Slalomul paralel din München

La multi ani, prieteni ai schiului alpin!

Daca noi am avut ragaz sa sarbatorim de Revelion, cei mai buni schiori ai lumii au trebuit sa mearga la culcare imediat dupa ciocnirea paharelor de sampanie de la miezul noptii. Azi au concurs. Un concurs ce nu-si gaseste inca nici locul, nici formatul stabil, fataindu-se modificat in fiecare an. E vorba de ceea ce seamana cu un show demonstrativ, minunat din acest punct de vedere, dar caruia FIS se incapataneaza sa-i dea valoare competitiva prin alocarea de cat mai multe puncte in batalia pentru globuri.

Partia din München in asteptarea intrecerii (via FIS Alpine World Cup Tour)

München-ul e gazda acestui spectacol pentru a doua oara si s-ar putea sa fie ultima. Debutul l-a facut in prima zi a lui 2011, ar fi trebuit sa continue in 2012, dar n-a fost zapada, iar azi, 1 ianuarie 2013, doar norocul si spiritul de veverita prevazatoare al organizatorilor permit tinerea intrecerii pe movila din Parcul Olimpic. Norocul caci a nins (la munte) si a fost frig la inceputul lui decembrie, spiritul prevazator fiindca organizatorii au stocat acele zapezi, acoperite de folii, ca sa reziste si la temperaturi de peste 15 grade. Si chiar a fost asa de cald in Germania. Ba chiar si mai, termometrele aratand si 20! Acesta e motivul pentru care a trecut de inspectia federala abia vinerea trecuta, dupa ce toata zapada a fost adusa si tasata pe pista. Spre comparatie pot sa va spun ca ieri sau alaltaieri s-a dat deja unda verde etapelor din St. Anton de peste aproape doua saptamani. Aceste probleme, care nu par sa reprezinte exceptia, sunt cele ce ridica un semn de intrebare asupra München-ului ca gazda viitoare a slalomului paralel. Schröcksnadel, presedintele federatiei austriece a propus deja Schönbrunn-ul vienez ca alternativa.

Dar acum, cum-necum, nemtii au adus zapada pe deal si asta seara mai de voie, mai de nevoie, 16 schiori si 16 schioare se vor lua la intrecere direct, intr-o competitie eliminatorie. Pe deal vom avea doua trasee mergand in paralel, unul rosu, unul albastru. Shiorii au fost ordonati de la 1 la 16 in functie de clasarea in proba de slalom, perechile se vor forma 1 cu 16, 2 cu 15, 3 cu 14, samd. Fiecare pereche va lupta in doua manse, ca sa prinda ambele trasee.

In teorie suna fair, in practica nu-i. N-a fost nici acum doi ani, m-am plans in primul paragraf al cronicii de atunci. Anul acesta e si mai rau. S-a decis ca intrecerea sa conteze si in clasamentul de slalom. Asa ca drept de participare au primit primii 12 din listele FIS de slalom (nu clasamentul curent al Cupei Mondiale, ci cel obtinut din punctele FIS) si primii 4 neslalomisti din listele generale. Daca cineva nu poate sau nu vrea sa participe, locul ii va fi luat de un schior din aceeasi tara. Nu neaparat cel mai bun, ci cel decis de federatia nationala. Austriecii sunt campionii inlocuirilor. Ar fi ok, daca participarea n-ar fi rasplatita cu 15 puncte. In felul acesta unii sportivi salta in clasamentul disciplinei fara sa faca practic nimic. Chiar si fara inlocuiri, cei selectati primesc puncte multe (calificarea in sferturi – 40, primii 4 – 100, 80, 60, respectiv 50), distantandu-se de adversari prin bunavointa FIS, nu in intrecere directa. Schiorii au protestat de la bun inceput, inclusiv cei cu drept de participare, dar n-are cine sa-i auda.

La orele diminetii inca e liniste in Parcul Olimpic (CEPIX, via skiweltcup.tv)

Baiul e ca fara stimulentul punctelor ar fi nevoie de sume uriase de premiere ca sa-i atraga pe cei mai buni la start. Austriecii si-ar dori organizarea in format de intrecere pe echipe, care sa conteze doar in Cupa Natiunilor. Dar aparent ei, invingatorii pereni ai acestei competitii, sunt singurii interesati de asa ceva.

Cu toate nedreptatile, pentru spectatori show-ul e fara indoiala atractiv. Asa ca sa uitam de cele rele si sa ne bucuram privind spectacolul. Incepe la 18:45, e transmis live pe Eurosport 1 si in reluare pe Eurosport 2 de la 22:30, precum si maine dimineata de la 4:00. Mai jos aveti si listele oficiale de start, cu tot cu specificarea explicita a inlocuirilor efectuate.

WCSL SL Ladies:
Nicol Hosp AUT (replaces Marlies Schild)
Tina Maze SLO
Veronika Velez Zuzulova SVK
Maria Hoefl-Riesch GER
Kathrin Zettel AUT
Tanja Poutiainen FIN
Michaela Kirchgasser AUT
Mikaela Shiffrin USA
Therese Borsen SWE
Maria Pietilae Holmner SWE
Frida Hansdotter SWE
Erin Mielzinsky CAN (replaces Marie-Michelle Gagnon)

WCSL Overall Ladies:
Julia Mancuso USA (replaces Lindsey Vonn)
Carmen Thalman AUT (replaces Anna Fenninger)
Viktoria Rebensburg GER
Bernadette Schild AUT (replaces Elisabeth Goergl)

WCSL SL Men:
Andre Myhrer SWE
Marcel Hirscher AUT
Ivica Kostelic CRO
Felix Neureuther GER
Cristian Deville ITA
Stefano Gross ITA
Jens Biggmark SWE
Mario Matt AUT
Fritz Dopfer GER
Manfred Pranger AUT
Alexis Pinturault FRA
Mathias Hargin SWE

WCSL Overall Men:
Aksel Lund Svindal NOR
Ted Ligety USA
Reinfried Herbst AUT (replaces Hannes Reichelt)
Luca Aerni SUI (replaces Beat Feuz)