Detectorul de minciuni

Sejurul italian al Cupei Mondiale de schi alpin continua cu o clasica tehnica: slalomul urias din Alta Badia. Gran Risa este una dintre cele mai dificile piste de urias din circuitul mondial, iar Ted Ligety, extraterstrul acestui sezon, a asteptat-o cu nerabdare. Aici portile pot fi puse la distante normale, nici prea departate, nici prea apropiate, ci la 25 de m, cat sa permita viraje potrivite ritmului dupa care se intorc singure picioarele schiorului american. Un inceput abrupt, pe o fasie mai ingusta, ce se largeste treptat pe un teren cu movile care sa oblige la cateva genoflexiuni suplimentare, curbat prin padure, urmat dupa destul de mult timp de un plat in care deja coapsele ard de durere. Timpul reflecta si el dificultatea. Lupta cot la cot cu Adelbodenul pentru titlul de cel mai lung urias de Cupa Mondiala. La schiorii implicati in zilele anterioare in toate probele de viteza s-a simtit imediat uzura fizica.

Ted Ligety in prima mansa a slalomului urias din Alta Badia (Reuters)

Ieri i-am lasat pe baieti ninsi in Val Gardena. Azi i-am gasit sub un soare cu dinti in Alta Badia, schiind pentru prima data in acest sezon pe o pista tare. Conditii de vis, cu o combinatie de zapada noua si inghetata, intarita prin injectie.

Cand s-au introdus noile schiuri si am citit reactiile sportivilor, m-am bucurat ca se face dreptate si ca vom avea sansa sa vedem care e realitatea. Care sunt cu adevarat cei buni si cat de buni sunt ei. O departajare in care echipamentul sa joace un rol mai mic, iar talentul unul mai mare. In Sölden, Ted Ligety a parut sa se scuze pentru diferenta la care a invins, spunand ca asa ceva se intampla o data in viata. Dar acum, in Alta Badia se afla in fata doborarii recordului lui Ingemar Stenmark din februarie 1979 cand a invins in Jasna (Slovacia) la o diferenta de 4,06 secunde. Dupa o prima mansa fara greseala conduce cu 2 secunde si 4 zecimi.

Nu e greu de ghicit cine e al doilea clasat, slalomul urias masculin a devenit atat de previzibil incat as putea sa ma opresc din scris si sa pun doar cifrele. Marcel Hirscher. Care a facut o greseala in partea superioara, fiind obligat sa recupereze mai apoi fata de francezii Alexis Pinturault si Thomas Fanara, ce se aflau deja jos. Cei doi, clasati aproape la egalitate, au avut si timpii intermediari identici. Diferenta a fost optica. Fanara a parut mai sigur, la Pinturault s-a vazut de ce pierde timp. Nu i-au placut ruperile de ritm din virajele cu porti in prelungire, fara schimbare de directie, dezechilibrandu-se aproape in fiecare dintre ele.

Marcel Hirscher trecand aceeasi poarta ca si Ligety (Reuters)

In ultimul an am avut doar 3 invingatori in slalomul urias. Ligety, Hirscher si Massimiliano Blardone. Cum Max este campionul en-titre de pe Gran Risa l-am urmarit cu mai mult interes. A emanat putere si a lasat impresia de viteza, dar a fost doar o impresie. In realitate a ramas si in urma francezilor. Benjamin Raich a facut din nou o jumatate de cursa bunicica (prima mansa). In etapele de pana acum a distrus-o cu o a doua mansa dezastruoasa. Ar cam fi vremea sa schimbe tiparul.

Mi-a placut din nou Aksel Lund Svindal, dar cui nu i-ar placea. Schiurile noi cer consum de energie, pista din Alta Badia cere consum de energie. Adunate, rezulta o situatie in care all-arounderii raman fara sanse. Cu o exceptie, numita Svindal. Conditia fizica excelenta si acelasi spirit de lupta pe care l-a aratat tot sezonul, l-au adus in fata unor specialisti de urias sadea.

Alexis Pinturault

Stropul de nebunie si de bucurie copilareasca l-a adus inca o data Marcel Mathis. E pusti si la varsta lui inca te mai uiti la cei „mari” si ii copiezi. Asta a si declarat la interviul de dupa. „Am incercat sa merg ca Ligety”. A avut cateva viraje geniale, combinate cu trei erori dezastruoase. Cand va scapa de ele, va fi clar mai bun decat Hirscher.

In rest mi-a atras atentia Marcus Sandell, ce a schiat intr-un moment cand deja renuntasem sa mai astept fapte marete. Si cam atat. Baietii au muncit cu totii. Nu vreau sa spun despre ei ca au fost figuranti, chiar daca un timp de 4 secunde intarziere in dreptul celui de-al zecelea calificat sugereaza asa ceva.

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior.

Mansa secunda incepe la 13:30.

Publicitate