Adelboden, St. Anton si Flachau

Reintram in program aproape normal. Aproape caci dupa cursele acestui sfarsit de saptamana urmeaza marti slalomul feminin din Flachau. Al treilea in nocturna din acest sezon, ba chiar al patrulea daca socotim si München-ul. Pana acolo insa avem clasicele tehnice din Adelboden la masculin si cursele de viteza feminine din St. Anton, programate astfel:

  • sambata, 12 ianuarie, slalomul urias masculin: 11:30 prima mansa (live pe Eurosport 1), 14:30 mansa a doua (live pe Eurosport 1 de la 14:45)
  • sambata, 12 ianuarie, coborarea feminina: 12:45, amanat pentru 13:15 (live pe Eurosport 1)
  • duminica, 13 ianuarie, slalomul special masculin: 11:30 prima mansa (live pe Eurosport 1), 14:30 mansa a doua (live pe Eurosport 1 de la 14:45)
  • duminica, 13 ianuarie, super-G-ul feminin: 12:45 (live pe Eurosport 1)
  • marti, 15 ianuarie, slalomul feminin: 18:45 prima mansa (live pe Eurosport 1), 21:45 (live pe Eurosport 1 de la 22:00).

Partia din Adelboden (via skionline.ch)

A fost cald in ultima vreme in Alpi. Asa ca in Adelboden organizatorii au injectata pista timp de 22 de ore cu 2 milioane litri apa, ca sa obtina un strat de 40 de cm de zapada tare. In noaptea de joi spre vineri a nins. De indata ce s-au strans mai mult de 5 cm, adica la 3 noaptea, alarma a fost data la unitatea militara din apropiere si 60 de soldati au lucrat la curatarea partiei de zapada noua. S-au oprit abia in cursul diminetii, cand ninsoarea s-a mai linistit.

In statiunea elvetiana se organizeaza cel mai batran slalom urias din lume. Si fix aceasta cursa clasica ii lipseste lui Ted Ligety din palmaresul victoriilor. Dar cu seria de victorii acestui an, in care isi domina disciplina favorita, sansele sunt mari sa-si completeze in sfarsit colectia. Cel mai aprig adversar ii va fi invingatorul de anul trecut, Marcel Hirscher. Austriacul e lider al Cupei Mondiale si va incerca sa continue seria perfecta de podiumuri, nu numai in slalomul urias, ci si in cel special, unde este favorit detasat.

Ca o curiozitate, cursa de sambata va marca debutul lui Elia Zurbriggen in Cupa Mondiala. Elia este fiul cel mare al legendarului Pirmin Zurbriggen si anul trecut a incercat deja pista din postura de deschizator.

***

Cursele feminine de viteza se anunta foarte spectaculoase. Pista de coborare din St. Anton e considerata cea mai dificila din circuitul feminin. Streiful fetelor cum ar veni. Chiar mai dificila decat si-o aminteau cele ce au luat startul si in 2007 s-a dovedit pista la primul si ultimul antrenament. Extrem de denivelata, obositoare, periculoasa. Intr-atat de grea incat campioana mondiala Elisabeth Görgl a renuntat la start in proba de coborare, nedispusa sa riste dupa un singur antrenament. Al doilea s-a anulat dupa ninsorile abundente din noaptea de joi spre vineri.

Pista de coborare din St. Anton, cu zapada buna de desenat modele pe ea, nu de organizat curse de viteza (via skialpine)

In ciuda clasarii doar pe locul 24 la antrenamet, Lindsey Vonn, revenita in competitii dupa o luna de pauza, ramane favorita principala. Dupa ea, sanse mari la o victorie are si Lara Gut, cea mai rapida in coborarea de joi. Aceeasi coborare le recomanda si pe austriecele Anna Fenninger si Andrea Fischbacher, principalele urmaritoare ale Larei la antrenament. Si daca va intrebati de ce n-o trec cu aceleasi sanse si pe Dada Merighetti, motivul e poarta sarita, care in cursa ar descalifica-o. E drept ca si Lara Gut a trecut-o neregulamentar, dar avansul de peste o secunda e suficient ca sa faca si acest ocol fara sa lase pe altcineva in fata ei.

Aceasta e situatia din coborare. La super-G e foarte buna si Julia Mancuso, dar si lidera Cupei Mondiale, Tina Maze. Si desigur asteptam surprizele.

***

Cand vorbim de slalom, cu favoritele invatate deja pe dinafara din cele 5+1 etape desfasurate pana acum, ne intereseaza raspunsul la doua intrebari. 1. Va continua copilul minune al Americii, Mikaela Shiffrin seria de rezultate exceptionale ce ii permit sa ia startul in tricoul rosu? 2. Cum a digerat Tina Maze esecul din Zagreb, primul al acestui sezon?

Publicitate