Dupa amiaza favoritelor

Ultima cursa a anului, tinuta intr-un loc nici ca se poate mai potrivit: in mijlocul natiunii schiului, aproape de capitala, pentru un record de public, care dupa victoria de ieri a Annei Fenninger (8000 spectatori) s-a adunat din nou in numar mare sperand la o recidiva a austriecelor. Asta desi in teorie sansele au scazut dupa ce lidera echipei de slalom, Marlies Schild, s-a accidentat (ruptura de ligament colateral median) in urma cu o saptamana la un antrenament in Are.

Tina Maze in prima mansa a slalomului din Semmering (Reuters)

Pista din Semmering e frumoasa. Relativ abrupta si solicitanta, curge larga prin padure, lasand loc destul pentru spectatorii dispusi la efort ca sa urce langa gardurile de protectie pentru a incuraja de aproape concurentele. Iar astazi dupa amiaza, a parut sa ajute si zapada, dura si bine inchegata, inghetata dupa o cadere de temperatura noaptea trecuta. Spun a parut fiindca desi la inspectie lumea a fost convinsa ca e perfecta, in timpul primei manse multe fete s-au agatat in zapada, semn ca au avut canturile prea ascutite, iar zapada probabil mai multa priza decat estimasera.

Nici traseul marcat de antrenorul francez n-a parut sa includa pasaje dificile. Un slalom clasic, cu portile apropiate, cerand agilitate, dar cam atat. La testare insa, erorile in aceleasi locuri au contrazis din nou impresia initiala. O verticala undeva pe la mijloc cu iesirea neobisnuita, un pic oblic spre stanga, un pasaj de 4 viraje consecutive stranse, traversand panta in diagonala, precum si cateva porti plasate printre damburi in ultima parte a traseului, au fost locurile in care s-a pierdut cel mai mult timp.

Kathrin Zettel (Reuters)

Spre deosebire de Suedia, de data aceasta s-au impus autoritar favoritele, ce ocupa in bloc primele 6 locuri, doar Tanja Poutiainen ramanand putin in urma. Si tot spre deosebire de Suedia, grupa de elita a inclus-o si pe tanara speranta americana Mikaela Shiffrin, in care a patruns datorita victoriei din Are, dar si a absentei lui Marlies Schild.

Kathrin Zettel a deschis balul, dansand sprintar printre porti, dans intrerupt putin inainte de final de o greseala corectata rapid. Imediat dupa ea, Michaela Kirchgasser a avut cea mai buna evolutie a ei in acest sezon, chiar daca pe alocuri s-a mai strecurat cate o ezitare. Despartite de 36 de sutimi purtatoarele sperantelor gazdelor au parut multumite. Dar etalonul dupa care se masoara performanta abia urma sa coboare.

Veronika Velez-Zuzulova (Reuters)

„Tina, ai vrut sa-ti iei revansa dupa infrangerea de ieri?” „Am fost dezamagita, e drept, si am tinut sa schiez mai bine astazi.” Revansa ca factor motivant si siguranta data de zborul din acest sezon (999 puncte in 15 curse, care ne dau o medie de 66.66 puncte pe etapa!!!) au impins-o pe slovena la un atac taios si fara cusur. Cu cat au fost portile mai apropiate cu atat a fost ea mai dornica sa atace si i-a fost mai usor sa schimbe directia. 86 de sutimi avantaj si se profileaza prima victorie din slalom a sezonului.

Veronika Velez-Zuzulova, cu un stil foarte apropiat de cel al Tinei, agresiv si dinamic, cu viraje initiate timpuriu, la trecerea pe langa fanionul virajului precedent, a avut o greseala. Altfel n-ar fi pierdut jumatate de secunda. Si tot aproape de slovena a fost la inceput si Mikaela Shiffrin, dar cateva mici derapaje in a doua parte a cursei au coborat-o la o sutime in spatele lui Kathrin Zettel.

Mikaela Shiffrin (Reuters)

Maria Höfl-Riesch a dat tonul la impiedicatul prin zapada. A inceput salbatic, a fost saltata intr-un viraj si problemele au continuat si pe a doua jumatate a traseului. O secunda si jumatate intarziere fata de lidera e enorm, dar la cat de mult a gresit nemtoaica timpul e excelent. La doar 8 sutimi in spatele ei pandesc Irene Curtoni si Christine Geiger, ele fiind singurele ce mai au sanse (mici, dar slalomul are si o latura de loterie) de a prinde podiumul final. De la Tanja Poutiainen in jos intarzierile sunt de peste doua secunde si cand sunt deja 8 schioare implicate in lupta pentru unul din primele trei locuri, miracolul nu are ce sa caute in socoteli.

Vorbind de minuni, am vazut una in prima mansa. Cu numarul 44 la start, in cursa ei de debut in Cupa Mondiala, mezina familiei Gisin, Michelle, a terminat pe un fantastic loc 17. Sora ei cea mare, Dominique, la a doua participare in proba de slalom, pentru care, specialista in viteza fiind, nu se antreneaza, a ratat calificarea pentru 4 sutimi. Daca vrea mai mult, are de acum meditator specializat acasa.

Clasamentul complet al mansei il gasiti la postul anterior. Mansa secunda incepe la 19:00.

Publicitate