Cu deschiderea sezonului apropiindu-se in viteza, e vremea sa iesim din hibernarea de vara (sic!) si sa ne indreptam atentia spre Sölden si ale sale doua slalomuri uriase ce implinesc anul acesta 20 de ani. Dar sa lasam deocamdata istoria si sa vedem programul sfarsitului de saptamana:
- sambata, 26 octombrie, slalomul urias feminin: 10:30 prima mansa (live pe Eurosport 1 de la 10:14) si 13:45 mansa a doua (live pe Eurosport 1 de la 13:30, in reluare duminica noaptea de la 2:30, dimineata de la 9:30, luni noaptea de la 1:30 si pe Eurosport 2 luni de la 12:30)
- duminica, 27 octombrie, slalomul urias masculin: 10:30 (atentie se schimba ora!!!) prima mansa (live pe Eurosport 1 de la 10:15) si 13:45 mansa a doua (live pe Eurosport 1 de la 13:30, in reluare luni noaptea de la 0:30 si pe Eurosport 2 luni de la 13:15)

Sölden-ul e din nou gazda deschiderii sezonului de schi alpin
Dupa cum spuneam, au trecut 20 de ani de cand Federatia a decis schimbarea programului Cupei Mondiale, aducand pentru prima data etapa de debut atat de devreme in calendar si atat de sus ca altitudine. La inceput totusi Sölden-ul a impartit onoarea cu alti doi ghetari, Tignes si Saas Fee. Asa se explica de ce in 20 de ani a aparut in calendarul Cupei Mondiale doar de 16 ori. Dintre aceste 16 aparitii o singura data s-a intamplat sa nu fie zapada (in 2006). Un click pe numele statiunii in pagina FIS si descoperim cine este primul castigator. Atunci, in 1993, baietii nu dadusera fetelor intaietatea si prima pagina de istorie ii este dedicata lui Franck Piccard. Anita Wachter nu s-a lasat insa mai prejos. Austriaca nu a castigat doar cursa corespunzatoare feminina, ci cu 2,63 secunde a inregistrat si un record: cel mai mare avans intr-un triumf pe ghetarul Rettenbach. Recordul masculin (2,75) dateaza doar de anul trecut, cand Ted Ligety si-a declasat concurenta pe noile schiuri de urias.
Multe s-au intamplat de-a lungul celor doua decenii, dar de neuitat este victoria tripla la feminin din 2002. Pe langa experimentata Andrine Flemmen si-au facut loc pe prima treapta a podiumului doua fete noi – Nicole Hosp si Tina Maze. Interesant e ca ambele pustoaice de atunci si-au trecut mai tarziu in palmares marele glob de cristal. Tina Maze este alaturi de Hermann Maier singura ce se mai poate lauda cu trei victorii in Sölden. Acum ar putea egala recordul Ted Ligety sau Bode Miller.
Da, da, batranul Bode revine in competitii dupa un an complet de pauza. Intre timp a implinit 36 de ani si a slabit 12 kile, dar se declara mai fit decat in tinerete. Poate si datorita regimului de viata autoimpus de cand s-a insurat. Martori oculari afirma ca in America de Sud s-a antrenat cu multa constiinciozitate si n-a calcat in nici un bar. Despre pierderea in greutate Bode a declarat ca „100 de kilograme erau pur si simplu prea mult. Acum ma simt mai atletic si mai dinamic. Am poate mai putina putere decat inainte, dar mult mai multa rezistenta. Iar genunchiul este atat de sanatos cum n-a mai fost de la accidentarea din 2001.”

Bode Miller la prima intalnire cu presa (© HEAD)
Gurile informate soptesc in urma analizei comparate a video-urilor de la antrenamentele neoficiale din Sölden, ca Bode ar avea timpi mai buni chiar decat Marcel Hirscher. Americanul nu are totusi ca obiectiv decat punctarea in etapa de inceput a sezonului.
Oricat de ingrijorati ar fi antrenorii ca pe Marcel l-a intrecut americanul care nu e cel mai rapid, campionul ultimelor doua sezoane e increzator si convins ca a muncit cu cap si spor in timpul verii, iar rezultatele se vor vedea. Banuieste ca va avea timpii mai apropiati de ai lui Ted decat anul trecut, chiar daca nu a inchis prapastia. „Avansul lui a fost atat de mare incat nu poate fi ajuns din urma intr-un singur an.”
Nu numai austriacul a pus accent pe antrenamentele de urias in timpul verii, ci si Aksel Lund Svindal. Norvegianul s-a convins ca are nevoie de trei discipline foarte bune ca sa isi asigure a treia victorie in Cupa Mondiala din cariera. Totusi in cale e posibil sa-i stea si Alexis Pinturault, cel mai rapid din echipa franceza, ce se lauda cu timpi foarte buni la antrenamente in tot ansamblul ei.
La polul opus sunt elvetienii. Dupa dezastrul de anul trecut, in care s-au afundat in cea mai adanca groapa de neperformanta din istoria schiului alpin in cantoane, anul acesta li s-a permis tinerilor sa incerce redresarea. Beat Feuz va fi apt de concurs abia din noiembrie, Carlo Janka a renuntat la cursa de debut si iac-asa sansei pustilor nu i-au mai stat vechile performante in cale. Si ca sa nu se mai arunce vina pe tot felul de impedimente, anul acesta au fost testate si toate combinezoanele. Sunt rapide. Daca vor lipsi performantele motivele vor trebui cautate in alta parte.
Pe lista posibililor absenti in Sölden se mai afla si secondatul lui Ted Ligety in cursa istorica de anul trecut, Manfred Mölgg. Italianul e chinuit de dureri de spate si se antreneaza in aceste zile numai cu infiltratii.
Ghinionul de anul trecut, cand a facut pe plugul pe orbecaite cu doar un sfert de ora inainte sa se insenineze, nu-l va mai avea cu siguranta Philipp Schörghofer. Austriacul nu numai ca nu mai are cum sa traga la sorti maieul cu numarul 1, aflandu-se acum in grupa valorica secunda (8-15), dar vremea este anuntata senina si foarte calda pentru ambele zile de pe ghetar.
Din intrecerea feminina nu va lipsi mare invingatoare a sezonului trecut. Tina Maze a spulberat in iarna 2012-2013 aproape toate recordurile, ajungand la un total de puncte ce va ramane probabil de neatins pentru eternitate. Toate semnele indica spre imposibilitatea repetarii unui astfel de sezon, nu numai pentru slovena, dar pentru oricine altcineva. Tina spune insa altceva. Crede ca e posibil sa repete sezonul, ba chiar acesta ii este obiectivul, altfel n-ar avea sens sa mai concureze. Asta in ciuda despartirii de unul dintre cei care au condus-o spre succes (Livio Magoni antreneaza din primavara echipa feminina italiana) si a micilor sughituri din timpul verii.
„Pregatirea de vara n-a fost tocmai usoara si am avut cateva probleme. Nimic grav, doar dureri din cand in cand. Am avut o vacanta mai lunga in primavara, apoi am devenit nerabdatoare fiindca lucrurile n-au mers de la inceput cum as fi vrut. Dar acum sunt fit pentru sezon si abia astept cursa. Antrenamentele sunt uneori atat de plictisitoare incat ma bucur ca incepe competitia. Probleme cu motivatia la antrenamente am avut intotdeauna, asta nu-i ceva nou. Andrea (Massi, antrenorul fizic si tovarasul ei de viata) a depus aceeasi munca cu mine ca si pana acum. Antrenamentele sunt o obligatie. Dar cand se termina, vin cursele. Si adrenalina.”
Asa cum era de asteptat dupa sezonul fantastic, joi seara jurnalistii de schi i-au atribuit ei trofeul „Skieur d’or”. Lucru ce nu se intampla prea des la fete. In 50 de ani de cand se acorda, ea e doar a 14-a care il primeste.
La fete diferenta dintre Tina si restul lumii de dupa introducerea noilor schiuri a fost eliminata de adversare chiar din timpul sezonului trecut. Dupa primele 5 slalomuri uriase castigate, au urmat 4 in care invingatoarea nu s-a numit Tina Maze, astfel incat in acest sezon ne putem astepta la o lupta mai animata pentru trofeul acordat celei mai bune schioare de urias. Cat despre trofeul cel mare, va fi cel mai probabil o intrecere interesanta. In afara de Lindsey Vonn, nici una dintre schioarele ultimului deceniu nu a reusit sa se mentina la acelasi nivel in ani consecutivi. Precedenta invingatoare care nu s-a numit Lindsey, Maria Höfl-Riesch, a fost atat de stoarsa psihic dupa sezonul in care a devenit campioana, incat de atunci nici macar nu se mai straduieste sa castige, ci e multumita cu locuri pe podium sau in apropierea lor. Din ce stofa e croita Tina Maze vom afla cel devreme in preajma Craciunului.
Maria, Anna Fenninger, Lara Gut, Tina Weirather. Toate au potential pentru a ajunge anul acesta la marele trofeu. Pe Lindsey Vonn nu am pus-o, caci inca nu stim cum schiaza dupa accidentarea suferita in febrarie, la Mondialul din Schladming. Americanca s-a antrenat parca mai mult ca niciodata, s-a refacut mai rapid decat s-au asteptat medicii, a inceput antrenamentele pe zapada mai devreme decat era planificat, n-a avut dureri la genunchiul accidentat, a sosit in Sölden cam cu doua saptamani in urma, s-a antrenat spornic, dar miercuri s-a decis sa nu ia startul deocamdata. „Am impresia ca mai am nevoie de antrenamente inainte de a incepe sa concurez.”
Ea nu va fi prezenta nici in Levi, unde o vom revedea pe Tania Poutiainen, accidentata urat intr-o saritura ce a parut inofensiva, in Ofterschwang. Finlandeza a decis si ea sa sara peste cursa de debut, dar nu vrea sa o rateze pe cea de acasa. Direct in Sölden, fara sa rateze nici o cursa, va concura Denise Karbon. Italianca si-a rupt ligamentele stupid (pe un traseu greu, in conditii extrem de dificile) in cursa finala din Lenzerheide.
Despre urmarile accidentarilor si cum ticaie schiorii care le sufera uneori de zeci de ori in timpul carierei gasiti pe CNN, intr-un articol centrat pe Lindsey Vonn, dar care include referinte si la Chemmy Alcott si Hans Grugger.
Am cam risipit informatiile in articol, dar sper sa fie toate lucruri interesante pentru voi. Nu mi-a mai ramas de spus decat ca in acest sezon vom vedea in total 34 de curse feminine in 18 statiuni si 35 de curse masculine impartite tot in 18 locuri. Cel putin acesta este planul, cat timp nu-si vara vremea nasul in distractia weekendurilor noastre de iarna.
..dar unde a disparut moldoveanul Urs Imboden?
A iesit la pensie, ca avea varsta. 🙂
Nici anul trecut n-a mai concurat.
Ba chiar in ultimii doi ani n-a mai concurat. Pfiii, ce trece timpul.
pacat, imi lipseste din competitii