Spectacol fara spectatori

Lasand la o parte aspectele suparatoare legate de fair play, trebuie sa le dam curselor de slalom paralel ce e al lor. Sunt de fiecare data spectacol total. Atata doar ca in Moscova nu s-au gasit spectatori pentru el. Daca anul trecut scuza a fost amplasamentul langa stadionul pe care taman atunci s-a disputat un meci de fotbal de CL, anul acesta nu mai exista pretexte pentru absenta amatorilor de show pe schiuri. Rampa a fost montata intr-un parc din cadrul unui mare complex expozitional, usor accesibil si fara concurenta.

Ivica Kostelic in fata tribunelor goale de la slalomul paralel din Moscova (Agence Zoom / Getty Images)

Glumetii au socotit ca ar fi fost fiecare competitor cu spectatorul propriu. Exagerare si nu chiar. Daca socotim si oficialii, raportul chiar e de unu la unu, dupa cum tradeaza poza. Priviti in stanga rampei. Nimic. Priviti in dreapta ei. Gol. Doar in tribunele din spate au fost cateva randuri ocupate. Ochiometric se apreciaza cam 100 de spectatori. Poate au fost 150, dar nu mai multi. Oficialii evita sa faca public vreun numar. Mare pacat ca n-a venit lumea, ar fi avut ce vedea.

Invingatorii: Marcel Hirscher si Lena Dürr (foto via skionline.ch)

Schiori din esalonul doi, ajunsi in aceasta cursa pe nedrept, dar asta n-a insemnat ca nu s-au zbatut cu strasnicie pentru sansa lor. La baieti n-au izbandit, cvartetul fruntas al slalomului din acest sezon a ajuns in semifinale: Marcel Hirscher, Felix Neureuther, Ivica Kostelic, Andre Myhrer. In clasamentul final Felix si Andre au facut rocada. Dar pana acolo au fost cateva dueluri extraordinar de stranse.

Marcel Hirshcer s-a impiedicat la primul start de pe traseul albastru (foto via laola1.at)

Marcel l-a avut in fata in optimi pe norvegianul Leif Kristian Haugen. Si ce credeti? Prima mansa s-a terminat egal! Iar la a doua, Marcel a vrut sa plece mai devreme si s-a impiedicat de pragul de start – o platforma pana sub genunchi, ce se lasa in jos cand se aprinde becul verde. Cat pe ce sa faca o tumba, dar il stiti, e Hopa Mitica. S-a ridicat si s-a aruncat ca uraganul printre porti, intrecandu-l in ultima clipa pe norvegian, care, spre norocul lui Hirscher, gresise si el.

Trecerea peste cel mai dificil pasaj in finala mica: Ivica Kostelic vs. Felix Neureuther (Agence Zoom / Getty Images)

Nici Ivica n-a avansat in rundele finale fara emotii. In sferturi l-a depasit cu doar o sutime de secunda pe americanul David Chodounsky.

Andre Myhrer a boxat portile (foto via skionline.ch)

Ca o curiozitate, Andre Myhrer a dat impresia ca secretul accelerarii in unele momente, l-a reprezentat boxarea portilor ca la slalom. Si a facut-o iscusit. La prima aparitie a intrecerii, mi-l amintesc pe Ivica croindu-si trena din fanioanele agatate la boxare, dar suedezul a exersat aparent o tehnica aparte, ce l-a scutit de codite caraghioase.

***

In intrecerea feminina surprizele s-au tinut lant. Care favorite? Veronika Velez-Zuzulova e singura ce a supravietuit pana in finala. Dar si ea a trebuit sa se plece acolo in fata minunii numite Lena Dürr. Nemtoaica a avut un sezon bun iarna trecuta. Insa anul acesta, in afara locului 6 din Aspen a terminat mai degraba la coada clasamentului final. De pe locul 12 in clasamentul dupa care se impart numerele de start in slalom, ajunsese pe 19 dupa Maribor. Iar in clasamentul sezonului la slalom se afla abia pe locul 22, amenintata sa nu prinda finala de 25. A fost nedrept fata de adeversare sa i se ofere ei locul in Moscova, dar pentru noi o adevarata incantare sa avem sansa de a o urmari. Fata aceasta e facuta pentru slalomul paralel. E ca spirtul printre porti, invata enorm de la o mansa la asta, perfectionandu-si evolutiile cu fiecare noua runda si stie sa accelereze fantastic atunci cand linia nu-i prea rotunda. Indiferent daca terenul e inclinat sau plat.

Spre victorie, cu parul fluturand in vant: Lena Dürr (foto via skionline.ch)

A invins-o in finala pe Zuzulova si s-a vazut pe cea mai inalta treapta a podiumului pentru prima oara in cariera. A participat pe merit? Nu. A castigat pe merit? Categoric da. Merita cele 100 de puncte trecute in contul slalomului? Merita 100 de puncte, dar nu la slalom, caci cel paralel nu-i slalom. E o proba diferita. Iar daca FIS vrea sa promoveze aceste evenimente, atunci trebuie sa se gandeasca la alta forma. Stiu oameni care nu se uita de obicei la schi, sau se plictisesc privindu-l, neintelegand ce se intampla. Dar de un slalom paralel nu-si pot dezlipi privirea si povestesc incantati despre el zile bune dupa eveniment. Ar fi pacat sa fie scoase in program. Dar ce ar fi sa conteze separat, sa mai primeasca inca vreo doua etape, sa fie alese locuri de desfasurare cu zapada asigurata si cu interes din partea publicului, si sa se dea un glob la final? Etapele noi ar putea fi luate de la slalom, care are prea multe aparitii in calendar in comparatie cu restul. Pacat ca nimeni de la FIS nu citeste partia. 🙂 Dar poate citeste cineva skiweltcup.tv, unde redactorul sef a avut aceeasi idee.

Wendy Holdener in actiune (foto via skionline.ch)

Nu doar Lena a uimit pe toata lumea, ci si Wendy Holdener. Agilitatea ei a scos-o din cursa pe Tina Maze! Dar n-a mai ajutat-o in fata puternicei Veronika Zuzulova, desi slovaca a avut in prima mansa un viraj pe nevazute, fiind ramasa complet fara vedere dupa ce si-a infasurat fata cu unul dintre fanioane. Si tot a fost mai rapida decat tanara schioara elvetiana!

Si totusi Mika a trecut pe sub poarta (foto via skionline.ch)

Lena Dürr, Veronika Velez-Zuzulova, Mikaela Shiffrin, Wendy Holdener. Clasamentul final feminin. Si daca va intrebati de ce n-am inclus-o pe Mika printre favorite, am avut doua motive. Prestatia din München si lipsa de experienta. E abia al doilea slalom paralel la care participa. Dar cu toata lipsa de ardoare aparenta, cu tot schiul ei de fluturas usor zburand nepasator printre porti, e iute. E mai iute decat fetele luptatoare si diferenta dintre ce face ea si ce fac adversarele s-a vazut si mai clar cand au fost puse una langa cealalta. E diferenta dintre arta si sport. De pe vremea Janicei n-am mai avut asa o artista intre porti.

Tanja Poutiainen fata in fata cu tribunele aproape goale (foto FIS Alpine)

Nici la fete n-au lipsit curiozitatile. Pe langa baticul improvizat inoportun de Veronika, in prima mansa s-a petrecut o stranie coincidenta. Ca in München, Tanja Poutiainen a facut pereche cu Nicole Hosp. Tot ca in München, la final cronometrul a aratat 0.0 la diferenta. Si tot ca in München, Tanja a trecut mai departe datorita mansei secunde mai bune. Ati mai pomenit asa ceva?

Pe locuri, fiti gata, start. In prim plan Veronika Velez-Zuzulova (sorry, n-am gasit poza cu fanionul pe fata) (Agence Zoom / Getty Images)

Schi cot la cot (foto via laola1.at)

Rampa a avut si o mica saritoare (Agence Zoom / Getty Images)

Pe care Marcel Hirscher a sarit asa (AFP / Getty Images)

Rezultatele complete le gasiti aici, iar un rezumat video, continand cursele finale, aici.

Publicitate

5 păreri la “Spectacol fara spectatori

  1. Superba cursa si pacat ca rusii au stat acasa. Fara public zau ca nu merita aceasta etapa de cupa mondiala. Poate o muta in Bucuresti, sigur or sa fie minim 5000 de spectatori 🙂

Comentariile nu sunt permise.