Acelasi refren

Dupa o prima mansa zburatacita de vant si de conditii inegale, Levi s-a aratat pentru partea a doua a slalomului feminin din Levi in straie de spectacol. Soarele bland al apusului a aprins sarbatoreste toata partia la inceputul mansei secunde, apoi s-a lasat cuprins de nori pentru cateva minute mai intunecate, ingaduind reflectoarelor sa-si faca datoria pe masura ce s-a inaintat spre noapte.

Mikaela Shiffrin la festivitatea de premiere, unde a primit un ren (© Keystone)

Asa ca modificarile in conditii au fost minime si au afectat doar doua-trei fete prezente la start. Cu atatea nume noi in prima jumatate a clasamentului, mansa ar fi trebuit sa confirme evolutiile surprinzatoare ale necunoscutelor. Nu merg rau deloc fetele acestea noi, dar nici cat sa produca surpriza.

Sub apasarea presiunii rezultatului, ajunse pe un loc nesperat si avand de ales, intre ceva mai putine puncte sigure sau multe, dar la risc, unora dintre concurente le-a lipsit relaxarea. Altele, fara experienta ce stie unde sa traseze granite, au riscat mai mult decat era cazul. A existat totusi si o exceptie: Christina Ager.

Fata care in urma cu 5 zile a implinit 18 ani, a mers exceptional in primele doua treimi, aratand un schi foarte solid si matur, fara urma de emotii la debutul in Cupa Mondiala. Si-a pastrat nervii tari si doar o greseala mica pe final a impiedicat-o sa obtina un timp remarcabil si in mansa a doua. Desi locul 10 nu-i de rusine. Cu 5-ul din prima mansa si cu inconstanta din evolutiile adversarelor, a ajuns la total la doar 5 sutimi de podium, rezultat mai bun decat oricare inregistrat pana in acum in Cupa Europei, cel mai inalt nivel la care concurase pana acum.

Christina Ager e o explozie neincadrata in tipare. Nu a crescut la nivelele de mai jos, chiar daca are cateva rezultate notabile. Cunoscuta s-a facut printr-un faux pas. Nominalizata la JO ale Tineretului in Innsbruck, in iarna lui 2012, sa rosteasca juramantul atletilor la festivitatea de deschidere, pustoaica a transformat un lapsus sacaitor intr-o suduiala copilareasca, ce intre prieteni ar putea fi trecuta cu vederea, dar in public nu.

Noi o stim din Poiana, de unde a plecat cu un set complet de medalii. Christina a castigat bronzul la slalom urias, argint la slalom si aur in intrecerea pe echipe de la FOTE 2013.

I-am putea spune „fetita muntilor”, caci desi este mai inalta decat fetele carora sa le aplici diminutive, cel putin un lucru o apropie de Heidi. A crescut undeva pe pantele muntilor, casa parinteasca fiind o cabana in toata regula. Poate ca sa scurteze drumurile in satul din vale, parintii au pus-o pe schiuri la doi ani. Dar, zice ea, nu s-a aratat prea priceputa. Asta desi iarna, drumul la scoala l-a alternat pe schiuri sau pe sanie.

Pana la urma, pe la 9 ani, parintii i-au luat un antrenor privat. Cu care s-a impacat atat de bine, incat o antreneaza si in ziua de azi, integrandu-l in structurile de antrenament ale sistemului austriac.

Christina Ager in mansa a doua a slalomului din Levi (© Keystone)

Inca mai merge la scoala, o va termina abia la vara, asa ca timp liber nu prea are. Dar in putinul ce-i ramane, ii place sa joace tenis, sa faca wind-surfing si „sa-si ajute parintii cu servitul la cabana”. Un odor de fata.

Trei viitoare legende au fost prezente la cursa si doar pe ele nu le-a intrecut Christina Ager. Inainte de a merge mai departe cu povestea ar trebui sa spun cateva cuvinte despre traseu. In timpul verii, pe partia din Levi serpuieste o sosea. La trecerile peste maluri, anul acesta organizatorii au format niste valuri uriase. La prima intalnire cu pista, o parte din schiori, schioare, antrenori, au scuturat capul. Semana mai mult cu o partie de ski-cross decat cu una de slalom.

Localnicii s-au pus pe munca si au turtit putin aceste valuri. Dar tot au ramas marisoare. Si daca in prima mansa, traseul le-a folosit doar ca treceri spre nivelul inferior de altitudine, de data aceasta trei dintre ele au avut cate o poarta fix pe muchie. Fetele s-au avantat sa ia virajul si le-a fugit terenul de sub schiuri. Unele doar s-au impiedicat, Michelle Gisin a iesit de pe traseu, altele s-au dezechilibrat. Un traseu uns nu le-a iesit decat celor foarte experimentate.

Mika Shiffrin cat pe ce sa iasa de pe traseu peste unul dintre valuri (© Keystone)

Asa cum este intre timp si Nina Löseth, inca destul de tanara, dar cu multi ani de curse in Cupa Mondiala, in care a debutat in adolescenta. Norvegianca a parut mult timp de neinvins, nu numai in mansa a doua pe care a condus-o pana la startul Mikaelei Shiffrin, ci si in clasamentul general, in care a avansat de pe penultima pozitie pana pe locul 7. A schiat relaxat, cumva eliberata, in lumina soarelui la apus. Si nu e singura rapida din familie. In prima mansa Mona, sora ei, fusese pana in momentul abandonului mai rapida decat Mika.

Abia Marie-Michele Gagnon, incaltata cu rachete in platul lung de la inceput a reusit s-o depaseasca. Iar mai apoi nici Christina Geiger nu si-a lasat rapita pozitia buna a primei manse si a intrecut-o. Pentru nemtoaica rezultatul e balsam dupa ce a pierdut mare parte din antrenamentul verii cu operatia la genunchi din primavara.

Si iata-ne la finalul cursei. Au fost pe podium la pauza si n-au coborat de acolo nici la final. Contrar obiceiului ei, Maria Höfl-Riesc n-a fost foarte rapida in plat. Dar a dat drumul la motoare odata cu aplecarea pistei, pentru un avantaj suveran. Atat de mare incat Tina Maze n-a mai reusit sa-l depaseasca. Slovena a inceput mult mai avantata si mai sigura pe ea decat in prima mansa. Elanul i-a fost totusi prea mult pentru abrupt, unde ar fi avut nevoie de mai multa finete. Dar a scos un timp cat sa fie sigura de podium si s-o intreaca pe Christina Ager.

Podiumul slalomului din Levi: Maria Höfl-Riesch (2), Mikaela Shiffrin (1), Tina Maze (3) (© Keystone)

Cat despre Mikaela Shiffrin, acelasi refren. O joaca incheiata cu un sughit la ultimul val unde a sarit aproape in directia gresita. Din nou cel mai bun timp al mansei. In ritmul acesta nu mai e mult pana sa isi lase si adversarele de la senioare in urma cu cate 11 secunde pe cursa.

Cum si in Sölden facuse o cursa buna, Mika a preluat detasat conducerea in clasamentul general. Cat o sa mai dureze pana sa-si adauge un glob mare de cristal in vitrina cu trofee? Antrenorii nu exclud nici sezonul acesta din calcule. Cica ar fi iute si in super-G si pana acum nici un zvon despre ea n-a fost exagerat.

Inca ceva. Mika a castigat deja inimile americanilor, acum isi doreste sa-i cucereasca si pe iubitorii schiului alpin din Europa, in mare majoritate vorbitori de limba germana. Stapana pe ea in limba lui Goethe nu este inca, dar cat sa ne explice cum a mers ea „schnell, schnell” prin vantul primei manse se descurca. S-a apucat de germana poate si fiindca a ramas fara ocupatii in timpul liber. Scoala a terminat-o in iunie, iar in vara si-a luat si carnet de sofer. In ritmul acesta nu mai e mult pana devine imbatabila pe toate planurile.

Singuratatea celei mai bune (© Keystone)

Cronica primei manse
Clasamentul primei manse
Clasamentul final

4 păreri la “Acelasi refren

    • Poa’ sa fie si din cauza. Important e sa te fac sa citesti. Altceva nu conteaza in planurile mele malefice ce prevad transformarea poporului roman intr-unul de specialisti in ale schiului. 🙂 Bine ai venit pe partie si sa mai treci pe la noi!

    • Era cat pe ce sa te indrum spre video ca sa intelegi, dar acolo vei da peste un cuvant cu care voi avea si mai mari probleme in a-l scrie in romaneste. 😀

Comentariile nu sunt permise.