A patra consecutiva

Cu o zi de slalom urias atat la fete, cat si la baieti, am putea trasa cateva paralele. Si ei si ele si-au gasit dominatorii unici pe noile schiuri, dominatori care dupa prima mansa lasa lumea la distanta. La fete, cu raza de intoarcere crescand mai putin drastic si cu un stil mai putin in forta, diferenta nu este atat de descurajanta. Adversarele Tinei Maze mai spera s-o ajunga, iar in Courchevel, cele sase zecimi cu care o luase inainte au parut chiar realist recuperabile.

TIna Maze invingatoare pentru a patra oara in aceasta iarna intr-un slalom urias (Agence Zoom / Getty Images)

Pentru prima data in aceasta iarna, atat baietii, cat si fetele au schiat pe o pista injectata. Dar in vreme ce in Alta Badia a fost una adevarata, inghetata si dura, in Franta dupa tonele de zapada ninse in ultimele saptamani si muierea gerului, cele 15 ore de picurare de apa la baza au ajutat la inchegarea pistei doar partial. A iesit un amestec nedefinit de pasaje cu gheata buna de patinat, urmate de flescaieli mlastinoase. Ritm in cursa? Nici asezarea regulata a fanioanelor, la distante egale, de catre antrenorul austriac n-a ajutat la gasirea unuia. Derapaje si hei-rup, cam asta a fost impresia lasata de travaliul fetelor in mansa a doua.

Si ca sa inchei cu comparatiile, fac o escala si la miscarile din clasament. Parca la fete nu se petrec convulsiile curselor masculine, cu avantaje de doua secunde si jumatate transformate in intarzieri de aceeasi dimensiune. Valorile sunt mai adunate in aceeasi zona si doar dificultatea pistei din Franta a intins intervalul timpilor calificanti pana la patru secunde si jumatate. Dar la varf se petrece o stabilizare, ce ne transforma in vizionari. Am ghicit cam cine prinde podiumul in Alta Badia? Ei bine, a devenit usor sa estimam si la fete. Pentru a doua oara dupa St. Moritz, trioul prefigurat cu claritate in prima parte a conursului, nu s-a clintit din locurile fruntase.

Mikaela Shiffrin in slalomul urias din Courchevel (Agence Zoom / Getty Images)

Pe acest model, intamplarile mansei secunde n-ar mai avea nevoie de descriere. Dar ar fi pacat de detalii, unele delicioase, sa nu mentionez cateva. 20, 26, 3, 10. Clasarile la pauza ale fetelor cu cei mai buni timpi ai mansei secunde. Pentru cei nou sositi aici, repet regula de calcul: rasturam ordinea si o obtinem pe cea de start. Cei mai buni timpi ai mansei trebuie cautati pe la numerele mari, asa stim si asa e normal pe o pista grea ca cea din Franta. Dar s-a jucat si soarele un pic cu norocul fetelor si ba le-a ajutat iesind din ascunzis, ba le-a tras clapa, posomorandu-se in spatele norilor.

Insa cele patru nu au scos timpii pe seama soarelui. Michaela Kirchgasser (avans de pe 26 pe 14) s-a folosit doar de pista cat de cat neatinsa ca sa repare ce stricase in prima mansa. Mikaela Shiffrin (20-ul ce a urcat pe 9) ne-a bucurat si uluit cu cascadorii vazute doar la fetele puternice, care au cateva veri de antrenamente fizice in picioare. Printre ele si o culcare pe sold pe travesa de dupa mijloc, cu o ridicare imediata din miscare. Doar atat si tot ar merita o mentiune. Dar cum e cand faci asta si scoti cel mai bun timp al mansei? In disciplina mai slaba a ei. Am vrut sa pun ghilimele la slaba, dar sezonul trecut s-a calificat o singura data intre primele 30 (Soldeu). Abia din Aspen incoace ce ia startul regulat si in mansa a doua, iar in St. Moritz n-a terminat-o. Slalomul urias este cu adevarat disciplina ei slaba. Si totusi ne punem intrebarea: cat o sa-i ia pana ajunge si aici pe podium?

Kathrin Zettel la startul mansei secunde (Agence Zoom / Getty Images)

Cu progresele vadite inregistrate atat de Tina Maze, cat si Ted Ligety in super-G, n-am asociat pana acum modificarea de echipament de la urias cu o buna tehnica de slalom. Dar a aparut Frida Hansdotter (salt de pe 10 pe 5), impresionanta pentru a doua oara in acest sezon. Nu mai poate fi o intamplare. Locul 5 l-a primit de fapt cadou, pe 6 s-ar fi oprit daca Elisabeth Görgl n-ar fi iesit. Si din nou am vazut o revenire pe traseu in ciuda noului regulament care interzice acest lucru in toate disciplinele cu intervale fixe de start. Iar nu s-au luat masuri, numai ca stau si ma intreb, o fi o forma de protest a concurentelor, sau in amalgamul de sentimente ce urmeaza ratarii uita pur si simplu ca n-au voie.

Dupa ea, s-a terminat cu surprizele. Anna Fenninger a reusit prima clasare dupa doua abandonuri succesive (Aspen si St. Moritz) cu o cursa prudenta la inceput si o linie perfect aleasa, directa si foarte rapida la final. Acel final e singurul ce nu i-a reusit perfect lui Kathrin Zettel. Al treilea timp al mansei pentru antepenultima concurenta la start descrie suficient si elocvent evolutia versatila a austriecei. Speranta gazdelor la victorie, Tessa Worley, desi a schiat fara greseala, in forta si a fost incurajata permanent si galagios de pe margine, n-a reusit s-o intreaca.

Tina Maze deasupra de Courchevel (Agence Zoom / Getty Images)

Doar Tina Maze a tinut 2 zecimi din cele 6 initiale pentru a patra victorie consecutiva a sezonului. Dar simplu n-a fost nici pentru ea. La inceput a derapat de vreo doua ori. Insa ca si la Shiffrin mai devreme, erorile doar ce i-au dat aripi. Avansul s-a dublat. Apoi, pe traversa, a devenit ciudat de prudenta si o secunda s-a dus ca si cum n-ar fi fost, facand brusc finala palpitanta. Kathrin o fi sperat sa fie ea cea care o invinge, si poate cu finisul Annei Fenninger ar fi si reusit. Dar cu al ei, cele doua zecimi ce-i ramasesera slovenei pe verde la ultimul punct de control s-au pastrat si Tina Maze a egalat performanta Denisei Karbon din sezonul in care italianca a castigat globul schiind cu mana rupta ultimele curse (2007/2008).

Clasamentul complet al etapei il gasiti aici.

O părere la “A patra consecutiva

  1. Eveniment exceptional, devenit traditie la Courchevel. Am fost invitat VIP la acest eveniment, am schimbat vorbe cu organizatorii si am schiat langa fileul despartitor. Pentru cei care vor sa participe anul viitor, va recomand sa rezervati prin Voyagers Club, specialistul roman al statiunii Courchevel.
    Mai multe informatii despre aceasta statiune superba la http://courchevel.voyagers-club.com

Comentariile nu sunt permise.