Inainte de marile clasice

Asa le-a zis Aksel Lund Svindal coborarilor din Wengen si Kitzbühel, dar i se potriveste si Cortinei d’Ampezzo a fetelor, atat datorita istoriei (e a 21-a aparitie consecutiva in calendar, iar debutul l-a avut in 1969), cat si a peisajului impunator. Antrenamentele au inceput in Wengen cu o zi mai devreme. Cauza poate fi ghicita cu usurinta: prognoza meteo nefavorabila pentru maine si poimaine cand erau programate initial. Si pentru ca amenintarea zapezii noi era iminenta, azi s-a mutat si ora mai devreme. Iata programul dinaintea etapelor din Wengen (o super-combi vineri si o coborare sambata) si Cortina (o coborare sambata), cu rezultatele comentate pe masura ce apar.

Partia de concurs din Wengen in zare (via Travis Ganong, locul 4 in primul antrenament)

Wengen:

  • marti, 15 ianuarie, 12:15: 1. Aksel Lund Svindal 1:50,92; 2. Werner Heel 1:50,97; Kjetil Jansrud 1:51,28. Dupa cum indica timpii, nu s-a schiat de sus, ci doar de la startul combinatei, ca nu fusese curatata zapada noua pe prima portiune. Werner Heel a sarit o poarta, prin urmare norvegienii au fost cei mai tari. Antrenamentul a marcat revenirea oficiala a lui Max Franz (schiorul austriac accidentat in Beaver Creek) pe zapada. Decizia daca va si concura o va lua vineri.
  • miercuri, 16 ianuarie, 13:30: 1. Johan Clarey 2:34,62; 2. Adrien Theaux 2:34,70; 3. Klaus Kröll 2:34,73. Imediat dupa ei, la sutimi de secunda, e mereu in frunte prezentul Aksel Lund Svindal, urmat de – n-o sa va vina sa credeti – … Max Franz. Cu zapada asta noua si pufoasa cica pista e neteda ca geamul. Nu tu o hurducatura, nimic. Autostrada curata. Asa ca azi s-au inregistrat viteze mai mari decat recordul pistei, 156,91 km/h, detinut din 2005 de italianul Stefan Thanei. Au fost mai rapizi decat el: bulgarul Svetoslav Georgiev – 158.3, slovenul Klemen Kosi – 157.71 si Max Franz (asa speriat e 😉 ) – 157.37. Austriacul are deja un record in Wengen. De lungime la saritura printre cele doua stanci (Hundschopf – Capul de Caine). La vremea cand l-a inregistrat a sarit din pacate atat de mult, 80 de metri, incat a aterizat in plat si si-a rupt ligamentele. Normal se sar cam 40 de metri.
  • joi, 17 ianuarie: anulat din pricina cetii.

Partia de Olimpia delle Tofane din Cortina d’Ampezzo (de pe site-ul oficial al competitiei)

Cortina d’Ampezzo:

  • joi, 17 ianuarie: antrenament anulat din cauza cantitatilor enorme de zapada noua anuntate;
  • vineri, 18 ianuarie, 13:00: rezultat exceptional pentru Edit Miklos! Cu o intarziere de putin peste doua secunde, Edit s-a clasat pe locul 19. Go, go, girl! Si fie ca maine sa reusesti cel putin acelasi rezultat. Clasamentul le are in fata pe: 1. Daniela Merighetti 1:40,03; 2. Tina Maze 1:40,25; 3. Lindsey Vonn 1:40,63; … 19. Edit Miklos 1:42,09.

Aveam de gand sa va descriu cele doua piste, dar uraaaa, au facut-o altii in locul meu. Cuvintele oricum nu au aceeasi putere sugestiva ca o imagine, iar la baieti cine altul decat Aksel ar fi fost mai in masura sa povesteaca? Linkul e cel de la inceputul articolului, nu-l ignorati!