Cu galeata s-a imprastiat sare pe partie, cu galeata a turnat apa din cer. Ploaia a avut galeata mai mare. La analiza primei manse, intrebat daca a schiat vreodata pe asa vreme, Thomas Sykora a raspuns ca pe vremea lui (acum 10-15 ani) nu s-ar fi schiat pe asa ploaie. In timpul cursei, picaturile au avut cateva tentative de transformare in fulgi, dar pana la urma s-au razgandit si au muiat tot. Echipament, spectatori, partie.

Alexis Pinturault primul la start, primul la finisul primei manse a slalomului din Kranjska Gora (foto GEPA)
Cel mai rau insa au suferit schiorii. Slalomul este oricum proba cea mai vulnerabila la stricarea pistei, care azi nu a rezistat decat pret de cativa concurenti. Cu ploaia torentiala, ochelarii au cules toti stropii intalniti in cale. Oamenii de pe traseu au avut o sarcina suplimentara. Intre doi concurenti au scuturat betele portilor de picaturile agatate, ca sa nu le primeasca baietii in fata la fiecare boxare. Si tot nu a fost de ajuns.
Nu de putine ori in loc sa se concentreze asupra traseului, schiorii au fost mai preocupati cu stergerea ochelarilor, ca sa nu mearga orbeste. Marcel Hirscher si echipa au venit cu un nou model de ochelari. Si-au ales o zi proasta pentru teste. Cei noi n-au functionat deloc.
Totusi nu ochelarii i-au provocat uriasa greseala, genul pe care nu l-am mai vazut la austriac de cel putin doi ani. Un viraj sarit s-a terminat pe sold si in derapaj, trebuind s-o ia cu viteza de la zero la o intoarcere de 180 de grade. Cele doua secunde intarziere n-au mirat pe nimeni. Ce s-a intamplat mai apoi, da.
Inaintea lui schiase doar Alexis Pinturault. Francezul a mai avut si pana acum cate o mansa sclipitoare. De obicei in proba combinata. O singura data, in Val d’Isere, mansa secunda din slalom, cu care a si castigat cursa de acasa. Dar de fiecare data focul de artificii a fasait stins prematur in prima mansa. Astazi a schimbat reteta. Perfect de sus pana jos, cu numarul 1 de start, Alexis a impuscat doi iepuri dintr-o lovitura. Si-a asigurat cel mai bun timp, stiind ca a facut-o, si a stricat zapada ca sa nu mai poata fi ajuns de nimeni.
Lasand gluma la o parte, Manfred Mölgg, schiind cu numarul 4 si fara sa greseasca, a avut atat de mult de furca cu pista incat a ramas chiar si in spatele lui Marcel Hirscher! Inaintea italianului Felix Neureuther calcase o poarta si ii daruise austriacului globul de cristal al slalomului.
Scenariul a continuat pe modelul: cine a schiat fara greseala – Andre Myhrer, Ivica Kostelic, Mario Matt, Jens Byggmark, Stefano Gross, Giuliano Razzoli – a reusit cel mult sa-l intreaca pe Hirscher, desi nimeni nu a coborat sub o secunda si jumatate (minus cateva sutimi, pentru precizie) intarziere fata de Pinturault. Nu dupa foarte mult timp depasirea austriacului a ramas si ea un ideal indepartat. Hirscher porneste de pe locul 8 in mansa a doua.
Parcurgerea traseului a devenit atat de chinuitoare, incat unii schiori (Manfred Pranger, Cristian Deville) au abandonat in adevaratul sens al cuvantului, renuntand pur si simplu la lupta in fata dificultatilor si retragandu-se pe marginea traseului cu capul plecat. Pana la incheierea mansei, santurile s-au adancit pana la 10-20 de cm si in mansa secunda va trebui schiat curmezis peste ele in cateva pasaje.