Doua milioane doua visuri implinite

Sambata la incheierea slalomului urias din Maribor lumea a inceput sa intinda corturile in vale. Stai un pic! Nu-i iarna? Este, dar de cate ori in viata poti asista pe viu la momentul de glorie al celei mai iubite, frumoase, talentate fiice a natiei? Asa ca poporul s-a trambalat spre statiunea slovena de schi de la granita cu Austria, nu numai din regiunile apropiate, ci si de la distanta mare. Iar locuri pentru peste zece mii de oameni nu s-au gasit la hoteluri. Sau poate buzunarele oamenilor n-au fost la fel de adanci ca iubirea lor pentru Tina Maze.

Tina Maze in prima mansa a slalomului castigat in Maribor (Reuters)

Prin urmare sute de fani, daca nu chiar mii, au innoptat in cort. Iar dimineata au fost toti proaspeti pentru o noua zi in care s-o sustina si mai aprig pe campioana lor. Nu le-a pasat ca in prima zi nu castigase. Nu ea ii dezamagise, ci Lindsey cea antipatica si nesatula isi trasese spuza pe turta ei.

Zi noua, cursa noua. Tot cu o americanca drept pericol principal, dar una mica si fara experienta. Nu stiu ce nu i-a placut Mikaelei Shiffrin pe traseul primei manse, marcajul, zapada, sau lumina zilei, dar pustoaica minune ce a castigat trei curse, toate la lumina reflectoarelor, a gasit prea multe strachini pe traseul altfel ritmic si fara capcane. Intarzierea i-a batut spre doua secunde.

Frida Hansdotter (Reuters)

Intarzierea fata de favorita adorata si aclamata, ce schiase puternic si fara sa greseasca chiar inaintea americancei si dupa cinci dintre cele mai puternice adversare. Kathrin Zettel, deschizatoarea mansei intai si lidera de pana atunci fusese lasata la aproape o secunda in urma. Ca si Veronika Zuzulova, cea cu doar o sutime mai lenta decat austriaca.

Maria Höfl-Riesch avusese bronsita, se antrenase o singura zi inainte de Maribor si pierderea controlului intr-o verticala situata la cateva porti de start n-a venit ca o surpriza pentru ea. Neindemanatica isi boxase o poarta peste schiuri.

Cu semiratarea Mikai, doar Frida Hansdotter mai avea forta de a pulveriza timpul Tinei Maze. Insa cu toata sprinteneala si iutimea pe care i-o da statura mignona, suedezei tot i-au lipsit 6 zecimi. Pana la pauza cvartetului fruntas i se alaturasera Irene Curtoni, in revenire de forma si Michaela Kirchgasser, cu greseli ca de obicei, dar mai putin catastrofale decat in prima parte a sezonului.

Kathrin Zettel (Reuters)

Cine s-a temut de Lindsey Vonn, n-a avut motive s-o faca. Pauza luata in Cupa Mondiala, si mai ales in slalom, i-a coborat punctajul atat de mult incat in loc sa porneasca de pe 16, ca pana acum, a avut numarul 32 la start. Cu 32 a ramas si in clasamentul mansei, necalificandu-se.

Clasamentul complet al primei manse se gaseste aici.

***

Conducand la pauza, Tina Maze urma sa astepte in mansa secunda toate adversarele, inainte de a porni in cursa. N-am vazut-o niciodata urmarind cursele oponentelor alaturi de celelalte fete in timpul liber dinaintea startului. Se retrage singura, la inceput relaxata, golindu-si mintea de stres. Apoi incepe exercitiile de incalzire si concentrare. La fel si acum.

Christina Geiger, al patrulea timp in mansa a doua a slalomului din Maribor (Agence Zoom / Getty Images)

In afara microuniversului favoritei, fetele incepusera lupta cu pista. De aratat nu a aratat rau, dar numeroasele plangeri de dupa, indica o zapada dificila si de consistenta variabila, care mai ales in partea plata de la final a obligat la munca tip galere intr-o mare mlastinoasa. Dupa ce Elli Terwiel (Canada), Alexandra Daum (Austria) si Christina Geiger (Germania) folosisera cu dibacie atuul startului timpuriu – al doilea, al treilea, respectiv al patrulea timp al mansei – fetele din a doua jumatate au parut tot mai franate de finalul fara panta al traseului.

Cu exceptia Mikaelei Shiffrin. Ca si in cursele castigate, a inceput prudent si lent si i-au sfarait calcaiele pe ultimul pasaj. Finalul in tromba i-a folosit si nu prea. Locul 8, in urcare de pe 13 nu mai corespunde asteptarilor, dar a ajutat-o sa mentina un mic avantaj, de 13 puncte, in clasamentul disciplinei, in fata Tinei Maze.

Nicole Hosp (Agence Zoom / Getty Images)

De ezitarea aceea de inceput a profitat Nicole Hosp. Austriaca se chinuie de multa vreme pentru o revenire la nivelul dinaintea dublei accidentari ce a scos-o din cercul elitist al schiului alpin. Anul acesta a renuntat la proba ce a consacrat-o, slalomul urias, pentru a avea mai multe sanse in celelalte. Iar la antrenamentele de slalom, pare-se ca merge bine. In curse in schimb, pana acum a cedat. In Maribor n-a mai facut-o. I-a lipsit finalul incins al americancei, dar inceputul foarte sigur si activ i-au asigurat sutimea suplimentara, necesara pentru o pozitie deasupra Mikai.

La locul 7 s-a oprit reasezarea clasamentului primei manse. Intre primele 6 a avut loc o singura rocada. Irenei Curtoni, dupa un inceput superb, i-a scapat schiul de la vale de vreo doua ori sub porti si Michaela Kirchgasser, cu o mansa copie la indigo a primeia, a penalizat-o prompt, furandu-i pozitia a cincea.

Kathrin Zettel (Agence Zoom / Getty Images)

Interesant a fost duelul pentru ultima treapta a podiumului. S-a plecat cu o sutime de secunda diferenta intre Veronika Velez-Zuzulova si Kathrin Zettel. Avantaj austriaca. Veronika a fortat in platuri, acolo unde increderea ii da pe dinafara, a avut cateva poticniri minuscule pe abrupt. Kathrin a stralucit pe abrupt, parcurs cu siguranta suverana, pentru a pierde contactul cu zapada in ultima verticala. Timpii celor doua evolutii complementare? Identici! Asa a ramas slovaca la o sutime de podium.

In mod curios, la o zi dupa ce Anna Fenninger obtinuse al 250-lea podium al Austriei in slalomul urias, Kathrin Zettel a adus natiunii schiului tot podiumul cu numarul 250, dar la slalom.

Frida Hansdotter (Agence Zoom / Getty Images)

Frida Hansdotter a coborat din nou perfect. Suedeza a acumulat atata incredere in cel mai frumos sezon al carierei, incat nu mai stie ce-i eroarea. Sprintena in pasajele mai putin inclinate, cu o temporizare inteligenta in plat, a incantat ochiul indragostit de schi. Insuficient.

Tina Maze a gresit. Nu grav, un derapaj undeva la mijloc, corectat rapid printr-un salt. Totusi genul de eroare care in mod normal cantareste la final. Dar forta si echilibrul dovedite in special in pasajele mai putin abrupte de la inceput si sfarsit au propulsat-o cu cel mai bun timp al mansei spre victorie. A saptea a sezonului. A 18-a a carierei. A doua in slalom. Pentru Frida Hansdotter, inca o data, n-a ramas liber decat locul 2. Al patrulea al sezonului, al saselea al carierei. Singurul pe care il cunoaste din tot podiumul.

Ultimele porti inainte de triumf (Agence Zoom / Getty Images)

Castigand pe pamantul natal, Tina a implinit visul a doua milioane de sloveni. Si doua visuri proprii. Victoria de acasa, mult dorita si refuzata de soarta cu o zi inainte si victoria in slalom, completandu-le pe cele din urias, super-combin si super-G, acontate deja in aceasta iarna. Ii mai lipseste doar cea din coborare pentru a inchide cercul perfect al sezonului ei de gratie.

Cu 17 podiumuri in acest sezon s-a apropiat de egalarea unui alt record ce nu-i va rezista in acest sezon. Numarul maxim de podiumuri obtinute intr-o iarna este 18, recordmene fiind suedeza Pernilla Wiberg (’97-’97) si Hanni Wenzel (’79-’80), mama Tinei celei mici.

Tina Maze si bucuria victoriei acasa (Agence Zoom / Getty Images)

„Am scris impreuna un basm. Multumesc” li s-a adresat Tina cea mare spectatorilor prezenti la a treia ei victorie in Maribor, venita elvetian de la timp. Precedentele doua, ambele in slalom urias, le inregistrase in 2005 si 2009. „Sunt foarte mandra de aceasta victorie, caci nu exista nimic mai frumos decat castigarea unei curse acasa. Presiunea este mai mare aici si asta face cursele speciale. Sambata n-am facut fata presiunii pusa de atmosfera extraordinara. M-am necajit, dar am invatat din esec si am facut doua manse foarte bune la slalom. Asa ca sunt foarte mandra.” De data aceasta o credem.

Aici aveti clasamentul complet al cursei.

Publicitate