Aceeasi Tina

Cu mainile date si cele doua rivale – Maze si Vonn – impacate macar de forma si de ochii nostri, astazi in St. Moritz sportul a revenit in centrul atentiei prin ultima proba programata in statiunea elvetiana, un slalom urias. Daca ieri, in proba lui Lindsey traseul a fost marcat de antrenorul Tinei, astazi, in proba Tinei, marcator a fost antrenorul lui Lindsey. A incercat desigur sa gaseasca o linie cat mai potrivita pentru eleva sa, dar regulamentul ii cere un numar minim de porti si schimbari de directie, iar terenul cu un abrupt dupa platul initial a solicitat si el apropierea portilor pentru scaderea vitezei, asa ca pana la urma tot ceva pentru lidera Cupa Mondiale a iesit.

Tina Maze in prima mansa a slalomului urias din St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Daca pana acum v-am promis evolutii frumoase din partea Tessei Worley si Viktoriei Rebensburg si cele doua au tinut mortis sa dezamageasca, astazi s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Dupa ce Anna Fenninger – excelenta pana in punctul in care s-a aplecat prea mult si a alunecat pe clapar la vale – a abandonat si dupa ce Federica Brignone a ramas din nou departe de evolutiile cu care ne-a impresionat in anii precedenti (sa fie noile schiuri de vina?), Tessa Worley ne-a oferit prima demonstratie de schi a zilei. Alunecare cursiva, pozitie joasa, nici o greseala si un timp pe masura, cu aproape o secunda mai bun decat cel al italiencei.

Lindsey Vonn s-a straduit sa-i ofere o replica pe masura, dar n-a reusit decat in prima parte a traseului. Din momentul in care panta s-a inclinat si virajele s-au strans, americanca a abordat curvele prea dur si a fost imediat amendata cu o intarziere. Pozitia finala e buna, locul 5, dar la podium nu are sanse decat daca o lasa adversarele. Viktoria Rebensburg n-a reusit nici ea mijlocul ideal al Tessei, dar a scos in evidenta o slabiciune a frantuzoaicei. Pe final era loc de de accelerat, ceea ce nemtoaica, cu dezinvoltura de acum bine cunoscuta a si facut, reducand o intarziere de 4 zecimi la 4 sutimi.

Tessa Worley in prima mansa a slalomului urias din St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Abandonul Elisabethei Görgl a fost cel al Annei Fenninger tras la indigo, numai ca intr-un loc mult mai frustrant: cu doua porti inainte de linia de sosire. Tina Maze a incheiat grupa de elita. Ne-a aratat mijlocul de cursa perfect al Tessei Worley plus finisul accelerat al Viktoriei Rebesburg. Rezultatul? Jumatate de secunda avantaj.

Dupa cele mai bune 7 slalomiste de urias ale lumii (in conformitate cu listele FIS, care considera toate rezultatele ultimului an, motiv pentru care Kathrin Zettel inca nu se afla printre ele) doar Lara Gut a mai facut o cursa buna. Ura si la vale, fara alte griji, nebuneste si fara teama, Lara a riscat din nou si a fost rasplatita cu al patrulea timp.

Viktoria Rebensburg in uriasul din St. Moritz (Agence Zoom / Getty Images)

Kathrin Zettel, locul 9 si aproape 2 secunde intarziere, intrebata la final ce s-a intamplat, nu a avut explicatii. Grupul de concurente de la Lara Gut pana la Julia Mancuso a avut umbra pe traseu, inainte si dupa ele a stralucit macar din cand in cand soarele. Poate a batut si vantul mai mult decat la alte fete. Poate ca nici zapada nu le-a mai ajutat. Greu de estimat. Cert este ca timpii au crescut enorm, transformand mansa secunda intr-un fel de formalitate pentru  primele trei clasate, care in mod normal ar trebui sa-si pastreze locurile pe podium fara probleme.

Edit Miklos, daca tot s-a aflat in St. Moritz pentru super-urias si super-combinata, a luat startul si in slalomul urias, terminand pe locul 50. Pozitia poate ca nu e mult mai joasa decat cea de ieri (43), dar timpul arata distanta fata de fetele din elita in aceasta proba. Ieri a incheiat la 3 secunde si jumatate in spatele liderei, astazi e separata de 6 secunde de Tina Maze dupa o singura mansa.

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior.

Mansa secunda a inceput de 5 minute (14:30).