Hibridul

Anul trecut in Ofterschwang la inspectia pentru mansa a doua a slalomului urias de sambata, americancele au iesit pe pista in maieu. Anul acesta este din nou cald, dar nu la fel de exagerat. Azi noapte a plouat si soarele se anuntase abia spre amiaza. A iesit punctual dintre nori spre sfarsitul grupei primelor 30 de concurente. Pana atunci temperaturile au ramas sub 10 grade si organizatorii sigur nu au avut nevoie de cele sase tone de sare pe care au trebuit sa le foloseasca acum un an pentru mentinerea unei zapezi tari.

Anna Fenninger in prima mansa a uriasului din Ofterschwang (foto AP)

Statiunea germana nu se poate lauda cu una dintre cele mai dificile partii din circuitul feminin. Dimpotriva. Si totusi in fiecare an, rata abandonurilor din slalomul urias de aici este peste media inregistrata in restul sezonului. Pe un teren asemanator (cel putin din fata televizorului) celui din Are, nu foarte inclinat, dar cu pante fara numar unite de pasaje plate ce ascund portile de pe fiecare inclinare, e nevoie de memorie si o buna capacitate de evaluare a obstacolelor.

Traseul marcat de antrenorul francez a fost curgator si rapid, cu enorm de multe saritori naturale, dintre care macar una-doua le-au intampinat pe fete nepregatite. Cea mai grea, undeva pe la mijloc, nu numai ca le-a scos din cursa pe Kathrin Zettel si Mikaela Shiffrin, dar i-a oprit brutal sezonul Tanjei Poutiainen. Finlandeza a sarit foarte inalt si a cazut secerata imediat dupa aterizare, nemaiputandu-se ridica. A fost transportata cu elicopterul la spital, accidentata la ambii genunchi.

Tina Maze (foto AP)

Tina Maze a fost azi pilotul de incercare. Prima saritoare a surprins-o. Apoi a avut grija si a stat pregatita pentru toate obstacolele neasteptate. Poate a fost si un pic prudenta, dar e dificil de estimat. Optic n-a parut sa mearga retinut, iar ajunsa jos a zambit multumita cum o face doar atunci cand e sigura ca nimeni nu o mai poate depasi.

Viktoria Rebensburg intr-adevar n-a reusit. A ramas cu piciorul in aer pe prima bucata, dar grosul intarzierii de jumatate de secunda l-a pierdut dupa aceea. Tessa Worley a parut speriata de aparitia elementelor de cascadorie in disciplina in care e campioana mondiala si e doar pe locul 10. Dar Anna Fenninger i-a contrapus Tinei o evolutie aproape perfecta.

Traseul a fost croit pentru schioarele de super-G, fapt dovedit dupa Anna si de Julia Mancuso, care azi implineste 29 de ani. Anna ar fi putut decide cursa inca din prima jumatate. Insa a parut sa oboseasca pe final, unde a risipit avantajul construit cu o alunecare lina si pregatirea inteligenta a intrarilor pe noile pante. Doar trei sutimi i-a luat slovenei care se mobilizeaza mai ales cand vede ca ii este amenintata suprematia.

Daca cele patru nu vor gresi in mansa a doua, celelalte adversare nu mai au sanse la podium. Chiar si pentru Jules acesta pare dincolo de lungul mainii.

Clasamentul primei manse

Publicitate