Visul concursului de acasa

Autor: Ionica Achiriloaie – schior care incearca sa obtina calificarea pentru Soci!!!

Ora 8. Ajung destul de tarziu. Poiana Brasov. Festivalul Olimpic al Tineretului European este in plina desfasurare. Cel mai puternic concurs care a fost la noi in tara (cel putin in istoria recenta) din toate punctele de vedere. Ca brasovean si schior alpin, mereu am visat sa concurez la o astfel de competitie la mine acasa, locul unde am invatat sa schiez. Nu pot sa spun ca mi s-a indeplinit visul, fiind doar deschizator in proba de Slalom Urias din ziua precedenta. Acelasi lucru aveam sa il fac si astazi.

A doua zi de schi alpin la FOTE: slalomul urias masculin (foto Szabo Attila, via facebook)

Atomosfera din Poiana semana tare mult cu marile competitii la care am mai avut onoarea si placerea sa particip, fie ca sportiv, fie ca spectator. Chiar legat de FOTE, am participat la aceasta competie in anul 2007, cand aveam varsta, la Jaca, in Spania. Editia din acest an este prima in care varsta este 16-17 ani pentru schi alpin, in cele precedente fiind 15-16.

Proba de Slalom Urias de baieti se anunta o intrecere de mare clasa, tarile favorite fiind mereu aproape aceleasi. Asa a si fost.

Ajungand la start am vazut o echipa a Romaniei cu ceva emotii, ceva presiune. Cu siguranta nu presiunea pe care a trebuit sa o indure Marcel Hirscher in ultima zi a mondialelor de la Schladming, dar pentru baietii nostri complet noua. Nici nu avea cum sa fie altfel.

Trebuie sa subliniez organizarea. Cand ma refer la organizare ma refer la tot ce tine de ea: partia, montatul, timpul, etc. Impecabila. Eu sunt mai increzator din fire si mereu am spus ca va iesi bine. Astazi insa am auzit si din partea unor oameni care prevedeau dezastrul cuvantul impecabil. Dar poate nu parerea lor conteaza pana la urma, ci a oaspetilor nostri. Am avut placerea de a schimba cateva vorbe la start cu delegatul tehnic al probei. La fel ca toata lumea, foarte multumit de ceea ce se intampla pe partiile noastre. Un antrenor de la echipa Frantei asemenea, si asa mai departe. Pot spune cu mana pe inima ca conditiile de concurs nu se compara cu ceea ce am avut eu in Spania in 2007. Si din nou, aici intra tot ce tine de conditii (cazare, locatie, mancare, etc). Nici macar ‘kinda close’ 🙂 .

Partia a fost mai tare ca ieri, zapada mai agresiva. Am simtit asta de la primele 2 viraje dupa start. Drept dovada partia a tinut foarte bine pana la ultimele numere din ambele manse. Faptul ca a fost un pic senin, probabil ca a avut un aport important.

Concursul a fost la fel ca in ziua precedenta de mare valoare. Penalitatea de 23 de punce FIS nu mai are nevoie de nici o prezentare in acest sens. Podiumul – unul familiar pentru schiul alpin: 1.Austria, 2.Austria, 3.Franta. Lupta cum vedem la televizor in Cupa Mondiala de multe ori. Mai multi oameni decat in ziua precedenta, probabil si datorita faptului ca a fost senin si a stralucit soarele.

A fost o zi minunata. Un concurs minunat. Eu nu pot decat sa imi doresc tot mai multe concursuri de acest gen. Am dovedit ca se poate si ca suntem in stare sa organizam un astfel de eveniment fara probleme. Urmeaza o Cupa Europei sau o Cupa Mondiala la noi in tara? Eu vreau sa cred ca vom vedea asa ceva si in Romania, sa aratam ca nu doar Bansko exista in Estul Europei.

Clasamentul primei manse (complet)
1. ANNEWANTER Manuel (AUT)      52,39
2. GATEAU Elie (FRA)                              52,41
3. GRAF Mathias Elmar (AUT)              52,66

48. CENTIU Mihai Andrei (ROU)        58,36
53. PAP Koppany (ROU)                          58,76
64. NICOLESCU Alexandru (ROU)  1:01,83
71. FRATILA Robert (ROU)                1:07,69

Clasamentul final (complet)
1. ANNEWANTER Manuel (AUT)    1:45,90
2. GRAF Mathias Elmar (AUT)            1:46,41
3. GATEAU Elie (FRA)                            1:46,51

45. CENTIU Mihai Andrei (ROU)      1:56,00
48. PAP Koppany (ROU)                        1:58,46
52. NICOLESCU Alexandru (ROU)    2:01,46
60. FRATILA Robert (ROU)                 2:11,17

Publicitate

3 păreri la “Visul concursului de acasa

  1. Multumim Ionica pentru „imagine” ! Si-mi place mult cand vad ca si pe intinderea alba a monitorului stii sa trasezi frumoase ghirlande din cuvinte, nu numai viraje pe canturi in partiile albe !! 😀

Comentariile nu sunt permise.