Declaratiile au fost la unison. Partia si traseul sunt asa de usoare incat n-ai voie sa gresesti. Daca o faci nu mai ai de unde sa recuperezi timpul. Coborasera primele 14 la slalomul urias din Val d’Isere si daca am fi fost mai avansati in sezon, n-ar mai fi avut cine sa schimbe clasamentul la varf. Deocamdata insa mai avem fete din afara grupelor de elita care au pornit in aceasta iarna cu handicapul lipsei de rezultate la aceasta disciplina si care cu pozitii de varf la fiecare cursa sunt in plin proces de ascensiune.

Tina Weirather in prima mansa a uriasului din Val d’Isere (© Getty Images)
Lara Gut conducea dupa o cursa cu un inceput fantastic si un finis mai cu impiedicari. Tremurase pentru locul ei fruntas la fiecare adversara, caci si intarzierile mari de sus se dovedisera aproape recuperabile pe mijloc si mai ales in portiunea de final. Scapase de Jessica Lindell-Vikarby si Kathrin Zettel ce nu reusisera aceeasi linie directa ca a elvetiencei la inceputul traseului. Iar cursa de atac si risc a Annei Fenninger avusese si ea o ezitare la mijloc.
Doar Tina Maze ii aratase ca se poate mai bine inclusiv la inceputul partiei, dar slovena isi pusese singura piedica cu o intoarcere aproape cu fata spre deal dupa ce i-a scapat un schi in lateral. Cu asa greseala e o performanta calificarea pentru mansa secunda.
Maria Pietilä-Holmner ne-a semnalat deja in toate slalomurile uriase de pana acum ca nu mai este exclusiv o slalomista. Nu s-a clasat mai jos de locul 7, in Beaver Creek ajungand pana langa podium. La start a incheiat grupa a doua valorica. Atac de sus pana jos, linie directa, stabilitate si primul loc. Ar mai fi putut-o depasi cineva? Conform calculelor hartiei, o singura adversara: lidera clasamentului general al Cupei Mondiale, cea mai noua slalomista de urias de valoare.
Tina Weirather a schiat de parca balansul intre porti e cel mai firesc lucru, fara sa tradeze cel mai mic efort, o cursa estetica inducand senzatia de placere si lasarea instinctului la conducere. Pe aceasta partie pe care toata lumea a insistat ca nu exista loc in care sa te desprinzi, Tina cea mica a lasat concurenta in spate la peste jumatate de secunda si aproape ca nu ar trebui sa mai aiba emotii pentru mansa secunda.
Cursa a avut o insemnatate emotionala si pentru noi, romanii. Praslea pe lista de start a fost din nou Ania Caill si dupa doua curse neterminate in St. Moritz astazi a trecut pentru prima data linia de sosire a unei Cupe Mondiale, incheind pe locul 59. Intarzierea este marisoara (8 secunde), dar tot atat intarzia anul trecut in Alta Badia si Carlo Janka, actualul campion olimpic al disciplinei. Traseele de Cupa Mondiala sunt mai dificile decat cele din cursele obisnuite la care participa Ania si ca experienta, participarea de azi si terminarea cursei sunt de nepretuit pentru fata care ne va reprezenta la Soci.
Mansa secunda incepe fara ea – doar primele 30 de fete s-au calificat – la 14:30.