Garmisch si Kvitfjell

Ultimele etape de viteza din sezonul regulat. Parca asa se zice, nu? In Garmisch se incepe de astazi cu super-G-ul restant din Val d’Isere. Initial se vorbise de tinerea lui in Meribel ca sa ramana pe pamant francez, dar atunci vacanta fetelor de dupa Schladming ar fi fost cu o zi mai scurta. Prin urmare a fost acordat Garmisch-ului. Baietii schiaza la Kvitfjell, unde vinerea mai umpleau stadionul niste clase de copii pe langa familiile lui Aksel Lund Svindal si Kjetil Jansrud. Curse vineri au fost cam in fiecare an, caci iernile neiertatoare au taiat cu severitate etape din calendar, etape programate cu regularitate in Norvegia. Anul acesta in schimb, nu stiu cum, dar s-a tinut totul. Asa ca avem schi masculin doar in weekend. Programul:

Partia din Garmisch ieri la orele diminetii (via FIS Alpine)

Cum Lindsey Vonn nu-si mai poate apara globul super-uriasului, iar Tina Maze este mult in frunte, probabil ca il va adauga colectiei de iarna, in care are deja doua acontate (cel mare si slalom urias). In teorie, pe langa Tina, sanse mai au toate adversarele, favorizate fiind 7. Julia Mancuso este cel mai aproape si am putea zice ca si Viktoria Rebensburg e o pretendenta veridica la titlul disciplinei, insa numai cu conditia ca Tina sa greseasca grav. Atat de grav incat sa culeaga doar firimiturile. Dar la o analiza minutioasa, stabilitatea a fost atuul principal al slovenei in acest sezon. Greu de imaginat ca azi si duminica nu va fi pe podium sau in preajma lui. Anna Fenninger, Fabienne Suter si Maria Höfl-Riesch pot ajunge si ele intre primele trei, in oricare dintre zile. Iar de Lara Gut trebuie sa ne lasam surprinsi. Placut sau neplacut, ca stie de-amandoua.

La coborare, inaintea cursei din Meribel, se parea ca Lindsey e usor de depasit. Dar nici una dintre pretendentele la glob n-a facut mai mult de 50 de puncte, astfel ca acum Tina Maze este in cea mai favorabila pozitie (nimic de mirare aici), dar la abia 101 puncte de ce a reusit Lindsey Vonn in jumatate de sezon ce a inclus si un abandon. Tina stie ca pentru a nu-i lasa marii adversare accidentate globul, are nevoie de podiumuri. Maria Höfl-Riesch, Anna Fenninger, Carolina Ruiz Castillo, Marion Rolland, si lista poate continua caci am facut o selectie pe sarite in grupul favoritelor, vor incerca sa o impiedice.

***

Coborarea din Kvitfjell poate simplifica sau complica lucrurile. La baieti este o cursa stransa cum n-am mai vazut de multi ani. Situatia in clasamentul disciplinei o gasiti aici. Daca inainte de Garmisch se parea ca Dominik Paris si Aksel Lund Svindal vor fi protagonistii duelului pentru glob, in Germania cei doi le-au permis adversarilor sa se apropie periculos de mult, astfel ca sansele sunt intacte si pentru Klaus Kröll si Christof Innerhofer. Hannes Reichelt poate si el intoarce sortii in favoarea-i.

Care-s castigatorii cei mai probabili de maine si poimaine? Kröll, Kröll si restul. Austriacul a castigat de trei ori pe „muntele alb” din Norvegia – de doua ori acum un an – si a mai urcat de inca patru ori pe podium. E ca un fel de a doua lui casa. Kvitfjell este poate chiar mai acasa pentru Aksel Lund Svindal (desi nu chiar ca pentru Kjetil Jansrud, care a copilarit pe aceasta partie), dar desi principalul urmaritor al lui Marcel Hirscher in goana dupa globul mare a ajuns pe podium si aici, inca nu a castigat niciodata in fata compatriotilor. Cu doua victorii, Aksel s-ar apropia la 9 puncte de Marcel si ar deveni favorit la castigarea trofeului acordat celui mai bun schior al iernii.

Pe langa cei doi, ne putem astepta sa-i vedem victoriosi pe oricare dintre ocupantii podiumurilor ultimei luni. O curiozitate mica de la antrenamente. Daca la primul podiumul a fost in totalitate austriac, in cel de-al doilea a fost ocupat in intregime de medaliatii din Schladming.

Publicitate

O părere la “Garmisch si Kvitfjell

  1. Eurosport in Ro a intrerupt transmisia de schi fond (~13:40) si a dat schi alpin fete SG2 de la Garmisch de la bib 14 (Castillo) pina la bib 22 (Anna Fenninger).

    (Video pe partie in curind).

Comentariile nu sunt permise.