Lovitura de stat

Zagrebul s-a strans astazi s-o sarbatoreasca pe Tina Maze. In lipsa reginei de drept – Marlies Schild ce s-a incoronat de 4 ori pana acum regina a zapezii croate, in lipsa unei schioare locale cu sanse (au fost doua printre ultimele la start), publicul local a imbratisat-o pe lidera Cupei Mondiale, asteptand de la ea ceea ce nici Janica, nici Ivica Kostelic nu au reusit sa le ofere. O victorie pe care s-o celebreze ca pe a lor.

Mikaela Shiffrin in prima mansa a slalomului din Zagreb (Reuters)

Dar Mikaela Shiffrin n-a vrut sa stie de dorinta publicului si s-a facut vinovata de lezmaiestate. Jucausa, usoara, si rapida desi a parut cuminte, americanca s-a infipt in fruntea clasamentului. „N-a fost o mansa perfecta, nu cred ca am schiat vreodata o mansa perfecta” se incrunta ea usor incercand sa-si aminteasca si sa nu spuna minciuni la interviul de dupa. Si are dreptate, n-a fost perfecta pe mijlocul plat.

Acolo se putea mai mult si i-au dovedit asta numeroase adversare, specialiste la accelerat cand panta nu se inclina prea tare. Dar pe abrupt a stralucit, zburand printre portile marcate de antrenorul propriu cu multe schimbari de ritm. Asta a incurcat-o pe Tina Maze la inceput. Slovena a intrat greu in ritm si desi a avut rachete in plat, panta finala a intarziat-o din nou. Dar pastreaza inca sanse la victorie, intarzierea nefiind decat de 35 de sutimi.

Cea a Mariei Pietilä-Holmner e deja dubla. Suedeza a intrat in vazul spectatorilor de pe stadion cu cel mai rapid timp intermediar. Abruptului final nu i-a gasit insa reteta, ramasa secretul pustoaicei americane. Aceeasi imagine am avut-o si la fetele ce au urmat. Plat bun la mijloc, abrupturi chinuite, in special cel de deasupra liniei de sosire, unde s-a pierdut timp chiar si fara erori aparente.

Tina Maze (Reuters)

Explicatia ar putea sta in potrivirea schiurilor la zapada. Croatii si-au impodobit „muntele” cu zapada artificiala, intarita chimic. La prima vizionare a partiei Sljeme, efectuata aseara, antrenori si concurente au fost surprinsi sa dea aproape de un patinoar. Au pregatit schiurile cu canturi foarte ascutite. Astazi la pranz insa, la inspectie, nu mai era strop de gheata. Intr-un fel explicabil, in Zagreb a fost cald azi, cam 10 grade. Repede, schimbare de schiuri, efectuata cam in pripa. Pe cele mai bune se pare ca le-a nimerit serviceman-ul de la Atomic ce are grija de Mika (asa e alintata Shiffrin de cei apropiati).

Intarzierile mari nu permit multor concurente sa atenteze la podium in mansa a doua. Maria Höfl-Riesch (locul 6) a avut o evolutie solida si curata, cu o singura dezechilibrare corectata rapid dupa o ramanere pe spate. Frida Hansdotter (locul 4) fidela propriului stil activ si mobila, a corectat vioi greselile. Totusi de pierdut a pierdut pe partea finala, unde a schiat curat. Pe locul 5 avem o surpriza, pe Erin Mielzynski, desi n-ar trebui sa ne miram. Sportiva canadiana s-a simtit vizibil bine pe zapada primavarateca, asemanatoare celei din Ofterschwang, acolo unde a castigat in premiera in martie anul trecut.

Maria Pietilä-Holmner (Reuters)

Favoritele Zettel si Kirchgasser au abandonat dupa ce neprinzand ritmul au intrat la stramtoare intre portile mai apropiate. Tanja Poutiainen s-a ratacit dupa un derapaj timpuriu si a trecut gresit un ac de par. Veronika Zuzulova, castigatoarea ultimelor doua etape ce conteaza pentru clasamentul slalomului a avut dezavantajul de a trebui sa mature stratul subtire de zapada topita ca prima concurenta de pe traseu. S-a chinuit de la un capat la celalalt si va porni in mansa secunda de pe pozitia a 10-a. Inaintea ei se afla doua dintre surprizele primei manse. Resi Stiegler e tot mai rapida de la revenirea de dupa accidentare, iar Laurie Mougel, care nu a reusit pana acum nici o calificare in partea a doua a cursei, a prins o mansa excelenta, pe care era cat pe ce sa o distruga cu niste balbaieli la final.

Mansa a doua a inceput de 5 minute. Clasamentul primeia il gasiti la articolul precedent.

Publicitate