Patru pentru victorie

Prin ceata si ploaie pentru sutimi a sunat deviza primei manse a slalomului masculin din Zagreb. Singura cursa desfasurata intr-o capitala va incununa la final „regina” baietilor. Intrata initial doar in programul feminin, sub numele de Snow Queen Trophy, competitia nu si-a schimbat numele atunci cand baietii li s-au alaturat fetelor in intrecerile de la inceput de an.

Sljeme si Zagrebul intins in spate intr-unul din anii cu zapada (via FISAlpine)

Conditii grele si munca multa atat pentru concurenti, cat si pentru voluntarii inarmati cu galeti cu sare si furtunuri cu apa, gata sa sara sa peticeasca gropile prea adanci formate pe parcurs. Pe zapada artificiala si grunjoasa, la peste zero grade, toata lumea a asteptat o cursa a numerelor de start si cam asta s-a vazut.

Jens Byggmark a profitat de numarul mic de concurs, a deschis mansa cu avant, foarte activ, reusind perfect schimbarile de ritm din partea superioara. O singura eroare mica pe final l-a intarziat putintel, dandu-i emotii la adversarii cu ecarturi mici la timpii intermediari.

Jens Byggmark in prima mansa a slalomului din Zagreb (Reuters)

Stefano Gross, cu un stil complet diferit, lasat pe spate, a fost nevoit sa-si prinda schiurile din urma de cateva ori. Dar compensand prin sprinteneala, nu le-a lasat sa-i zboare prea mult in fata restului corpului. A inregistrat 14 sutimi intarziere de la cele cateva ajustari de pozitie.

Marcel Hirscher a inceput ca in vacanta. Relaxat, neagresiv, plimbare de agreement printre porti. Primul abrupt a parut floare la ureche. Abia cand s-au inghesuit portile si-a adus aminte ca trebuie sa atace. Dar cronometrul n-a stat sa-l astepte si de la primul timp intermediar a avut de recuperat 2 zecimi. I-a scapat o sutime, pentru cea mai fierbinte mansa secunda de pana acum.

Marcel Hirscher

Caci nu numai cei trei au pretentii la victorie, ci si reprezentantul gazdelor. Ivica Kostelic, lent in toate etapele de pana acum, schiind de fiecare data cu dureri la genunchi, a facut o pauza, sarind peste Bormio, special ca sa fie mai in forma la cursa pe care isi doreste s-o castige mai mult decat oricare alta. Cea de acasa. Si astazi s-a vazut. De n-ar fi fost derapajul de pe primul abrupt, s-ar fi aflat poate chiar pe prima pozitie. A recuperat o parte din intarziere in partea ce este specialitatea lui – platul – si a incheiat la 23 de sutimi in spatele lui Bygmark.

Nu este o intamplare ca primii patru au avut primele patru numere de start. Sub ploaia continua pista a suferit din ce in ce mai mult, facand sarcina foarte dificila pentru schiorii de mai tarziu. Pentru toti cu exceptia marelui specialist al zapezii pe topite, Mario Matt. Austriacul a inceput exceptional, a atacat concentrat toate portile, de parca scopul ar fi fost boxarea lor fara greseala, schiurile doar l-au urmat in goana si doar o greseala pe abruptul final i-a distrus avantajul de la ultimul cronometraj.

Ivica Kostelic (Reuters)

Atat el cat si urmatorii doi concurenti pastreaza sanse la podium. Andre Myhrer si-a anulat sansele la o clasare mai buna cu doua erori in prima parte. Felix Neurether si-a pus bete in roate inca inainte de start. La antrenamentele din zilele precedente, alaturi de austrieci pe o pista pe care o stiu ei ca fiind asemanatoare din toate punctele de vedere (tip de zapada, temperaturi ridicate, inclinatie) cu cea din Zagreb, a tras o tranta ce l-a invinetit tot. Asa ca n-a atacat ca de obicei, ci a ales o linie mai larga, care l-a tras rapid in urma.

Ted Ligety a calcat o poarta la intrarea in trecerea plata de la mijloc si abandonand ii da lui Hirscher sansa de a se distanta serios in clasamentul general.

Clasamentul primei manse il gasiti la articolul anterior. Mansa secunda incepe la 14:00.