Nu mai e prima

A inceput sa ninga la ora startului slalomului urias feminin din Are. Locul rasaritului fara sfarsit pe timp de zi in aceasta perioada a anului. Motiv pentru care cursele se tin in nocturna. Cunoscand tiparul primelor patru uriase ale sezonului, cu Tina Maze luandu-si asa un elan ca i-a ajuns si pentru mansa a doua, am asteptat cursa oarecum blazata. Desi ultimele doua etape, castigate la limita sau pe aproape, au fost un avertisment. Uzura isi spune cuvantul. Iar astazi Tina nu a mai avut nici aceeasi motivatie, adversara ei ce trebuie invinsa cu orice pret, Lindsey Vonn, lipsind.

Partia din Are la ora rasaritului fara sfarsit (via FISAlpine)

Americanca, detinatoarea titlului din Are, face o pauza, probabil pana la mijlocul lui ianuarie. Si vicecampioana din februarie, de la ultima etapa tinuta pe zapada suedeza, Federica Brignone, a absentat. Dupa St. Moritz a decis ca nu are sens sa schieze cu dureri. Avea un chist la glezna si nu mai putea face un simplu pas fara grimase. Asa ca s-a operat si in cateva saptamani ar trebui sa revina. Ca o mica paranteza, a lipstit si una dintre favoritele de maine, Marlies Schild. Pe austriaca au chinuit-o durerile de spate in ultimele zile, motiv pentru care a abandonat in Courchevel, dar astazi e si tintuita la pat de o gripa.

Revenind pe partie. Traseul a fost marcat de antrenorul Tinei si la inspectie toate fetele au zis, aaaa, frumos, usor, cursiv, fara capcane. Gresit. Pista din Are nu e cea mai abrupta, nu e cea mai dificila. Ce o face buna pentru slalomuri uriase atractive sunt trecerile intre pante, cu porti ascunse natural de teren, cu punerea in valoare a stiintei conservarii vitezei in plat. Iar astazi, dupa primul punct de control, a fost o panta scurta. Doua sau trei porti a avut. S-a intrat cu viteza prea mare la prima dintre ele, n-a mai fost timp pentru schimbarea de directie si o gramada de lume facut un ocol mare, inclusiv Tina Maze. Dupa ocol s-a intrat intr-unul din pasajele plate de care vorbeam si asta a fost. Fara viteza, s-a adaugat cel putin o secunda la timpul final.

Viktoria Rebensburg in slalomul urias din Are (Agence Zoom / Getty Images)

Viktoria Rebensburg in schimb a mers snur. Asa se face ca astazi avem iar o lidera ce si-a declasat concurenta, dar n-o mai cheama Tina Maze. Daca n-ati vazut-o pe nemtoaica amintiti-va mansa a doua din St. Moritz. Un singur damb a dezlipit-o de zapada vrand s-o trimita afara, dar a fost pregatita pentru surprize.

N-am stiut de la inceput ca exista un pasaj cheie. Anna Fenninger, deschizatoarea intrecerii, a avut si ea o evolutie cursiva. Cred insa ca e inca speriata de abandonuri, caci n-a fost destul de rapida. De altfel dupa ce primele colege de intrecere cu greseli sau fara (Zettel n-a gresit si totusi a pierdut o secunda) au ramas mult in urma ei s-a aratat surprinsa, fiindca se simtise lenta. Cursa ei curata a fost lenta cat a Tinei Maze cu greseli.

In Are Tina Maze n-a mai schiat perfect (Agence Zoom / Getty Images)

Cele doua sunt la mai bine de o secunda de Viktoria Rebensburg, apoi la aproape inca o secunda urmeaza restul lumii, condusa de Maria Höfl-Riesch, care n-a facut ocolul protocolar, Frida Hansdotter transformata din slalomista perfecta in slalomista de urias si surpriza Anemone Marmottan. Diferentele sunt atat de mari incat fetele de pe podium nu mai pot fi date jos de acolo decat daca isi pun singure piedica.

Clasamentul il gasiti la postul anterior.

Publicitate