Ca niciodata in aceasta iarna

De 40 de ani asteapta nemtii o victorie masculina la slalom urias. Iar azi in Garmisch-Partenkirchen Fritz Dopfer a oferit speranta spectatorilor, ca deschizator. O coborare fara greseala, ce n-a divulgat nici o dificultate pe traseu si pe care a sarbatorit-o cu un zambet si gest de satisfactie.

Felix Neureuther in prima mansa a uriasului din Garmisch (foto EFE/EPA)

Si tot asa, nici un obstacol nu s-a aratat nici in fata lui Alexis Pinturault, incurcat doar de propria neatentie cand spre final a ramas intr-un picior si s-a intins in aer in pozitia „soare”. Ca un truc de magician i-a disparut avantajul urias. 7 zecimi subtiate la una singura. Pacat de evolutia exceptionala de sus, ce transformase cursa curata a lui Fritz intr-una mediocra.

Cand gresesti la sfarsitul cursei si totusi termini primul, esti condamnat la tremurat. Nu conteaza ca adversarii raman in urma la inceput, eroarea ciocane in capul sperantei, in ritmul amenintarii: te intrece la sfarsit, te intrece la sfarsit.

Primul nu l-a intrecut. Manfred Mölgg a derapat brutal la intrarea pe cea mai abrupta portiune, picand 7 sutimi in spatele lui Dopfer. Si poate ar fi momentul sa spun cateva cuvinte despre partie si traseu.

Alexis Pinturault (foto AP)

Suprafata inghetata si totusi cu priza. Inclinatii pentru toate gusturile, de la inceputul pe un abrupt rezonabil, culminand cu cel prapastios al saritorii de pe „abruptul de gheata” (Eishang), pana la finalul plat, chiar daca nu ca-n palma. Saritoarea e pentru coboratori, ei au voie sa-si ia zborul deasupra ei, slalomistii de urias trebuie sa se arunce cu capul in jos pe rapa de sub ea. Portile au fost stranse si la inceput, si pe Eishang. Pe acesta din urma s-a intrat din viraj, cu schiurile in curmezis.

Nu numai Mölgg a derapat acolo, ci si Ted Ligety, si Marcel Hirscher si alti bujori stralucitori ai slalomului urias mondial. De la Marcel Hirscher stiam ca n-avem ce sa asteptam. O toxinfectie alimentara, cuplata cu o gripa ce a bantuit in randurile austriecilor inca din Schladming, il rapusese ieri. Taiase deja slalomul urias din calendar si a dormit acasa azi noapte. Dar dimineata, vazand ca parca se simte mai bine, i-a zis tatalui, hai sa mergem, ca poate reusesc sa-l tin pe Aksel la distanta. Norvegianul e la 169 puncte in spatele lui Marcel in cursa pentru globul mare de cristal, dar cu trei discipline tari, fata de cele doua ale austriacului, poate face finalul palpitant.

Marcel Hirscher

S-a vazut ca e lipsit de putere. S-a vazut si ca n-a abordat cursa cu meticulozitatea stiintifica ce caracterizeaza echipa Hirscher tata-fecior. S-a lasat surprins de raza unui viraj de la inceput, a cazut pe-un sold, ridicandu-se din mers cu mana drept proptea si a pierdut peste o secunda pana la platul ratat al lui Alexis. A recuperat acolo, apropiindu-se la jumatate de secunda.

Asa cum recuperase si Ted Ligety. Despre care nu stiu sa fi fost bolnav, dar in apele lui sigur n-a aratat. Viraje sarite, rotiri de bust in directia gresita, cedare de control pe alocuri, lasand schiurile sa-l poarte, in loc sa le conduca el pe ele. Seamana acesta cu Ted Ligety pe care-l stim? Evident ca timpul i-a fost precum evolutia. Cu 44 de sutimi mai slab decat al francezului.

Ted Ligety

Dupa ce Aksel Lund Svindal (schiorul cu cel mai bun finis!) s-a infipt la o sutime in ceafa lui Hirscher, tempoul cursei a inceput sa scada treptat, intarzierile sa creasca, mansa linistindu-se intr-o albie mai larga. O tresarire la semnul viguros de viata aratat de Marcus Sandell (4 sutimi in spatele lui Hirscher) si apoi cutremurul.

Felix Neureuther, cel care clacase sub asteptarile uriase ale compatriotilor pe aceeasi partie, la Mondialele din Garmisch, specialist al celeilalte discipline tehnice, a facut o mansa ca vrajita. Nimic fortat, linie perfecta, nici un moment de surpriza, o intrare exemplara pe Eishang si toata viteza de acolo conservata pentru finisul in forta. 24 de sutimi avantaj si largirea intervalului in care se intind pretendentii la victorie si podium de la jumatate de secunda, la trei sferturi.

Ramane totusi cel mai strans slalom urias din acest sezon. Cand au mai fost primii 8(!!!!) concurenti atat de aproape unul de celalalt de cand cu schiurile noi?

Clasamentul primei manse

Publicitate