Cursa cu obstacole

In Aspen fetele se bucura ca scapa de slalomurile uriase dificile. Dar adevarul e ca in Courchevel nu s-au schiat pana acum decat slalomuri. Nimeni nu cunostea nici partia, nici conditiile. In plus, din cauza ninsorilor abundente de ieri, s-a taiat din programul de dupa masa vizitarea pistei. Fetele or fi auzit zvonuri legate de faptul ca e prima data cand au o partie cu gheta. Injectata. Dar abia azi dimineata au ajuns pe ea si au vazut cata gheata este. Fusese injectata in regim de urgenta, neregulat, cu suprafata variabila, un adevarat cosmar si pentru servicemeni, si pentru fete in cursa.

Tina Maze in prima mansa a slalomului urias din Courchevel (Reuters)

In plus, spre deosebire de Alta Badia, la debutul cursei fetelor ningea serios. Vizibilitatea scazuta a facut imposibila observarea terenului, toate obstacolele scotandu-le din ritm, pe care si asa abia l-au gasit pe traseul marcat de antrenorul Tanjei. Portile parca nu au avut nicaieri aceeasi distanta si nu a existat nici un pasaj in care fetele sa se poata lasa purtate de instinct. Cand dupa vreo 25 de concurente a incetat ninsoarea si s-a luminat, lumea a inceput sa riste, dar surpriza. S-au trezit derapand pe gheata si ne-au oferit un spectacol de abandonuri.

Dar n-am avut doar abandonurile cauzate de neadecvarea materialului la teren (Marlies Schild, Denise Karbon), ci si cele de la epuizare. Pe ultimul pasaj s-a observat cum fetele intorc tot mai greu schiurile, intarziind initierea virajelor atat de mult, inca unele dintre ele s-au vazut obligate sa renunte (Marie-Michele Gagnon). Lindsey Vonn a abandonat si ea dupa ce intr-un viraj luat mai dur i-a fugit un genunchi.

Tessa Worley luptand sa ramana in cursa in prima mansa a uriasului din Courchevel (Reuters)

Tessa Worley a intrat prima in cursa si desi e un pachet de muschi, a incheiat istovita lupta continua cu pista, dupa o cursa nelipsita de greseli. Kathrin Zettel a avut un parcurs asemanator ca timpi, dar mult mai curat optic. La punctele de control a fost de fiecare data cateva sutimi in fata frantuzoaicei, la final, i-au lipsit 6. Tot pe acolo a parut sa se situeze si Tina Maze, care ne-a aratat pentru prima data o dezechilibrare si o suprarotire pe gheata nevazuta la timp. Dar la final, acolo unde adversarele terminasera benzina, pregatirea ei din vara, despre care insista sa ne povesteasca cu fiecare ocazie, a facut diferenta. A avut resurse sa atace si si-a lasat adversarele la peste 6 zecimi in spate.

Dupa cele 3 urmeaza o pauza uriasa, la finalul careia s-au intercalat Anna Fenninger si Elisabeth Görgl. Apoi iar o pauza uriasa si restul lumii se afla la peste doua secunde de lidera.

Mansa mai calma a lui Kathrin Zettel (Reuters)

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior.

Mansa secunda incepe acum (14:30).