Cadoul de Craciun

Marcel Hirscher isi doreste un singur cadou de Craciun. Tricoul rosu al liderului de la slalom urias. Il are deja, dar ca sa-i ramana pana dupa sarbatori fara sa depinda de Ted Ligety, nu are voie sa termine mai jos de locul 2 in Alta Badia.

Marcel Hirscher in prima mansa a uriasului din Alta Badia (© AP)

Partia din statiunea italiana nu s-a schimbat in ultimii 18 ani, ne spune Hans Knauss la cursa cu camera. 1995 e anul cand a castigat el si n-a uitat-o. E la fel de abrupta, la televizor din pacate nu se vede, la fel de lunga si are acelasi final plat nesfarsit pe care picioarele nu-i mai ajuta pe baieti sa corecteze eventualele dezechilibrari.

Nu l-au mai ajutat pe Philipp Schörghofer sa ramana in picioare, dupa cum nici Bode n-a mai reusit sa revina rapid pe parcurs dupa o greseala cu cateva porti inainte de finis. L-a trecut resemnat fara sa mai incerce calificarea in mansa a doua.

Fara greseala au mers mai multi concurenti, dar fara greseala si atacand in acelasi timp, unul singur. Cine n-a vazut cursa e desigur tentat sa spuna Ted Ligety. Dar nu, dupa un inceput fulminant si aproape la fel de bun ca al lui Alexis Pinturault, pe portile cu viraje stranse de la mijloc, poate si apasat de obligativitatea terminarii cursei ca sa nu rateze definitiv trofeul de la sfarsitul sezonului, Ted Ligety nici n-a riscat suficient de mult si s-a si dezechilibrat de cateva ori. Intervalele reduse pana la 24 de metri au fost la limita inferioara a distantei pe care se simte el confortabil. Asa ca l-a depasit si francezul.

Ted Ligety (© AP)

Omul mansei, este inca o data dupa Val d’Isere, Marcel Hirscher. Si-a intrat un pic mai greu in ritm, dar pe mijloc a atacat foarte direct, schimband agil directia schiurilor in ritmul rapid pretins de traseu si a conservat frumos viteza acumulata in finalul fara capcane. Primul pas spre cadoul de Craciun a fost facut. In mansa a doua Ted nu-l va mai ierta insa cu abordari tactice.

Daca cei trei nu gresesc, al lor e podiumul. In pozitia vanatorilor de erori se afla Fritz Dopfer si Stefan Luitz (cand a devenit Germania asa o forta in slalomul urias?) si un pic mai departe Manfred Mölgg si Thomas Fanara. Remarcabil si locul 9 al lui Aksel Lund Svindal, singurul vitezist neafectat de oboseala acumulata in Val Gardena. Mansa secunda incepe la 13:30.

Publicitate