Zapada de acasa

Austriecele au convins in acest sezon in toate disciplinele mai putin in slalom urias, unde au urcat o singura data pe podium, prin Kathrin Zettel in etapa de debut. Nu o mai au decat pe Anna Fenninger printre candidatele la rezultate bune, dar cumva in acest sezon Anna nu a reusit sa-si dea drumul in disciplina de intersectie intre tehnica si viteza.

Jessica Lindell-Vikarby in prima mansa a uriasului din Lienz (© Reuters)

Asa ca a facut doua schimbari. A renuntat la pletele blonde, redevenind bruneta, culoare a parului cu care a inregistrat cele mai mari succese si a repus in functie schiurile de sezonul trecut. „Cu ele stiu ca am castigat” a declarat micuta austriaca si a atacat apoi ca in vremurile bune, ratand conducerea doar din cauza unui derapaj cu trei porti inainte de finis.

Ea poate crede ca schimbarea vopselei de par ajuta, dar noi nu lasam inselati si patrudem mai in adancime in secretul acestui succes. Mai ales ca si Kathrin Zettel, colega ei la fel de valoroasa si-a regasit brusc fluenta alunecarii in virajele rapide si se afla la doar doua sutimi in spate. Astazi la slalomul urias din Lienz, fetele au dat pentru prima oara in acest sezon de o pista inghetata la baza, preparata prin injectare. Altfel organizatorii n-ar fi avut nici o sansa sa pastreze neaua in mijlocul valului de caldura ce a cuprins Europa. Pe final schioarele au fost surprinse chiar de un ghetus ca la carte.

Anna Fenninger (© Reuters)

Marea majoritate a concurentelor s-au lasat intimidate de suprafata noua pentru ele in aceasta iarna si au tras frana de mana. Asa se explica intarzierile de peste doua secunde ale schioarelor de la locul 12 in jos. Pentru Anna si Kathrin in schimb, suprafata a fost cea bine cunoscuta de la antrenamente, caci asa se prepara toate partiile in Austria. De ce n-au schiat la fel de bine si colegele lor? Posibil din cauza presiunii.

Uriasul din Lienz e ultimul inainte de data limita pana la care trebuie predate listele cu participantii la JO si deci ultima sansa de calificare pentru fetele pe care nu le cunoastem la fel de bine din cauza ca de obicei obtin locuri dincolo de top 10. Fara rezultate pana acum, restul austriecelor s-au prezentat timorate ca la un examen foarte important.

Au lasat loc adversarelor din Italia, Statele Unite si Suedia, de aici provenind fetele care au redus intarzierea sub o secunda. Reteta succesului s-a observat cu ochiul liber si n-a fost acuratetea, ci atacul. Pe traseul variat setat de antrenorul Tinei Maze, care insa a schiat prea crispata ca sa traga vreun folos din acest avantaj, s-au putut strecura si erori, cat timp schiurilor nu li s-au pus zabale.

Nadia Fanchini (6) ar fi putut termina mai aproape de podium daca greseala finala, de pe ultimul abrupt nu s-ar fi propagat in toate virajele de pana la sosire. Federica Brignone (5) a schiat salbatic si fara sa se sperie de toanele partiei. Iar Mikaela Shiffrin a scos din nou din maneca atuul tehnicii ei de exceptie, desi la mijloc a controlat prea rigid schiurile ca sa se apropie de trioul fruntas. Dar pandeste de pe 4 cea mai mica greseala a uneia din primele trei.

Kathrin Zettel (© EFE / EPA)

Despartite toate de doar cate 2 sutimi. De Kathrin si Anna am zis deja, lipseste doar fruntasa cursei. Daca restul fetelor afirmate in cele patru uriase de pana acum nu s-au acomodat cu gheata, Jessica Lindell-Vikarby a demonstrat inca o data de ce poarta tricoul rosu. Intr-o cursa nelipsita de erori – a ramas pentru o clipa pe schiul de la interior, apoi a avut si o suprarotire – suedeza a fost totusi cea mai rapida prin maniera impertinenta de abordare a virajelor. Pentru ea nu conteaza nici cum e aranjat traseul, nici cu ce fel de suprafata are de-a face. In acest sezon Jessica e preocupata de un singur lucru. Cum sa ajunga cel mai repede la baza.

Are toate sansele sa-si mareasca avantajul fata de urmaritoarele din clasamentul disciplinei, caci Lara Gut a ratat o poarta, iar Tina Weirather (10) a aratat prea mult respect unei partii care n-a fost usoara, dar a permis lejer mai multa indrazneala.

Mansa secunda incepe la 14:00.

Clasamentul complet

Publicitate