In cartea de istorie

„Incredibil! Mi-am propus acest tel pentru sezonul curent fiindca am stiut ca schiez bine in super-G. Am vrut neaparat victoria asta si azi s-a potrivit totul.” Chiar asa a fost. A tinut neaparat sa intre in cercul elitist al schioarelor cu victorii in toate cinci disciplinele. Si a reusit. A sasea din istorie, dupa Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Janica Kostelic, Anja Pärson si Lindsey Vonn. La mijlocul unui sezon incredibil, Tina Maze a facut si slemul schiului alpin, completand victoriile de pana acum, din slalom urias, slalom, super-combi si coborare cu cea obtinuta in super-uriasul din St. Anton.

N-a fost numai o chestiune de pricepere, „Anna a fost puternica, dar norocul a fost de partea mea”, insa nici nu a castigat intr-o maniera care sa declanseze protestele fanilor altor concurente. Afirmatie ciudata la cele 4 sutimi avans. Dar s-a intamplat asa…

Ziua a inceput morocanoasa, cu cerul acoperit. Terenul n-a mai fost nici el cel al zilei precedente, ci foarte denivelat, tot mai denivelat, pana cand spre final a ajuns sa semene leit cu cel zdruncinator de la antrenamentul coborarii. Temerile ca iar nu vor vedea fetele nimic s-au dovedit doar pe jumatate fondate. Vizibilitatea nu a stralucit, dar a fost acceptabila.

In aceste conditii si-au inceput ziua de munca fetele ce cu o seara in urma trasesera primele numere. Zi deloc usoara. Aratand multa vitejie, Veronique Hronek, Elisabeth Görgl, Viktoria Rebensburg, Andrea Fischbacher, Dominique Gisin s-au avantat pe pista intunecata pe care fusese marcat un traseu foarte rapid. Fara compromisuri, iscusite, apasand bine schiurile pe denivelari ca sa nu devina pasagere, si-au intrecut toate celelalte 10 adversare. Viki cea mai rapida, urmata de Andrea si Dominique.

Pauza. Nu aici, ci acolo in concurs. Asa e programul, dupa primele 15, sponsorii monopolizeaza ecranele, iar fetele se relaxeaza putin.

La reluare urma Lindsey Vonn. Si fix asa cum fusese aratata cu degetul de austrieci de vreo doua ori in acest sezon, cand sa-i inceapa numaratoarea inversa, a iesit soarele. Care a ramas agatat pe cer pana la sfarsitul intrecerii, nefavorizand-o doar pe ea. Dar munca primelor concurente a fost facuta una cu pamantul, ca nisipul nivelat de un val. Competitia a inceput aproape de la zero si iarasi am avut una din etapele acelea ciudate, in care primele 7 fete din clasamentul FIS fac opinie separata, tragand linie intre evolutiile lor si ale restului lumii. Rest al lumii condus, macar atata recunoastere i-a aratat soarta, de Viktoria Rebensburg.

Pentru Lindsey Vonn aceasta a fost a doua cursa dupa pauza de o luna. Daca cu o zi in urma schiase fricos, in super-G s-a vazut dorinta de atac. Dar trupul i s-a invartit putin cand a sarit in cascada de gheata, dezechilibrand-o. La finis a avut totusi parte de 1-ul cu care e obisnuita. „As fi putut schia mai bine, dar sunt multumita. Inca imi lipseste putin increderea.”

Bucuria de la finis a fost scurta. Dupa ea a schiat perfect Anna Fenninger. Avantaj de aproape o secunda. As spune mai mult, dar perfectiunea nu are descriere. Straluceste de undeva de sus si atat. Si de aici inmugureste motivul pentru care nici macar cei care le iubesc pe Anna sau pe Lindsey mai presus de orice alta schioara nu-i pot purta pica Tinei Maze. Cursa Annei a aratat imbatabila, nedepasila, superlativul absolut. Si cat pe ce sa uit, radarul a prins-o cu cea mai mare viteza, peste 114 km/h.

Iar Tina Maze, trecand prin acelasi loc cu doar 111 si derapand usor intr-o traversa spre final a oprit cronometrul cu 4 sutimi mai repede decat Anna. Pur si simplu fiindca a ales o linie unica in curbele de dupa cascada, neincercata de nimeni inainte, nenimerita de nimeni mai apoi. Slovena a adaugat o noua dimensiune schiului perfect, ea fiind cea care inainte de a trece la fapte a intuit perfect pe unde trebuie sa mearga.

„Normal ca pentru cateva momente te roade supararea. Dar cele patru sutimi sunt pur si simplu chestiune de noroc. Rezultatul e atat de strans, ca nici nu se poate descrie. De data asta Tina a avut noroc, sa speram ca alta data il voi avea eu” s-a consolat Anna Fenninger.

Mai ghinionista decat ea a fost totusi Lindsey Vonn. Americanca n-a ramas pe podium. Fabienne Suter a depasit-o cu o singura sutime. Timpul fruntaselor a ramas si pentru schioara elvetiana un ideal indepartat dupa ce a iesit mai larg pe cateva curbe, dar a urcat pe podium. La un an distanta de la victoria din Bad Kleinkirchheim, urmata o saptamana mai tarziu de accidentarea in care si-a rupt ligamentele incrucisate, din St. Moritz.

Aproape de Lindsey au fost si celelalte 3 componente ale elitei, dar fara sa reuseasca depasirea. Maria Höfl-Riesch a ramas departe de linia ideala in a doua jumatate, totusi intarzierea o acumulase deja de sus. Pe Julia Mancuso o iubim pentru salbaticia ei, insa de data aceasta a intarziat-o. Iar Lara Gut n-a fost suficient de stabila, cu toata cursa buna facuta.

Bun, Tina Maze a intrat definitiv in istorie. Ce urmeaza? „Schiez super bine si daca voi continua asa, cele 2000 de puncte la finalul sezonului sunt un tel realist.” Pai atunci multa bafta si le asteptam.

Clasamentul complet il gasiti aici.

Publicitate