un novice neexperimentat. Avansul s-a dus si de acolo n-a mai riscat la fel de mult. La final s-a bucurat ca a ramas pe podium.
Pentru Pinturault aceasta a fost intr-un fel prima victorie de Cupa Mondiala. Oficial a mai castigat si slalomul paralel din Moscova, dar ala n-a fost concurs serios. Nici macar el nu l-a considerat asa, bucurandu-se de prima victorie „adevarata”. Impresionanta a fost maniera exploziva in care a reusit sa castige atunci cand concursul devenise pentru restul lumii chin. Si faptul ca s-a intamplat in abia a treia competitie de la revenirea de dupa accidentare.

Marcel Hirscher (Agence Zoom / Getty Images)
Clasamentul complet al slalomului il gasiti la postul precedent.