Importanta serviciului de informatii

Muchia ultimei pante de pe Chuenisbärgli e simultan iubita si temuta de schiori. Dincolo de ea pista se prabuseste spre stadionul din care se inalta strigatul unit intr-o voce al zecilor de mii de spectatori din Adelboden, ce salta inima si moralul celui ce apare in varful abruptului. Dar tot acolo, la acea schimbare de panta sunt de fiecare data cele mai dificile porti. Nu se pun intentionat asa, ci terenul inclinat cere porti stranse, care nu se vad decat la trecerea peste muchie. Nici macar memorarea perfecta a pozitiei lor nu e suficienta. Mai trebuie si o estimare corecta a vitezei si inaltimii la care e bine sa se iasa din platul anterior.

Manfred Mölgg a fost cel mai rapid in prima mansa a slalomului din Adelboden (Reuters)

Partea cu estimarea n-au promovat-o primii concurenti din slalomul de astazi. Poate nici ceilalti, dar fusesera avertizati de ratarile deschizatorilor si de capcana ce-i astepta. Marcel Hirscher, pe post de pilot de incercare, a pornit ca sageata, excelent si sigur atat sus cat si la mijloc. Insa iesirea deasupra gropii a fost sarita, ca si ieri, a aterizat prea jos pentru urmatoarele porti si aceasta greseala s-a propagat si cateva viraje mai jos, unde linia de coborare s-a strans iar foarte tare.

Cand imediat dupa el Stefano Gross a repetat greselile in aceleasi doua locuri, fara aceeasi abilitate de corectare, Marcel o fi inceput sa spere ca toti vor gresi. Dar nu, serviciul de informatii a functionat perfect si toata grupa de elita a imbunatatit timpul precedent. Cristian Deville, Andre Myhrer, Ivica Kostelic, Felix Neureuther, Mario Matt au trecut pe rand in frunte, avand date tot mai exacte despre cum trebuie schiat abruptul. Dar trebuie spus ca abia Felix a scos si sus un timp mai bun decat Hirscher.

Mario Matt (EFE / EPA)

Mario Matt nu a avut abruptul perfect, dar a luptat frumos pentru ramanerea in ritm si a atacat pe ultimele porti, creand un avans consistent. Dificultatea pistei a devenit evidenta la cursa lui Manfred Mölgg. Din unghiul initial de filmare a aratat perfect, timpul mai bun cu 5 sutimi decat al austriacului a confirmat aceasta, dar camera agatata undeva sus deasupra caldarii n-a mai mascat tendinta schiurilor de a se imprastia in directii diferite si munca depusa de schior pentru a le tine paralele si apropiate de porti.

Dupa grupa de elita, in afara lui Mölgg, doar Manfred-ul austriac, Pranger, s-a mai infiltrat intre primii, aflandu-se deocamdata pe 5. Marcel Hirscher poate fi mandru de reducerea pagubelor experimentarii pe seama lui la doar 87 de sutimi. Spre comparatie, Gross n-a reusit calificarea. Situatia actuala reprezinta pentru noi promisiunea unei evolutii scaparatoare in mansa a doua. Caci Hirscher sigur nu concepe sa nu faca saltul de pe 8 pe podium.

Felix Neureuther

Mansa secunda a inceput de 5 minute, iar clasamentul primeia il gasiti la postul anterior.