Madonna di Campiglio, Are (Aare), Paganella

Avem schi in timpul saptamanii, e semn ca se apropie sarbatorile. Baietii ar fi schiat de ieri daca s-ar fi mers pe programul ultimilor ani. Dar in loc de continuat in Alta Badia, pentru prima data dupa 7 ani, azi vom avea schi in Madonna di Campiglio! In plus cei mai buni schiori ies din circuit pentru un spectacol de schi si muzica, joi la pranz. Alpine Rockfest in Paganella, tot Italia. Ceva just for fun. Fetele sunt mai plimbarete. Dupa Franta urmeaza Suedia, cu doua curse tehnice. Toate trei cursele oficiale sunt in nocturna, dupa urmatorul program:

  • marti, 18 decembrie, slalom masculin: 18:45 prima mansa (live pe Eurosport 1, in reluare noaptea de la 4:00 pe Eurosport 2) si 21:45 mansa a doua (live pe Eurosport 1, in reluare miercuri noaptea de la 4:45 si ziua de la 13:30  pe Eurosport 2 si de la 16:!5 pe Eurosport 1).
  • miercuri, 19 decembrie, slalom urias feminin: 17:00 prima mansa (live pe Eurosport 1) si 20:00 mansa a doua (live pe Eurosport 1, in reluare joi dimineata de la 5:15 pe Eurosport 2, ziua de la 16:30 pe Eurosport 1).
  • joi, 20 decembrie, Alpine Rockfest: 13:00 (live pe Eurosport 1, in reluare de la 18:45, vineri de la 10:05, si 15:00 pe Eurosport 1, de la 3:00 noaptea si 12:00 ziua pe Eurosport 2)
  • joi, 20 decembrie, slalom feminin: 17:00 prima mansa (live pe Eurosport 1) si 20:00 mansa a doua (live pe Eurosport 1, in reluare de la 2 noaptea).

Madonna di Campiglio pe vremuri (via Andre Myhrer)

Nu stiu ce a scos Madonna di Campiglio din programul Cupei Mondiale. Pe vremuri era unul din slalomurile masculine clasice. Dar am inteles ca pe viitor va alterna in calendar la schimb cu slalomul din Alta Badia. Cum favoriti noi nu am sa va ofer (Marcel Hirscher, Andre Myhrer, Alexis Pinturault, Felix Neureuther, Jens Byggmark cu sanse mai mari decat restul) sa aruncam o privire in trecut. Ultimul podium arata asa: Giorgia Rocca, Benjamin Raich, Kalle Palander. Rocca si Palander s-au retras amandoi dupa accidentari ce nu le-au mai permis revenirea la nivelul vechi. Benni inca e pe lista de start. Pana acum a schiat acceptabil in prima mansa, dezastruos in a doua. Poate amintirile sa schimbe lucrurile in bine. In 2003 castiga Ivica Kostelic, in 2001 Bode Miller (aproape si uitasem ca au existat vremurile cand Bode castiga la slalom), in 2000 Mario Matt (doamne, Mario, de cati ani castigi?), in 1999 Finn Christian Jagge (il mai tine cineva minte?), in 1996 Thomas Sykora (acum comenteaza pentru ORF, de obicei cursele feminine, ar fi frumos sa faca o exceptie diseara pentru el), in 1995 Alberto Tomba. Si putem merge asa tot mai departe, lista invingatorilor este o adevarata carte de istorie a schiului alpin, cu aproape toate numele mari din vechime. Ii lasam in pace, curiosi la alte detalii, mai legate de prezent. In 1978, pe treapta a treia observam un anume Christian Neureuther din BRD. Nu este o coincidenta de nume.

***

La fete ultima escala in Are a fost in primavara. Slalomul urias l-a castigat atunci incredibil Lindsey Vonn. Acum va lipsi. Dupa abandonul din Courchevel, campioana Cupei Mondiale a luat probabil cea mai buna decizie si anume sa faca o pauza. A zburat acasa si se vorbeste ca va rata nu numai cursele din Are si Semmering, ci si cele de la inceputul anului viitor, din München si Zagreb. Ma astept s-o revedem in Sankt Anton la urmatoarele etape de viteza. Titlul la slalom ii apartine Mariei Höfl-Riesch. Pe Maria n-o indic de fiecare data drept favorita. Dar daca a castigat o data, o mai poate face oricand. Deci si acum.

Tina Maze n-a avut loc pe nici unul din podiumuri la finalul lui februarie. Acum e favorita principala la victorie la slalomul urias si sigur tinteste cel putin la o pozitie intre primele trei in slalom. La urias se pune intrebarea cat mai rezista. Si in St. Moritz si in Courchevel si-a subtiat avantajele mari ale primei manse, in partea a doua a concursului, lasand impresia ca a avut si sansa. Va mai avea si in Are? Ca Tessa Worley, Kathrin Zettel, Anna Fenninger, Viktoria Rebensburg abia asteapta s-o prinda pe picior gresit.

La slalom nu pariati pe Marlies Schild. Poate va castiga. Dar stiu sigur ca are dureri mari de spate, deci nu porneste din postura ideala pentru o victorie. Pe de alta parte, poate exact de asta are nevoie ca sa nu mai simta presiunea acelei victorii obligatorii si eliberatoare ce ar transforma-o in cea mai buna slalomista din istorie. Ca si la baieti, avem o multime de favorite. Pe Maria si Tina le-am mentionat. Kathrin Zettel se recomanda de la sine. Suedezele schiaza acasa si sunt bune in bloc. Tanja Poutiainen se simte perfect in slalom. Mikaela Shiffrin nu rateaza nici o ocazie ca sa ne incante. Veronika Zuzulova asteapta revansa. In primavara a ratat victoria la o sutime! Deci partia ii place.