Ca un thriller bine regizat

„So g’hört ein Abfahrt!” Asta da coborare!

Ca muzica din „Falci” asa trebuie sa va imaginati prima coborare feminina din Schladming. Cea contand pentru super-combinata. S-a inceput bine, am crezut ca hm, greu pentru cele ce pornesc mai tarziu si de fapt timpii cei mai buni au tot picat. Laurenne Ross. Leanne Smith cu doua sutimi mai buna. Inca 17 sutimi in minus pentru Dominique Gisin si zambetul ei larg si cuceritor. Se poate si mai bine. 25 de sutimi eliminate si pumnul triumfator al Danielei Merighetti.

Scor alb la jumatate: TIna Maze si Anna Fenninger (foto skiweltcup.tv)

Nici Nicole Hosp n-a schiat rau pentru o slalomista. Mai bine decat Dominique. Apoi zdrong. Anna Fenninger cu „secunda ei si” avantaj. Ca o campioana decisa sa-si apere titlul din Garmisch.

S-a mers vizibil repede de la bun inceput. Daca marti la super-G pista a fost o supa zaharisita ce miercuri incepuse sa inghete, iar ieri se intarise binisor, azi nici patinele nu s-ar mai fi adancit in partia trecuta prin doua nopti de ger. O placere pentru fetele chinuite toata iarna de ninsorile aparute in cele mai inoportune momente.

Traseul a aratat cam asa. Un pasaj intins la inceput, ca de acomodare. Apoi curbele tehnice, dar lungi si fara nimic extrem, de la mijloc, condimentate cu doua saritori. Cred ca au fost doar doua, dar e posibil sa fi ratat vreuna din cauza taieturilor din montajul televizat. Una dintre ele o stim de la super-urias. Inalta si lunga, infama marti, astazi doar foarte bine luminata de soarele prietenos. Apoi un viraj la stanga pe drumul din padure, ca un carusel ce-si arunca pasagerele afara. Traversa plata favorizandu-le pe fetele cu viteza si greutate. Si in fine inclinarea spre stadion pentru ultimul atac.

Negocierea unui timp pentru victorie s-a facut in partea tehnica. Dar la nivel micro, acolo unde fiecare fata a concurat cu cele de valori apropiate, curba de intrare in traversa a facut diferenta.

Anna Fenninger si Tina Maze au schiat una dupa alta. Anna si-a cladit secunda de la fundament in partea tehnica. Mica de statura fiind a trebuit sa traga de ea pe traversa. A zbughit-o iar pe ultima panta, recuperand sutimile pierdute cand cu inertia si adaugand inca ceva peste la ele.

Tina nu. N-a atacat de la bun inceput. A incercat mai intai apararea, nu cumva viteza prea mare s-o scoata din cursa, doar avea de cucerit un aur. Dar pe masura ce a vazut ca se poate, a ridicat piciorul de pe frana. A tinut strans de tot curba dinainte de traversa, pe care a pornit lansat. Intarzierea s-a topit vazand cu ochii si cand a trecut linia de sosire a fost ca la venirea primaverii. Nu mai ramasese nimic. Si nici nu crescuse vreun avantaj. Egalitate perfecta.

Tensiunea a crescut mai departe. Elisabeth Görgl, autoarea tipuriturii de la inceput, mai ca ar fi chiuit si in timpul coborarii. Iute sus, mai iute decat Tina, s-a jucat apoi ca pisica cu soarecele la urmatorii timpi intermediari. Rosu, verde, rosu. Asa a ramas. I-au lipsit 5 sutimi sa li se alature Annei si Tinei in boxa liderelor.

Inca nu se terminase. Maria Höfl-Riesch. Superba, grandioasa, cu alunecarea ei atat de fina, surprinzatoare de fiecare data la o schioara asa inalta. Mult mai rapida. Mai rapida chiar si decat Anna, inclusiv la intrarea pe traversa. Dar ceva n-a mai mers acolo. Avusese atatea zecimi si le-a irosit pe toate, ca cel mai nechibzuit cheltuitor. Insa a ramas de aceeasi parte cu fruntasele la prapastia de o secunda dintre ele si Dada Merighetti.

Sus mai era si Lara. Lara Gut. Pe care nu avem voie s-o scoatem din carti cand joaca asta numita schi are si anvergura. S-a strans ghem atat de hotarata incat nu s-a desfacut nici in sarituri. Va mai amintiti cum sarea Didier Cuche? Ei bine, are o prozelita. Nu cumva sa-i scape aiurea vreo sutime de secunda. Dar si ea e micuta si pe final n-a mai tinut pasul cu Tina Maze. Timpul? Egal cu al Mariei, altfel ce fel de suspans ar mai fi?

Ajunsa la apogeu, cursa s-a linistit. Au urmat fie slalomiste, fie coboratoare intr-o pasa proasta, fie fete neobisnuite cu scena mare, arzand doar de dorinta de a-si vedea la sfarsit numele in clasament. Putina lume a mai patruns in mijlocul clasamentului gata fixat al primelor 20 de concurente.

Ce bucurie sa vedem ca prima dintre aceste putine a fost Edit Miklos. Cu restrictia celor 4 concurente pe cap de natiune – Austria a facut exceptie fiindca Anna Fenninger a avut drept de participare implicit din postura de campioana mondiala – lista de start s-a micsorat si Edit a urcat intre primele 30. Ar fi putut trage un numar mai bun de 28, n-a fost sa fie, insa oricum n-a contat. Pista a ramas ca noua.

Inceputul i-a fost mediu, dar nu pentru ca ar fi schiat prost. Prea multe fete incepusera cu curaj, si la diferentele mici dintre ele, nu si-a putut arata valoarea. Dar a venit partea tehnica si Edit a saltat brusc in clasamentul punctelor de control. Al zecelea timp, iar al zecelea, si doar 8 zecimi in spatele Tinei inainte de traversa! Acolo nu s-a mai priceput sa-si conserve viteza. A cazut cateva pozitii, dar felul in care a schiat mai bine de jumatate din traseu e din nou o promisiune. Aveti rabdare ca pana la urma va imbina intr-o cursa si numai bucati perfecte! Deocamdata a scos un loc 22, cu unul mai bun decat Tina Weirather! Nu mai e mult pana la top 15.

Haul acela de o secunda dintre Dada Merighetti si magnificele cinci nu fusese umplut de nimeni. Si ar fi ramas si mai departe hau, de n-ar fi trimis-o italienii din nou in cursa pe Sofia Goggia. Da, din intregul pluton de schioare experimentate, doar nou-venita din Bergamo, a avut cutenzanta de a ataca la viteze similare cu ale gigantelor vitezei. Stropul de tehnica ce-i mai lipseste pana la varf, va veni cu experienta. Azi i-au lipsit 4 zecimi.

Tensiune in cursa, tensiune si in pauza dintre manse. Egalitati, doar sutimi pierdute, slalomiste cu coborari bune (Hosp), all-aroundere despartite de doua clipiri din ochi. Cum sa ghicesti corect ce va aduce slalomul. Imposibil.

Singurul lucru clar a fost ca aurul va fi disputat intre Maria Höfl-Riesch si Tina Maze. Cu balanta inclinata putin spre slovena, dupa ratarile numeroase suferite de nemtoaica in ultima vreme. In rest s-au ridicat numai semne de intrebare. Pot slalomistele austriece recupera intarzieri invartindu-se in jur de o secunda si jumatate? Ele au zis ca din vara pana acum s-au antrenat doar cinci-sase zile intre portile fara fanioane, dar cat de vulnerabile or fi cu adevarat vitezistele gazdelor? Si Lara Gut, poate ea oare suplini tehnica si iuteala de picior doar cu focul ce o mana in fiece competitie?

A trebuit sa asteptam mansa a doua pentru a afla raspunsurile.

Clasamentul mansei de coborare

O părere la “Ca un thriller bine regizat

  1. si daca n-ai urmarit cursa,chiar am absentat,motivat,citind cronica,aproape c-am ,,vazut-o”.excelent si felicitari!!!

Comentariile nu sunt permise.