Semmering si Bormio

Doar cat sa cante colinde in ajun si sa se uite sub brad in dimineata de Craciun au avut timp schiorii. Apoi au reluat antrenamentele neoficiale. Fetele fiindca de maine au iau intreceri, ca si in Are un slalom urias si unul special, in Semmering, pe pista de la „portile” Vienei (80 km). Baietii mai au doar o etapa de bifat anul acesta, sambata, dar e clasica din Bormio, una din cele mai dificile coborari din circuit, asa ca de astazi au intrat in programul antrenamentelor oficiale. Rezultatele lor le gasiti jos de tot, la capatul articolului. Aici sus, usor de urmarit in caz ca apar modificari, va prezint orarul ultimelor curse de schi din 2012:

  • vineri, 28 decembrie, slalomul urias feminin: 11:30 prima mansa (live pe Eurosport 1, in reluare de la 14:00), 14:30 mansa a doua (live pe Eurosport 1, in reluare sambata de la 9:30 si 11:45)
  • sambata, 29 decembrie, coborarea masculina: 12:45 (live pe Eurosport 1).
  • sambata, 29 decembrie, slalomul feminin: 16:00 prima mansa (live pe Eurosport 2), 19:00 mansa a doua (live pe Eurosport 1).

Pista din Semmering vazuta de concurente (via Jessica Lindell-Vikarby)

Favorite la fete sunt in primul rand Tina Maze, in al doilea Tessa Worley, Viktoria Rebensburg, Anna Fenninger si Kathrin Zettel. Restul le trecem la surprize. Cu un loc intre primele 3, Tina Maze ar dobori recordul de podiumuri obtinute inainte de schimbarea anului, pe care il imparte acum cu Janica Kostelic (2002) si Alexandra Meissnitzer (1998). Reamintesc, Tina a urcat pe podium de 9 ori in acest sezon.

La slalom avem in schimb concurenta apriga. Nu numai invingatoarele de pana acum, Kathrin Zettel, Maria Höfl-Riesch, si Mikaela Shiffrin, ci si Tina Maze, Tanja Poutiainen, Frida Hansdotter sau Maria Pietilä-Holmner fiind in stare sa castige. Pentru podium mai avem si alte pretendente, cum ar fi fetele din Canada. Iar surprizele nu sunt deloc excluse.

***

In coborarea masculina favoriti sunt Svindal si italienii. Poate si Jansrud. Poate si vreun francez. Nu stiu unde sa-l plasez pe Guay, mai bine sa astept rezultatele antrenamentelor. Sigur ca multa lume si-a propus ca de acum, de la aceasta coborare, sa intoarca foaia. Elvetienii vin cu campionul si vicecampionul en-titre, Didier Defago si Patrick Küng. O raritate. Ii va si ajuta sa rupa seria neagra de recorduri negative? Austriecii anunta bataiosi ca vor prima victorie. Dar zau ca nu stiu cine le-ar putea-o obtine. Il au pe Klaus Kröll, care-i bun, nu-i vorba, dar cred ca nici antrenorul lui nu-i da sanse, si atunci el cum sa creada ca-i in stare? Il mai au pe Streitberger care uneori a mers bine in acest sezon si mai au tinerii inca necopti pentru o partie ca Stelvio. Asa ca eu raman conservatoare in pronosticuri si merg pe mana celor ce si-au aratat deja forma in coborarile de pana acum.

Inspectia dinaintea primului antrenament oficial pe Stelvio, cu Werner Heel in prim plan (foto Gabriele Pezzaglia)

Sau si mai bine, astept sa vad ce ne spun antrenamentele oficiale. Programul lor e urmatorul:

  • joi, 27 decembrie, 12:45: 1. Adrien Theaux 2:00,72; 2. Christof Innerhofer 2:00,95. 3. Dominik Paris 2:01,70. Svindal a terminat al saselea fara sa forteze. Multi concurenti au folosit de altfel primul antrenament drept inspectie in viteza, poate si pentru ca zapada a fost moale in partea superioara.
  • vineri, 28 decembrie, 12:45, antrenament televizat pe Eurosport 1: 1. Klaus Kröll 1:56,13; 2. Christof Innerhofer 1:56,22; 3. Dominik Paris 1:56,59. Theaux a schiat o bucata lunga in picioare, iar Svindal si Guay au facut pauza, crutandu-si fortele pentru maine.