Revenirea unei clasice

Aoleu mi-am zis dupa ce i-am vazut pe primii sapte slalomisti din Madonna di Campiglio. S-a rasturnat lumea! M-am temut ca se repeta povestea din Alta Badia. Tocmai schiasera cei care in teorie sunt spuma si credeti-ma ca daca nu esti brici nu ajungi atat de sus, si totusi in afara secondantului, ce pierduse doar 6 sutimi fata de lider, intarzierile erau crase. Al treilea – jumatate de secunda, apoi o secunda douasopt (1.28), una optzecishunu (1.81), 2.53, 2.93. De ce la slalom urias accept si aici nu? Pai la slalom nu s-a schimbat echipamentul nici macar cu un milimetru. E acelasi din sezonul trecut, vreau sa vad batalii la sutimi de secunda! Nu se poate, fiindca-s doi mai cu mot? Bine, dar macar ceilalti sa-si sufle flacari in ceafa.

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului din Madonna di Campiglio (Agence Zoom / Getty Images)

Am rasuflat usurata dupa ce au venit „slabutii”. Poate ati obosit, ca e deja a treia cursa la care va bat la cap ca in slalom nu exista slabuti si ca avem 30 de candidati la podium. Ei bine, asta seara s-au inscris chiar mai multi. Un baiat din Franta, pe care eu nu-l cunosc si probabil nici voi, Steven Theolier, imbracat cu maieul numarul 68 a incheiat pe locul 17. Asta da performanta. Si mai sunt si alti calificati cu numere mari. Numele Dominik Stehle va spune ceva? E neamt, a avut numarul 48 si e pe 13. Dar m-a cuprins entuziasmul si n-am facut introducerea.

Dupa 7 ani, Cupa Mondiala revine intr-un loc in care s-au tinut slalomuri aproape de la infiintare. Madonna di Campiglio, pista pe care s-au scris pagini de istorie, pedepsita dintr-un motiv necunoscut de federatia italiana (cel mai probabil), a revenit in circuit si nu ne pare rau. Onoarea de a marca traseul primei manse i-a revenit lui Ante Kostelic. Daca vi s-a parut ca e mai ciudatel si ca se tot rupe ritmul prin iesiri in ocoluri prelungite sau prelungiri de linii, nu v-ati inselat. E nota personala a tatalui lui Ivica. Lumea se teme putin de aceste trasee, insa a parut mai dificil decat a fost, dupa spusele lui Thomas Sykora, cel care a facut cursa de prezentare a pistei pentru ORF (televiziunea austriaca). Urmat la scurta vreme de Giorgio Rocca, primul deschizator de traseu. Doi fosti campioni ai Madonnei, reveniti la locul victoriei.

Cristian Deville (Agence Zoom / Getty Images)

Dupa cum ziceam, am avut un traseu nu foarte simplu, pe o pista cu gheata. Doua obstacole ce au blocat inclusiv calea multor favoriti. Dar s-a putut schia si frumos. Memorie, atentie, picioare iuti si pozitie de atac. O harta mentala a unui vad fluent, ura si la vale. Cam asa a parut cursa lui Cristian Deville, primul bun. Cel cu jumatatea de secunda intarziere, care a ramas pe 3 pana la final.

Ar fi fost mai mult, dar nu stiu exact ce a facut Felix Neureuther. Un moment de zapaceala. Era pe o line mai lunga si parca a dat sa se opreasca in mijlocul ei. Apoi si-a dat seama ca face o prostie si a continuat. Dar si-a anulat avansul ce era deja de 4 zecimi in momentul respectiv. Si i-a facut cadou lui Marcel Hirscher conducerea dupa prima mansa. Austriacul a avut si el o balbaiala. Pe la mijloc i-a scapat un bat din mana. Si atacat cu juma’ de minte la ce face. Cu cealalta bajbaia dupa maner sa prinda iar batul.

Felix Neureuther (Agence Zoom / Getty Image)

Ceilalti schiori care prin rezultate si evolutii pareau favoriti au ratat mai mult sau mai putin. Pinturault a calcat o poarta. Byggmark a derapat atat de rau incat nu s-a mai calificat cu intarzierea acumulata. Iar Andre Myhrer e pe acolo pe undeva, la mijlocul clasamentului, tot dupa cateva derapaje.

A reaparut in schimb Manfred Mölgg, sprinten ca un ied neastamparat si surpriza mare, Giuliano Razzoli. In Val d’Isere campionul olimpic s-a despartit de schiurile Nordica. Azi le-a inaugurat pe cele de la Fischer si brusc a prins viteza. Italienii se lupta in secret intre ei. Sunt 5 buni, iar pentru Mondialele din Schladming nu au decat 4 locuri. Multe dintre rezultatele acestea surpriza, nu numai din randul italienilor, au in spate motivatia calificarilor pe care noi nu le vedem.

Giuliano Razzoli (Agence Zoom / Getty Images)

Locul 6 e exclus din aceasta batalie. Ted Ligety are calificarea asigurat. Lui pur si simplu i-a picat bine traseul aerisit al lui Kostelic senior. N-a contat ca n-a fost un ritm constant, ci ca a avut timp sa schimbe directia. Sigur ca a avut si cateva erori, ca pe ici pe colo s-au mai precipitat lucrurile. Dar locul 6 la pauza in slalom cand el abia in mansa a doua porneste rachetele e de vis.

Clasamentul complet il gasiti la postul anterior.

Mansa secunda incepe la 21:45.

2 păreri la “Revenirea unei clasice

Comentariile nu sunt permise.