Secretul milimetrului

Priviti aici si-a indemnat Thomas Sykora (fost slalomist de elita, actualmente comentator la ORF) spectatorii, indicandu-le doua santuri sub batul unei porti, stramte cat un schi mai lat si adanci de vreo 10 cm. Primii concurenti nu le-au avut. Si au putut schia aproape de porti. Cei de mai tarziu in schimb, daca n-au tinut distanta, in clipa schimbarii directiei sub poarta… si aici a pus schiul din deal imediat sub poarta lasandu-se pe el. Imediat a derapat cu o oprire smucita in sant. Ei asta au patit toti cei cu numere mari. De aceea au abandonat 32 de schiori din cei 77 prezenti la startul slalomului masculin din Zagreb, mai mult de 20 avand numere mai mari de 40.

Marcel Hirscher si-a aparat titlul din Zagreb (via laola1.at)

Nu atat santurile i-au incurcat, desi mersul pe urme nu e nici el cel mai simplu lucru, cat faptul ca nu s-au format in lateral, ca de obicei, ci sub poarta. Si a mai fost si ceata, cat sa nu vada ca-s sapaturi. Asa ca s-au tot impiedicat si un singur schior cu numar peste 40 a patruns in mansa secunda. Nici ea n-a fost mai blanda. Singurul inconvenient disparut a fost ploaia, ce s-a oprit la un moment dat intre cele doua manse.

In partea a doua a concursului dezavantajul a fost de partea schiorilor foarte buni, cei ce s-au luptat pentru podium. Si totusi clasamentul nu s-a rasturnat decat pentru cei cu ratari, datorita diferentelor mari intre timpii primei manse. Asa ca degeaba a avut Thomas Mermillod-Blondin, schiorul de care va ziceam, cel cu numarul 43 la start, calificat cu antepenultimul loc valid, cel mai bun timp al partii a doua. Mai sus de locul 17 n-a saltat.

Naoki Yuasa luptand pana la sacrificiu (Agence Zoom / Getty Images)

Avansarea cu 11 pozitii reprezinta totusi motiv de bucurie. Si nici cea cu 9 nu-i de lepadat. 11, respectiv 9 locuri au urcat schiorii cu al doilea – Steve Missilier, respectiv al treilea timp al mansei secunde – Patrick Thaler. Au pornit de pe 19-20, au ajuns pe 9-10, in ordine inversa celei initiale. Si atat s-a schimbat clasamentul mai drastic. Deasupra lor au ramas doar baietii ce prinsesera top 10-ul primei parti a competitiei. Cu toata ceata ce i-a dezavantajat in special pe cei porniti mai tarziu in cursa, incepand de la Benni Raich, devenit cu aceasta ocazie schiorul austriac cu cele mai multe slalomuri de Cupa Mondiala: 142.

Poate Naoki Yuasa (locul 12 intre manse) ar fi urcat si el in top, cu ambitia ce nu-l lasa sa-si vada de sanatate. Dar viteazul japonez a derapat, a suit iar pe traseu nedispus sa se dea batut si iar a gresit, trebuind pana la urma sa paraseasca invins traseul.

Cursa spre podium a lui Andre Myhrer

Revenim la primii 10. Manfred Mölgg, sigur pe el, schiind departe de porti, a urcat 3 pozitii. Manfred Pranger a atins cu claparul de la interior zapada sub o poarta si pe loc a derapat pe el iesind de pe traseu. Alexis Pinturault si-a condus schiurile cu precizie, accelerand pana si intr-un pasaj usor balbait, pentru un salt de 2 pozitii. N-a pastrat conducerea din vina lui Felix Neureuther. Neamtul iar n-a riscat, dar muncind pe abrupt si zburand in plat a pastrat un avans de 2 sutimi.

La Andre Myhrer s-a risipit putin ceata si atat a asteptat. N-a scapat ocazia si vazand pe unde merge si-a tinut linia lui tipica, larga si rotunda, ce l-a ferit de santuri si cu care l-a lasat pe Neureuther trei sferturi de secunda in urma, revenind pe podium dupa ce acum doi ani se incoronase rege.

Mario Matt cascadorul (Agence Zoom / Getty Images)

Mario Matt ne-a amagit pana acum. A tot abandonat sau a fost descalificat, iar singura data cand a dus o cursa la bun sfarsit a incheiat pe 8, riscand sa piarda calificarea la mondiale. Asta desi la antrenamente e singurul coechipier care se apropie de timpii lui Hirscher. Asa ca atunci cand dupa o spierietura de pe final cu o dezechilibrare la limita abandonului in urma agatarii unei porti de clapari, a terminat imediat in urma lui Myhrer, a rasuflat usurat. Testele si antrenamentele din perioada Craciunului au dat rezultate. Avea locul 6 asigurat, dar cu concursul a trei dintre adversarii mai buni decat el a urcat chiar pe podium.

Ivica Kostelic, stiind de santuri, s-a gandit sa schieze in exteriorul lor. Insa a fost exagerat de prevazator, si lasand prea mult loc intre el si porti, ocolul l-a coborat pe locul 8, spre dezamagirea celor 17000 de spectatori veniti sa-l sustina. Dar croatii nu sunt doar nationalisti feroce, ci si cunoscatori ai schiului, asa ca au continuat cu incurajarile. Stefano Gross are un stil mladios, care-l obliga sa stea pe langa porti. Asa ca desi dupa fiecare dezechilibrare a revenit in atac pe un interval mai mic de doua porti, schiind de fapt incredibil, a trecut in spatele lui Matt.

Ivica Kostelic (via laola1.at)

La start exista de obicei televizoare. Cine doreste se uita, cine nu, rememoreaza traseul inspectat inainte de mansa sau se relaxeaza. Marcel Hirscher si-a urmarit adversarii. Dupa Andre Myhrer a trebuit sa inceapa pregatirile, dar a apucat sa-l vada pe suedez. Atunci a stiut ca daca vrea sa castige trebuie sa forteze. „Am pus totul pe o singura carte si am dat mai mult de suta la suta. Nu stiu cat, dar mai mult.” Nu chiar de la inceput, la primele viraje a testat cu ce fel de zapada si de pista are de-a face. Apoi a zburat prin santuri, egaland al treilea timp al mansei. Avansul fata de Myhrer a crescut vazand cu ochii, pana a depasit o jumatate de secunda.

Fragila sutime avans a lui Jens Byggmark n-a mai reprezentat nimic dupa cursa austriacului. Suedezul a incercat sa atace, dar a dat in toate gropile de sub porti, exact asa cum povestise Sykora inainte de inceperea mansei. A treia impiedicare s-a petrecut inainte de plat, a ramas complet fara avant in sant si in loc sa se bata pentru podiumul fruntasilor, a nimerit pe cel al codasilor.

14000 fani croati l-au aplaudat si pe Marcel Hirscher (foto FIS Alpine)

Hirscher si-a aparat astfel coroana, de data aceasta fara controverse. Stiindu-i patimasi pe croati, federalii austrieci s-au temut ca dupa acuzatiile de anul trecut (de trisat prin calcarea nemarturisita a unei porti) fanii lui Kostelic l-ar putea agresa si i-au angajat bodyguard. Dar acesta a somat. Publicul a fost fair si l-a incurajat pe Hirscher in timpul cursei, aplaudandu-l la final.

Normal dupa cursa facuta. „Lectie completa de schi”, l-a complimentat Ivica, iar Marcel nu s-a lasat mai prejos. „Acum doi ani invatam eu de la el. Lucrurile se schimba, e cursul lor firesc. Avem acum in cursa cativa norvegieni tineri. Poate in viitor vom spune noi asta despre ei.” Apoi a completat. „Prima mansa a lui Ivica a fost ‘wow’. Il respect enorm. Am auzit ca nu-i merge prea bine cu genunchiul. Nu stiu cum face, eu unul n-am schiat niciodata cu dureri.” A continuat cu laudele pentru organizatori. „E o minune ca s-a putut schia astazi aici.”

Marcel Hirscher si cativa pasi de patinaj pentru victorie (via laola1.at)

A treia victorie a sezonului, cu care i-a egalat pe ceilalti doi pretendenti la globul mare de cristal, Aksel Lund Svindal si Ted Ligety. Al noualea podium, cu care i-a depasit clar pe amandoi la puncte. Mai mult decat atat. E al noulea podium din noua curse tehnice. „Marcel, crezi ca vei putea termina pe podium toate etapele tehnice ale sezonului?” „Nu, asta nu e posibil. Dar voi incerca.” „Care e secretul stabilitatii tale din acest sezon? Ce e diferit acum?” „Un milimetru la setarile claparului. Dar numai un milimetru.”

Si conducerea in clasamentul general? „E frumoasa si reprezinta o confirmare a realizarilor. Dar mi-ar placea mai mult sa fiu in fata la primavara.”

Baia de sampanie de la final: Andre Myhrer in stanga, Marcel Hirscher cu ochelarii pe tron, Marion Matt in dreapta (Agence Zoom / Getty Images)

Pana acolo a trecut prin baia de sampanie de la festivitatea de premiere. Asteptati putin, le-a cerut adversarilor pregatiti deja cu sticlele. Si stand pe tron, si-a coborat ochelarii de schi pe ochi.

Clasamentul complet al etapei se afla aici.