La fel ca inainte

Spre deosebire de fete unde cel putin la prima aparitie a avut loc o rasturnare de valori, la baieti slalomul urias se innoada acolo unde se intrerupsese in vara. Sölden-ul s-a prezentat in a doua zi a noului sezon de schi alpin la fel ca in prima. Soare si foarte cald. Singura deosebire a facut-o vantul, foarte puternic in zona de start, motiv pentru care traseul a fost scurtat cu 15 secunde, pornindu-se de la startul de rezerva.

Ted Ligety spre sefia primei manse din Sölden (© APA)

Ne-am fi asteptat ca diferenta uriasa dintre Ted Ligety si restul lumii sa se fi micsorat, dar de cum a inceput cursa am vazut ce stiam deja. Ted e perfect, se inclina ca metronomul pus pe presto, in viteza si pana aproape de orizontala, iar atingerea zapezii e atat de fina incat abia de ridica norisori plapanzi de zapada in urma lui.

Alexis Pinturault si Marcel Hirscher raman principalii pretendenti la suprematie, departe de aceasta insa. Cu aproape o secunda intarziere pentru amandoi, Marcel, desi o idee mai lent decat Alexis, pare intr-o pozitie mai avantajata. La Pintu nu s-a observat nici o greseala, pe cand austriacul, la fel de incisiv si hotarat ca si anul trecut, a ratat partial cateva viraje. Asadar la Marcel este evident destul loc de imbunatatire a performantelor, pe cand francezul trebuie sa-si bata capul si cu gasirea problemei ce a cauzat intarzierea.

Marcel Hirscher in actiune (© GEPA)

Sentimentele la final de cursa au fost impartite, dupa cum ne-a impartasit Marcel:”Ma bucur ca inca sunt intre cei din frunte. Pe de o parte e linistitor, pe de alta insa e surprinzator ca iar sunt la o secunda in spatele lui Ted.” O fi muncit austriacul mult pentru recuperat timpul, dar se vede treaba ca nici Ted nu a stat degeaba.

Intre cei doi secondanti ai americanului si pluton este iar o prapastie, tot de aproape o secunda. Marcus Sandell, in permanenta urcare sezonul trecut, n-a pierdut teren. Dezordonat, dar fara impulsuri de tinere in frau pentru un mai bun control al schiurilor, finlandezul s-a apropiat cel mai mult de podium.

Philipp Schörghofer si-a luat revansa pentru ghinionul de anul trecut cu un bun loc 6, ce ar fi putut fi si mai bun cu conditia sa nu fi agatat o poarta la intrarea in platul cel lung de la finalul traseului.

Alexis Pinturault in fata peisajului maiestuos de pe ghetarul Rettenbach (© Reuters)

Surprize placute au furnizat Felix Neureuther si Benjamin Raich. Nici neamtul, nici austriacul nu s-au putut antrena pe intreaga perioada a verii. O operatie din primavara s-a vindecat atat de greu la Felix, incat era cat pe ce sa nu-l vedem astazi, dupa ce a ratat complet cantonamentul din emisfera sudica. Iar Benni a scurtat perioada de pregatire cu o luna dupa ce s-a accidentat in timpul liber si in afara pistei la sfarsitul lui iulie.

Si totusi amandoi au aratat performante demne de aplauze, ce le-au adus locurile 5 (Raich), respectiv 7 (Neureuther). Benni a fost de altfel si singurul mai rapid decat Ted pe ultima bucata a traseului.

Aksel Lund Svindal, care isi doreste sa ramana aproape de Marcel in clasamentele slalomului urias, a schiat prea retinut pe abrupt pentru a ameninta pe cineva.

Cat de important este sa ai cate un coleg de exceptie o arata si rezultatele austriecilor (4 intre primii 15, 3 intre primii 6), francezilor si americanilor (cate 3 intre primii 15). La americani cea mai asteptata cursa a fost cea a lui Bode Miller. Iesit in afara primilor 30 de schiori ai lumii dupa anul de pauza, Bode a plecat purtand numarul 32 pe maieu si a incheiat pe un merituos loc 13. Cu exceptia lui, doar elvetianul Thomas Tumler (numarul 34) a mai reusit patrunderea intre cei calificati pornind cu handicapul unei pozitii dincolo de 30 la start.

De data aceasta am avut si noi cui tine pumnii. Alexandru Barbu a plecat al 78-lea din 80 de concurenti si a reusit sa termine cursa pe 66, depasind si doi adversari mai bine cotati. Bravo si la tot mai bine!

Mansa secunda incepe la 13:45 si merita vazuta chiar daca probabil baietii de pe podium nu mai pot fi coborati de acolo.

Clasamentul complet