Intre curse

V-ati intrebat vreodata ce fac schiorii in partea de inceput a saptamanii, cand devin invizibili pentru noi? Sigur, se antreneaza, dar o mare parte a timpului, pe care ei o percep ca majoritara, e consumata de facut-desfacut bagaje si calatorit. Nu rareori in interviuri la intrebarea despre ce nu le place, schiorii raspund drumurile cu masina din timpul iernii. De data aceasta masina nu-i ajuta, Beaver Creek si Lake Louise sunt prea departe, dar nici cu avionul nu-i usor.

Soare cu dinti astazi in Lake Louise. -30 de grade la spartul zorilor (© FIS Alpine)

Luni dimineata toata lumea s-a grabit spre aeroporturi pentru rocada. Fetele s-au mutat in Lake Louise, baietii le-au luat locul in Beaver Creek. Dar nu dupa program. Doua avioane au apucat sa se ridice de pe pista din Calgary, apoi zborurile au fost intrerupte din cauza viscolului. Si cum nu toate echipele se urcasera in cele doua avioane, antrenamentul masculin de ieri a fost anulat inca de luni seara. N-ar fi fost corect ca unii sa aiba parte de el, iar altii nu.

Nici pentru fete n-a fost mai usor. Austriecele de exemplu au plecat din State, dar neavand cum sa aterizeze, avionul s-a intors inapoi. Antrenamentul lor de marti fusese anulat inca de saptamana trecuta.

Aseara toata lumea ajunsese la destinatie, asa ca s-au putut tine sedintele de cursa. Daca la fete vremea prognozata anunta doar temperaturi foarte scazute pentru urmatoarele zile, in Beaver Creek e haos. Ninsori peste ninsori toata saptamana. Cea mai rea zi, astazi. Prin urmare si al doilea antrenament al baietilor s-a anulat. Mai ramane cel de maine. Reamintesc regula coborarii. Pentru a se putea desfasura, schiorii de la start trebuie sa aiba cel putin un antrenament oficial in picioare.

Cu buletinul meteo in fata, Günter Hujara, directorul curselor masculine, a decis sa inverseze coborarea si super-uriasul, aducand-o pe prima vineri, cand se pare ca vremea e anuntata un pic mai buna decat sambata. Din cauza ca au nevoie de antrenamente oficiale obligatorii, cand e vorba de salvat, coborarile au intotdeauna prioritate. Sunt mai dificil de reprogramat.

La fete stirea o reprezinta revenirea lui Lindsey Vonn in competitii. Asa cum am scris si saptamana trecuta, americanca s-a reaccidentat la genunchiul operat in februarie. De data aceasta ruptura ligamentului inlocuit nu e totala, asa ca ar fi sanse ca genunchiul sa tina. Cum o operatie acum ar insemna ratarea intregului sezon, Lindsey a decis sa o amane pentru sfarsitul iernii, incercand sa revina pe partii in locul in care a sarbatorit pana acum 14 victorii. Ii dorim succes!

N-a mai ramas decat sa pun programul antrenamentelor, ale caror rezultate le voi actualiza zilnic. Al fetelor:

  • marti, 3 decembrie: anulat inca de saptamana trecuta.
  • miercuri, 4 decembrie, 21:30: 1. Carolina Ruiz-Castillo (SPA) 1:57,40; 2. Maria Höfl-Riesch (GER) 1:57,51; 3. Tina Maze (SLO) 1:58,06; … 22. Lindsey Vonn (SUA) 1:59,53; … 39. Edit Miklos (HUN) 2:00,60. Lara Gut a terminat a cincea. Lindsey a avut timpi verzi la inceput, dar s-a retras retinuta pe a doua jumatate a cursei. Nu stiu daca intentionat sau daca instinctul n-o mai lasa sa riste.
  • joi, 5 decembrie, 21:30: 1. Maria Höfl-Riesch (GER) 1:56,52; 2. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) 1:56,61; 3. Anna Fenninger (AUT) 1:57,04; 4. Lara Gut (SUI) 1:57,27; … 60. Edit Miklos (HUN) 2:01,13. Lindsey Vonn a decis sa participe la coborare, dar a sarit peste antrenament deoarece cunoaste partia pe dinafara.

Al baietilor:

  • marti, 3 decembrie: anulat fiindca nu toate echipele au reusit sa ajunga la timp in Beaver Creek.
  • miercuri, 4 decembrie: anulat din cauza zapezii cazute peste noapte si a vremii rele.
  • joi, 5 decembrie, 21:15: 1. Erik Guay (CAN) 1:43,48; 2. Florian Scheiber (AUT) 1:43,67; 3. Peter Fill (ITA) 1:43,78.
Publicitate