Din nou Lara

In afara de coborare, unde traseul e deja cunoscut, numarul 1 la start nu este unul foarte ravnit. Nu era nici pe vremuri, cand informatiile despre cursa veneau doar prin walkie-talkie si nu era intotdeauna limpede care sunt pasajele cheie ale cursei. Pe atunci nu-l doreau decat excentricii, dar acum, cand se pot urmari pe ecran cursele celor dinainte, cand schiorii si schioarele pot vedea cu ochii lor unde se impune taierea vitezei si care viraje lasa loc de mai mult de indrazneala, toata lumea ofteaza.

Cursa Larei Gut la -29 de grade (© Keystone)

Mai ales la super-G, unde exista o singura sansa si unde viteza este atat de mare incat orice greseala grava sau ezitare se amplifica in timpul final. A oftat si Elisabeth Görgl ca l-a nimerit la tragerea la sorti de sambata seara din Lake Louise. „N-a fost simplu sa schiez cu numarul 1. Totusi am atacat. Cateva porti nu le-am trecut in mod optim. Dar a si fost dificil marcajul.”

Antrenorul elvetian, cu gandul la ce pot Lara si restul fetelor lui, il setase pe o linie foarte rapida si totusi cu destule bucle. Increzatoare dupa rezultatele din coborare, dar mai ales dupa locul 2 ce i-a fost rapit de juriu in super-uriasul din Beaver Creek, Liz a schiat – cu aceleasi schiuri pentru care fusese descalificata in urma cu o saptamana!!! – ca un om sigur ca face bine ce face. Corecturi din mers si atac permanent. La final a luat aparatul de emisie frate cu cel ramas la antrenorii de sus, si a turuit pe nerasuflate unde ar fi trebuit mers altfel. Indicatii pentru colegele carora le-a dat o sansa suplimentara ca s-o depaseasca. Si se crede ca schiul alpin e sport individual!

Pentru inceput n-a depasit-o nimeni. Traseul a fost intr-adevar dificil si intre o evolutie timorata si una cu greseli, fetele n-au gasit balanta. Pana la Tina Weirather. Schioara din Lichtenstein, perfecta tehnic, cu o linie stransa langa porti, nu a irosit nici un pic din viteza stransa pe abrupt si a stiut sa alunece bine si la final. Nu s-a vazut ca a avut o slabiciune. Daca n-ar fi fost cateva fete dupa ea care sa i-o ia inainte in partea de sus, n-am fi bagat de seama.

Tina Weirather dupa linia de sosire (© Keystone)

Ea insa a stiut. „Mi-am dat seama din timpul cursei ca am facut timp cadou. In locul in care am cazut anul trecut, a trebuit sa-mi fac curaj. Asta m-a costat victoria si e pacat, caci am fost foarte aproape.” Tina a avut acum doi ani cel mai bun sezon din tanara ei cariera. Anul trecut a inceput la fel de avantata, dar a cazut in Lake Louise si pentru tot restul iernii si-a cautat curajul pierdut.

Dupa ce Leanne Smith, cu stabilitatea de anul trecut regasita s-a apropiat de timpul lui Liz, a venit randul favoritelor. Primele doua, Tina Maze si Julia Mancuso, au dezamagit. Asteptam acelasi lucru si de la Lindsey Vonn. In cursele de coborare nu fusese tocmai cea veche (locurile 40 si 11). Lucru de inteles dupa cazatura de la mijlocul lui noiembrie de la antrenament. Multa vreme nu s-a stiut exact cum s-a intamplat. In Lake Louise au intrebat-o reporterii si ne-a povestit.

S-a dezechilibrat pe un hop, care a aruncat-o peste gardul de protectie, in padure. Cand stii ca plasele nu sunt acolo sa te prinda orice ai face, nu-ti mai vine sa-ti dai drumul. Americanca isi cauta deocamdata limitele. Si vazand ca nu le-a atins in cele doua coborari, a incercat mai mult in super-G. A gresit destul de mult, dar dispozitia spre atac a plasat-o in fata colegei Leanne Smith si asta a multumit-o pe deplin. Pentru prima data de la revenire a declarat ca acum e convinsa ca poate si castiga curse. Cea pe care vrea s-o termine prima e coborarea din Soci. Asa, pentru incalzire, se gandeste ca n-ar fi rau sa-si mareasca increderea in fortele proprii cu un podium inainte, candva la o etapa de Cupa Mondiala. Dar nu stim la care. Ca sa-si protejeze genunchiul nu va participa la toate cursele din calendar.

Lindsey Vonn zambeste din nou (© Keystone)

Maria Höfl-Riesch a fost cat pe ce sa incheie weekend-ul canadian cu o tripla. A fost cea mai buna pana la ultimul punct de control. Dar acolo, la doar cateva porti de linia de finis, si-a pierdut pentru un moment concentrarea si a luat-o in directia gresita, pierzand mult peste o secunda. Viktoria Rebensburg a stralucit in pasajele tehnice, dar a ramas in urma lui Leanne Smith in plat.

Nu mai erau sus decat doua favorite. Favorite nu numai pe hartie, ci recomandate si de rezultatele anterioare. Anna Fenninger a bagat bine la cap ce transmisese Liz si a facut o cursa de poveste. In afara de curba aia de la final, in care gresise si Maria. Anna n-a ocolit asa mult, dar mai mult decat Tina cea mica. Inca un podium la palmares. Al treilea in acest sezon in care fie slalom urias, fie coborare, fie super-G, n-a coborat mai jos de locul 5.

Lara Gut – un loc 13 si unul 10 in cursele precedente – nu e prietena cu Lake Louise. Cel putin nu la coborare. Dar super-uriasul e altceva. Mai multe curbe pe care nu orice se incumeta sa se arunce nebuneste la vale. Foarte directa pe abrupt, Lara a luat un avantaj din care „faimosul ultim viraj pe care l-am ratat putin” n-a putut sa manance tot. I-au ramas 3 sutimi. Stiti cat masoara in distanta aceste 3 sutimi? Fix 71 de cm. Privit asa, nu e chiar un avantaj neglijabil.

Podiumul super-uriasului din Lake Louise: Tina Weirather (2), Lara Gut (1), Anna Fenninger (3) (© Keystone)

Va veni si anul cand va castiga o coborare in Lake Louise? „Din pacate la coborarile de aici nu-mi iese nimic. Nici eu nu inteleg de ce.”

Primele 6 au ramas fixe in clasament. Dar restul fetelor s-au vazut coborate, cand cu numere de start dincolo de 40, Kajsa Kling (7) si Marie-Michelle Gagnon au patruns in top 10. Suedeza reusise performante similare si in cele doua coborari. Edit Miklos a ajuns jos cu o intarziere mai mica de trei secunde, insuficienta din pacate pentru a fi rasplatita cu puncte (locul 40).

Cu aceasta a patra victorie din acest sezon, Lara Gut a parasit continentul american ca lidera a clasamentului general. A intrecut-o pe Maria Höfl-Riesch, care i-o luase inainte dupa a doua coborare. Pe locul 3 se afla la egalitate celelalte doua blonde de frunte ale schiului alpin: Anna Fenninger si Tina Weirather.

Clasamentul complet