Din Poiana in Quebec

De zburat de colo-colo n-a facut-o decat Ania Caill. Dar intrecerile pentru grupa mica si mijlocie au continuat in Poiana si au inceput in Quebec. In Canada, la Mondialele de Juniori, ne reprezinta doar Ania, care e praslea pe acolo. Adversarele au pana la 21 de ani,  Ania are doar 17. Prima ei cursa se tine chiar azi. Un slalom urias. La cele 46,87 puncte ale ei, Ania va porni cu numarul 76. Competitia este cu vreo trei capete peste FOTE. Multe schioare au fost selectate si in echipele de senioare, schiind pana acum o saptamana in Schladming, iar pana la concurenta a 67-a punctajele FIS sunt sub 30!!!

Ania Caill in concurs la FOTE – locul 20 (via Facebook)

Ieri i-am ignorat pe copiii nostri din Poiana, trebuie sa ma revansez azi. Slalomul masculin s-a dovedit a fi un ciur cu ochiuri foarte largi. Mai ales in prima mansa. Au picat prin el austrieci, elvetieni, italieni, francezi, norvegieni. Si din pacate pentru noi si cei mai buni copii romani, Pap Koppany si Mihai-Andrei Centiu. Dintre ceilalti doi baieti, veniti sa adune experienta, Alexandru Nicolescu s-a impiedicat si el. Astfel ca in clasamentul final mai apare doar Robert Renaldo Fratila. La start s-au inscris 97 de baieti, au terminat cu bine ambele manse 38. Asa se face ca Robert al nostru a prins locul 32, timpul insa e slabut si la puncte a fost penalizat aspru pentru el.

Clasament al primei manse n-am de unde sa scot, cineva dintre oficiali (nu-i neaparat roman) s-a lenevit si nu le mai furnizeaza, dar iata care a fost surprinzatorul clasament final (complet):

1. HADALIN Stefan (SLO)       1:31,69
2. DVORNIK Aljaz (SLO)         1:32,23
3. GATEAU Elie (FRA)             1:32,80

32. FRATILA Robert (ROU)  1:50,50

In Quebec a nins. Tot cu un ciur foarte larg. Zapada, peste zapada, peste zapada si tot asa. Azi ar fi trebuit sa se tina deja coborarea masculina. Dar cu atatea zapezi unde sa se antreneze juniorii? Cu speranta ca azi se va indura vremea de ei, coborarea a fost amanata pe maine, cu un antrenament azi.

Asa a nins in prima zi la mondialele de juniori (foto: US Ski Team via Facebook)

Ieri ar fi trebuit sa se tina slalomul urias al Aniei. Cititori priceputi ai buletinelor meteorologice, organizatorii au prevenit intarzierile facand rocada intre acesta si slalomul feminin programat initial pentru azi. Si dupa o cursa la fel de selectiva ca slalomul baietilor din Poiana (35 abandonuri in prima mansa, inca 12 in a doua), au iesit la iveala primele medaliate:

1. Magdalena Fjällström (SWE)   1.52:10
2. Michelle Gisin (SUI)                    1.52:54
3. Adeline Baud (FRA)                     1.52:64

Junioarele medaliate la slalom (foto via FIS Alpine)

Dupa prima mansa, clasamentul era departe de cel de mai sus. Conduceau la egalitate Adeline Baud si vechea noastra cunostinta (din Cupa Mondiala) Nathalie Eklund. Magdalena era ultima dintre cele patru suedeze prezente, doar pe locul 6. Iar de atatea suedeze infinpte in fata, Michelle Gisin nu prinsese decat locul 8.

Departe de podium ca pozitie, aproape ca timp. Nici macar 4 zecimi n-au despartit-o de Adeline. Prin urmare a fost simplu pentru mezina familiei Gisin sa recupereze si sa devina vicecampioana a lumii. Mai ales ca mansa secunda pare sa fie specialitatea ei. O mai tineti minte in Flachau mirandu-se ca nimeni nu-i poate bate timpul cu tot avansul din prima parte? Pana ieri acolo obtinuse cel mai bun rezultat al carierei (locul 9 in Cupa Mondiala).

Colaj daruit de Dominique Gisin surorii mai mici pentru a imortaliza succesul din Flachau (foto din arhiva personala, via Facebook)

Invingatoarea Magdalena Fjällström  e de fapt recidivista. La festivalul olimpic pentru tineretul din toata lumea – sa-i spunem FOTM 😀 – s-a incoronat campioana olimpica. Medalia de aur e doar continuarea fireasca pentru concitadina Anjei Pärson, a lui Jens Byggmark si a marelui Ingemar Stenmark. Pedigree-ul de Tärnaby o recomanda de la sine pe cea mai noua stea a Laponiei!

Campioana mondiala de junioare!

Asta seara sau maine dimineata voi reveni cu o mica dare de seama a uriasului de azi. Pana atunci, partieeeee, ca vine Ania!

Update de la FOTE: S-a incheiat disciplina pe echipe, desfasurata probabil in acelasi format ca la seniori. Slalom uricial sau speash, cum alegeti sa-i zicei, in paralel. Romania a picat cu favorita 1 sau 2, raportul oficial nu considera importante astfel de detalii, dar ii voi trage de limba pe cei prezenti acolo si voi raporta aici. Clar ca n-a avut cum sa treaca mai departe. Statutul fiecarei natiuni a fost confirmat de evolutii, astfel ca nu avem nici o surpriza pe podium:

1. Austria
2. Italia
3. Elvetia

Invinsa din finala mica e Franta.

Publicitate