Promisiunea unui slalom interesant

Dupa ani de zile in care super-combinata a fost pusa in suferinta de obiceiul coboratorilor de a se inscrie la start doar ca sa aiba un antrenament suplimentar in picioare, cuiva din grupul organizator i s-a luminat mintea. Baieti, daca vreti sa va antrenati, va lasam dupa ce se termina coborarea oficiala. Simplu si eficace, 8 coboratori inscriindu-se astazi pe lista celui de-al treilea antrenament, fara a mai ciurui lista de start a mansei secunde prin neprezentare.

Se zice mai bine mai tarziu decat niciodata, dar pentru disciplina care ar trebui sa incununeze schiorii completi, ar putea fi prea tarziu. Aparenta de farsa din toti anii trecuti au scazut intr-atat interesul incat in toata Cupa Mondiala au ramas doar doi viteji care mai iau startul in aproape fiecare cursa: Ivica Kostelic si Benjamin Raich. Croatul era marele favorit de azi. Cursa insa a luat o intorsatura ce va asigura suspansul in mansa a doua.

Doi dintre invingatorii acestui sezon s-au impus in mansa de coborare. Pe o vreme excelenta, cu pista modificata substantial fata de ultimul antrenament prin numeroasele portiuni cu gheata aparute peste noapte, Christof Innerhofer si Hannes Reichelt au dat drumul cel mai bine schiurilor. Si nici n-au gresit precum adversarii care – cel putin in partea de sus – au fost in numar mare mai rapizi decat cei doi. Kjetil Jansrud a salvat onoarea vikinga, dupa ce Aksel Lund Svindal nereusind sa controleze schiurile cum trebuie a fost pus in imposibilitate de atac si a incheiat cu o secunda intarziere. Jansrud s-a dezechilibrat periculos pe denivelarile de la intrarea in ultima sicana, dar a ramas intre porti si ocupa locul 3.

Partea interesanta la o coborare de super-combinata nu este totusi unde sunt coboratorii, oricat de in fata ar fi terminat, ci unde sunt specialistii slalomului. Primul, cu o intarziere de o secunda si 62 de sutimi este Ted Ligety. Poate vreunul dintre coboratorii din fata lui sa tina ceva din acest avantaj pana dupa linia de sosire? Greu de crezut. Christof Innerhofer a aratat in anii trecuti o agilitate nebanuita, dar acum, cu durerile de spate, slalomul e ultimul stil recomandat. Asa ca nu a mai boxat porti de la ultima super-combinata oficiala, cea din Soci 2012.

Dar doua secunde si cateva sutimi ar putea fi pastrate? Improbabil, dar nu imposibil. Acolo, la un pic peste cele doua secunde, separati de 3 sutimi se afla urmatorii tehnicieni. Ivica Kostelic, Alexis Pinturault si Benjamin Raich. Anul trecut Ivica a compensat o intarziere de peste trei secunde, castigand cursa. Dar atunci nu l-a avut aproape de el pe Alexis Pinturault, cel care spre deosebire de Ivica a privit in aceasta iarna lumea de sus, de la inaltimea primei trepte a unui podium de slalom. Asa ca pentru prima data dupa foarte multi ani, croatul nu mai are garantia succesului.

Aici inchei, caci cei trei fiind pe locurile 21, 22, 23, vor incepe devreme in mansa a doua, al carei clasament complet se afla la postul anterior. Daca doriti sa-i urmariti, o puteti face pe posturile clasice, austriac (ORF), nemtesc (ZDF) sau elvetian (SF1). Daca nu le prindeti, traiasca internetul. Cine are link spre cursa live, va rog sa-l lasati aici pentru alti amatori.