Taman cum ne povestise Aksel

Pistele de Cupa Mondiala se pregatesc de timpuriu. Mai precis de cum ninge prima data. La inceput de sezon partia din Kranjska Gora a fost perfecta. Dar in ultima saptamana termometrul a stat tot pe la sase-zece grade si ca orice zapada pieritoare si cea din statiunea slovena a inceput sa se moaie. Solutia de avarie? Galeata cu apa si sare.

Ted Ligety la locului fruntasului dupa prima mansa a uriasului din Kranjska Gora (foto via FIS Alpine)

Sub cerul innegurat, la penultimul slalom urias al sezonului pe schiori i-au asteptat conditii departe de ideal. Aproape as putea spune ca pista a fost stricata inca de la primul concurent, dar le-as face o nedreptate organizatorilor, care au muncit pe branci pentru a obtine maximul din ceea ce le-a lasat la dispozitie primavara cea grabita.

In Sölden, la prima cursa pe schiurile noi am asistat la o covarsitoare demonstratie de neindemanare. In decursul sezonului, baietii s-au obisnuit cu scandurile lungi si reticente la intoarceri. Nu l-au ajuns din urma cu timpii pe Ted Ligety, la care modelul nou pare embedded, dar macar au inceput sa arate din nou ca niste profesionisti. Insa inca de la testele verii trecute, Aksel Lund Svindal avertizase: stati sa vedeti cum o sa fie pe zapada de primavara!

Alexis Pinturault (foto Saso Domijan)

Chinul de pe lume. Antrenorul austriac a marcat traseul ca pentru Marcel Hirscher. Ritmic, dar foarte ocolit, cu virajele stranse atat de mult incat numai asta ar fi creat deja conflictul dintre raza curbei si cea a schiurilor. Incetinelii data de ocoluri i s-a adaugat frana zapezii. Si iaca asa, Aksel Lund Svindal a aratat ca un explorator luptand intr-o mlastina invizibila.

Norvegianul a fost doar unul dintre schiorii care au muncit vizibil pentru indreptarea schiurilor pe directia dorita. Cel mai bun dintre ei datorita fortei picioarelor cu care a compensat oarecum lipsurile tehnice. A terminat epuizat cursa, la fel ca toti cei care i-au urmat.

Marcel Hirschher (foto AP)

Primii patru la start pe primele cinci locuri e un indicator relevant pentru genul de mansa la care am asistat. Una a numerelor de pe tricou. Marcel Hirscher si Alexis Pinturault au controlat prudenti cursa, cu un plus de avant la francez. Retinerea austriacului a deconspirat importanta acordata globului mare de cristal. Dar din cauza ei l-ar putea pierde, caci o singura pozitie in fata lui Aksel nu-l ajuta.

In mijlocul celor patru s-a infipt cel mai nou talent al slalomului urias, Felix Neureuther. Neamtul, pana acum specialist exclusiv al slalomului, pare sa fi gasit cheia pentru secretul manevrarii schiurilor noi. In Garmisch a condus dupa prima mansa. Acum e pe locul 3, dar la numai 22 de sutimi de Ted, singurul care a preferat o linie larga, evident mai lunga decat a celorlalti, dar care i-a oferit avantajul unei raze mai mari in viraje si al pastrarii fluiditatii.

Ted Ligety (foto Saso Domijan)

In mansa secunda, ce incepe peste cinci minute, americanul trebuie doar sa ramana in fata lui Marcel Hirscher pentru a castiga de azi globul de cristal.

Clasamentul primei manse

Publicitate