Acu-i acu’

Monstruosul Kitzbühel sta sa inceapa. Daca la titlul de cea mai dificila coborare, Streiful – partia din Kitz – mai are concurente, la periculozitate n-o intrece nici una. Si atat schiorii, cat si iubitorii pasivi ai schiului alpin o asteapta in fiecare an cu teama si nerabdare. Pardon, schiorii nu cu teama, aceasta putand fi fatala, ci cu respect.

„Stie cineva de ce a fost mutat pe marti primul antrenament din Kitzbühel?” intreba Carlo Janka luni pe facebook. Cu poza prognozei atasata. Din cate stiu, Kitz-ul a avut din start trei sesiuni de antrenamente, dar privind prognoza si ceea ce s-a intamplat la primul antrenament, intrebarea e fondata. Luni si marti ninsori usoare, miercuri soare si vreme perfecta de schiat, iar joi chiar daca nu e cerul fara nori, macar nu ninge. Cu aceste date confirmate la fata locului, marti dimineata s-a protestat si totusi Günter Hujara a hotarat sa tina antrenamentul. Asa ca iata rezultatele, desi lipsite de relevanta, si programul urmatoarelor antrenamente:

  • marti, 22 ianuarie: 1. Aksel Lund Svindal 1:59,34; 2. Hannes Reichelt 1:59,59; 3. Kjetil Jansrud 2:00,00. Antrenamentul a fost intrerupt repetat din cauza cetii, unii schiori fiind nevoiti sa abandoneze inainte de final din aceasta cauza. Detalii mai jos.
  • miercuri, 23 ianuarie, 12:30: 1. Aksel Lund Svindal 1:57,48; 2. Hannes Reichelt 1:57,73; 3. Andrej Sporn 1:58,00. Ziua a fost perfecta si voluntarii au umplut la timp toate gropile formate la antrenamentul de marti. Asa ca poate pe cea mai buna Streif pe care s-a schiat vreodata, nici un schior n-a abandonat. O raritate in Kitz.
  • joi, 24 ianuarie, 12:30: 1. Klaus Kröll 1:57,74; 2. Aksel Lund Svindal 1:58,00; 3. Kjetil Jansrud 1:58,02. Din nou conditii superbe, pista mult mai accidentata decat miercuri. Asa ca azi nu toata lumea a terminat antrenamentul sau au schimbat traseul ca sa nu ajunga in plase. Carlo Janka a fost la un pas de dezastru, Dominik Paris ne-a tras o sperietura la ultima saritura, in care cu greu si-a ridicat schiurile impinse de aer in jos, iar lui Innerhofer i-a sarit un schi. Dupa ce s-a ridicat a inteles de la oamenii de pe traseu ca ar avea voie sa continue, pentru ca dupa sedinta antrenorilor sa primeasca o amenda si numarul de start 46 in cursa de sambata. Apropo de Innerhofer, la start si-a facut cruce. Lucru pe care nu l-am mai vazut pana acum la nimeni, in nici o cursa. Hannes Reichelt, alaturi de inca vreo 15 schiori, a renuntat la antrenamentul oficial.

„Fasia” din Kitz (foto skiweltcup.tv)

De sezonul trecut, dupa scandalul din vara cu schimbarea echipamentului fara a cere parerea schiorilor si dupa discutia contradictorie din Kvitfjell dintre Hujara si Didier Cuche, soldata cu amendarea acestuia din urma, FIS a acceptat ca schiorii sa aiba un cuvant de spus in deciziile importante, prin vocea unui reprezentant. Acesta trebuie sa fie unul din primii 15 si este ales de colegi. Pentru orice problema, schiorii merg la reprezentantul lor, acesta ii consulta pe toti si infatiseaza doleanta la seful cursei. Totusi dreptul la cuvant din partea lor nu-i totuna cu deschiderea la ascultare din partea oficiala.

Ieri dimineata ninsese pe pista. Nu mult, cativa centimetri. La inspectie baietii au observat ca stratul tare preparat pentru cursa se muiase sub zapada cea noua. Au cugetat la cata forta pun ei intr-o coborare si au concluzionat ca vor sparge partia. Si cum era si intunecat, iar ceata hoinarea prin preajma s-au adunat aproape toti, s-au vorbit intre ei si l-au delegat pe Erik Guay sa-i prezinte lui Hujara propunerea de anulare a antrenamentului.

Hujara e un tip capos si autoritar. Si cand vine cineva cu o idee total opusa lui, numai de afurisit si nu renunta la ce si-a propus. Asa ca i-a zis lui Guay „nu oblig pe nimeni sa se antreneze” si asta a fost. Cu Bode sau cu Didier in fata, ar fi avut poate un partener de discutie mai infipt, dar Erik e baiat impaciuitor, care considera ca „nu e treaba mea sa ma cert cu Günter”.

Da, nu i-a obligat nimeni pe schiori sa se antreneze, numai ca un antrenament mai putin decat adversarii s-ar putea dovedi un dezavantaj in cursa. Asa ca in afara de cativa baieti interesati doar de combinata (Kostelic si Raich printre ei), toata lumea a raspuns prezent la start.

Hausbergkante (foto: Jan Hudec)

Ceata s-a tot jucat, nehotarata unde sa stea. Intreruperile din cauza ei au devenit tot mai mari. Si pana la urma tot vazand ceata, ba mai deasa, ba mai rasfirata, oficialii de pe traseu s-au obisnuit cu ea si n-au mai evaluat riscurile cum trebuie. Stiti iesirea in saritura de la Hausbergkante? Se face pe sub un arc colorat montat pe pista. Acolo au sarit Romed Baumann si Klaus Kröll si s-au trezit intr-un nicaieri alb. Nu tu pamant de aterizat, nu tu marcaje, nimic. Doar o ceata uniforma si laptoasa. Kröll n-a mai continuat, Baumann a scazut ritmul. Dar s-ar fi putut termina urat. Atat de urat incat Hujara si-a cerut scuze de la Kröll si i-a transmis respecte deoarece a stiut sa nu riste aiurea si sa-i puna pe organizatori in culpa.

Nu toti  schiorii au scapat teferi dupa primul antrenament. Andrej Jerman a ajuns in plasele de protectie dupa ce a cazut. Initial s-a ridicat si in stare de soc a pornit sa coboare singur in vale, dar odata ajuns jos si-a pierdut cunostinta si s-a prabusit. Diagnosticul la spital a sunat, ca si la Max Franz in Beaver Creek, comotie cerebrala. La trezire si-a amintit doar bucati din ce s-a intamplat. Nu stiu cat ii vor recomanda doctorii sa se menajeze.

Practic nu exista an in care cineva sa nu se accidenteze la cursele Hahnenkamm (dupa numele crestei muntelui). Sa speram ca anul acesta coborarea nu va cere si alte victime.