Romani, avem cu cine sa tinem!

Asa-i ca desi ne place sa ne uitam la schi si e un sport nespus de frumos, ceva lipseste de cand Edit Miklos a fost gonita la unguri de sicanele federale? Fiorul acela ce te incearca atunci cand apare tricolorul cu ROU in dreptul schiorului si stii ca rezultatul final va conta pentru tine personal. Pregatit sa nu fii dezamagit prea tare, dar visand cu ochii deschisi la intamplari nemaintamplate in schiul romanesc, gata sa imbratisezi cel mai mic succes. Stim deja cum este, Edit ne-a invatat sa ne bucuram si ii multumim pentru asta.

Ania Caill

Ania Caill

Intr-o intorsatura a ironica a sortii, federatia care nu are nevoie de schiori premianti ca sa nu i se observe lenea si incompetenta a primit pe tava o alta fata talentata. O cheama Ania Caill (Ania Monica Germaine CAILL, asa cum e inregistrata in listele FIS), are 17 ani, ca schioara a fost crescuta de francezi, e campioana lor nationala la categoria ei de varsta si inca mai merge la ei la scoala. Cum a ajuns sa concureze pentru noi? Simplu. Mama ei s-a nascut in Romania. A plecat in 1992 in Franta si a ramas acolo. Francezii au multe schioare senioare valoroase, iar Ania nu are nici o sansa sa participe la urmatoarele doua editii ale JO pentru ei. Pentru Romania n-ar fi nici o problema, caci punctajul la care a ajuns la frageda ei varsta e deja calificant la 3 discipline!

Cat este de buna? Sa facem o analiza subiectivo-obiectiva. 😀

Prima ei cursa din acest sezon. Un super-urias FIS in Norvegia, in Hemsedal. Locul 14, timpul 1:22.11, 42.53 puncte FIS. Asta este un punctaj excelent pentru oricine din Romania, extraordinar pentru o copila de 17 ani de oriunde. Mai important decat asta, avem un etalon, cursa fiind castigata de Ragnhild Mowinckel, dubla campioana mondiala de juniori, care participa deja in Cupa Mondiala. Timpul ei: 1:20.85. Intarziere pentru  Ania: o secunda si 26 de sutimi.

Norvegianca a participat in urma cu o saptamana la cursele din St. Moritz unde a concurat direct impotriva lui Edit Miklos. Timpul lui Mowinckel in super-G-ul elvetian: 1:04.87. Timpul lui Edit: 1:06.11. Intarziere pentru Edit: o secunda si 24 de sutimi.

Ar trebui sa scalez diferentele, super-uriasul norvegian fiind mai lung si prin asta rezultatul Anjei cu atat mai remarcabil. Dar il lasam asa, fiindca nu stim cum e partia din Hemsedal si se spune ca pistele de Cupa Mondiala au un nivel de dificultate mai ridicat. Adica, exagerand putin (dar numai foarte, foarte putin), Ania cu multi ani de juniorat in fata e cam la fel de buna ca Edit acum!

Ania intr-o cursa de coborare

Ania intr-o cursa de coborare

De la acea prima cursa, a scazut putin in rezultate, fiindca noua modificare de echipament este obligatorie doar de la nivelul Cupei Europei in sus si incercandu-si norocul si acolo a trebuit sa treaca la schiurile mai lungi si mai inguste. In cursele FIS se schiaza pe ambele modele si in anumite conditii, cele vechi, mai manevrabile fiind, se dovedesc mai rapide, mai ales la nivelul juniorilor, care inca nu au atat de multa forta (ca un Ted, ca o Tina). In Cupa Europei se intrece cu nume mari, multe din ele participante in Cupa Mondiala si cum acolo porneste cu numere foarte mari de start, progresul se va face incetisor.

Acum a avut cateva saptamani de scoala, de maine se intoarce iar la concursuri. Si ca sa ii puteti urmari cu usurinta rezultatele, voi pune link direct spre pagina ei de la FIS in bara din dreapta, impreuna cu link spre Edit (daca mai vreti si alti schiori romani spuneti, ca nu-i greu sa-i adaug). Ii voi face si o sectiune in meniu cu linkuri spre toate articolele importante.

Deocamdata va recomand articolul de asta vara din Romania libera. Iar daca aveti cont pe Facebook, dati un like paginii Anjei si incurajati-o direct.

Publicitate

2 păreri la “Romani, avem cu cine sa tinem!

  1. Super tare! Bravo Ania, mult succes! 🙂
    Poti sa-l treci te rog si pe Alexandru Barbu? A concurat ieri la Alta Badia cu ultimul numar de concurs (71) in prima mansa.

  2. S-a facut. De fiecare data imi propun sa ma uit dupa el. In Val d’Isere mi-am amintit, dar n-a fost. Ieri am uitat si a fost. 😦

    Ma intreb daca el s-a antrenat cu schiurile noi si daca da, cu cat timp inainte.

Comentariile nu sunt permise.