Val d’Isere, Val Gardena, Alta Badia si Courchevel

Sunt multe locuri, caci la acest sfarsit de saptamana Cupa Mondiala n-are stare. Vineri si sambata avem probe de viteza in Val si Val, fetele in Franta, baietii in Italia (ei vor ramane acolo pana la sfarsitul anului), apoi duminica urmeaza cate un slalom urias in Alta Badia (cel masculin), respectiv Courchevel. Daca, si de data aceasta este un mare daca, va permite vremea. Si in Italia se anunta ninsori in noaptea de vineri spre sambata, insa numai 10-15 cm de zapada noua. Nu se compara cu metri suplimentari ce ar trebui sa navaleasca peste Val d’Isere inca de maine. Sau de asta seara? Daca nu acum, atunci cu siguranta de maine seara. De aceea s-au inversat probele le fete. Vom avea mai intai coborarea si apoi, daca se reuseste desfasurarea ei cu succes si mai ramane loc si pentru el, atunci intra si super-uriasul in calendar. Programul teoretic este:

  • vineri, 14 decembrie, coborarea feminina: 11:45 (live pe Eurosport 1)
  • vineri, 14 decembrie, super-uriasul masculin: 13:15 (live pe Eurosport 1)
  • sambata, 15 decembrie, super-uriasul feminin: ANULAT!
  • !!! ATENTIE, ORA SI FORMAT SCHIMBATE!!! sambata, 15 decembrie, coborarea masculina (sprint!): 15:10 (live pe ?)
  • duminica, 16 decembrie, slalomul urias masculin: 10:30 prima mansa (live pe Eurosport 1) si 13:30 mansa a doua (in reluare de la 15:30 pe Eurosport 2).
  • duminica, 16 decembrie, slalomul urias feminin: 11:30 prima mansa (live pe Eurosport 1) si 14:30 mansa a doua (liver pe Eurosport 2).

Werner Heel la antrenamentul oficial (via FISAlpine)

In intrecerile de viteza ale fetelor, in ciuda insuccesului major de la antrenamente (azi a terminat ultima dupa ce aproape a cazut) Lindsey Vonn ramane marea favorita. Alaturi de ea vor concura cu sanse mari Julia Mancuso, Tina Maze, Anna Fenninger, toate trei mai ales in super-urias, Tina Weirather si Maria Höfl-Riesch in ambele discipline. Nu sunt excluse nici surprizele. Antrenamentele au adus in fiecare zi nume noi in fata. Sanse mari la un nou rezultat valoros are Edit Miklos, care astazi a terminat la sub doua secunde de cea mai rapida fata.

La slalomul urias, favorita clara e Tina Maze, cred ca de acum nu mai e nevoie sa scriu asta. Duminica in St. Moritz Viktoria Rebensburg aproape a reusit s-o invinga, deci imposibil nu este. Nu sunt insa decat trei fete in stare sa reuseasca asa ceva. Pe langa nemtoaica le mai avem pe Tessa Worley si Anna Fenninger. Totusi in momentul de fata austriaca e tot mai nesigura dupa numeroasele abandonuri din acest sezon.

***

La baieti in probele de viteza avem un nucleu compact de favoriti: Aksel Lund Svindal, Erik Guay, Klaus Kröll plus Jolly Joker-ul Kjetil Jansrud. Insa se zice ca Saslong-ul ar fi faimos pentru ca socoteala din antrenamente e infirmata de cea din curse. Nu intotdeauna totusi. Dar e adevarat ca de multe ori pista devine mai rapida prin lustruire si schiorii de la final sunt avantajati, propulsandu-se in fata. Totusi pana la coborare mai avem de asteptat o zi. Maine e super-uriasul, unde norvegienii, Svindal si Jansrud sunt favoriti in tandem la podium. Cum e posibil ca poimaine sa ninga, organizatorii au pregatit si planuri de rezerva. Fie o coborare scurtata, fie una sprint, in doua manse. A doua varianta nu e agreata de concurenti, dar ei nu vor fi intrebati.

Duminica in Alta Badia avem un slalom urias clasic si epuizant. Daca in anii precendenti aveam deja schiori pe care nu-i tineau picioarele pana la linia de sosire, ma intreb ce va fi anul acesta. Cu trei etape deja bifate, stim pe cine contam pentru victorie. Ted Ligety are sansele cele mai mari, in ciuda infrangerii de duminica, iar Marcel Hirscher si Alexis Pinturault se anunta drept cei mai periculosi adversari.

Cu prognoza meteo in fata, adaug urarii unui schi frumos la acest sfarsit de saptamana pe cea de schi destul!

Publicitate