In loc de Zagreb

Etapele de slalom din Zagreb sunt alaturi de Kitz cele mai bine platite curse ale circuitului alpin. In plus ofera banuti tuturor schiorilor care termina mansa a doua, nu numai primilor 10, asa cum este incetatenit obiceiul in rest. Dar Zagreb-ul e un oras la poale de munti, nu in varf, si cu iarna-primavara asta ce ne bantuie de cateva saptamani nu are nici macar un fulg de zapada.

Partia de slalom din Bormio in nocturna (© skiweltcup.de)

Prin urmare, dupa ce München-ul a fost taiat definitiv din calendar din acelasi motiv, urmatoarea victima a fost capitala croata, iar slalomistii trebuie sa stranga cureaua. Singura consolare e ca slalomul are un statut mai inalt in ochii oficiali si s-a cautat inlocuitor. S-a dat o strigare si Bormio si-a asumat pe loc sarcina, mai ales ca la trecerea peste ani a organizat si nationalele Italiei la slalom, deci e in forma.

Fetele trebuiau initial sa schieze astazi, nu s-a putut, vor schia maine si asta e singura modificare din program. Pentru baieti ramane aceeasi zi, la aceleasi ore, adica dupa amiaza spre seara. Programul transmisiilor este urmatorul:

 • duminica, 5 ianuarie, slalomul feminin – 10:30, respectiv 13:30:
  • 10:30 live pe Eurosport 2 (mansa 1)
  • 13:30 live pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 15:15 in reluare pe Eurosport 1 (mansa 2)
  • 6.01 – 17:30 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 7.01 – 3:00 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
 • luni, 6 ianuarie, slalomul masculin – 15:45, respectiv 19:10:
  • 15:30 live pe Eurosport 1 (mansa 1)
  • 18:45 live pe Eurosport 1 (mansa 2)
  • 22:30 – in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 7.01 – 3:30 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 7.01 – 5:30 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)
  • 7.01 – 9:15 in reluare pe Eurosport 2 (mansa 2)

La fete continua meciul Marlies Schild – Mikaela Shiffrin, in care conduce deocamdata austriaca. Dupa ce a devenit cea mai buna slalomista din istorie (35 de victorii), urmatoarea borna pentru Marlies se afla deja la 36. Cele mai multe victorii obtinute de o schioara intr-o singura disciplina. Detinatoarea recordului curent este Annemarie Moser-Pröll cu 36 de locuri 1 la coborare.

Cursa va fi interesanta pentru ca terenul nu este foarte inclinat, deci nu este cel pe care sa-si poata juca atuurile Marlies, chiar daca este campioana en-titre. Ea a castigat ultimul slalom din Bormio, in 2008, la finalele Cupei Mondiale. Nici Mika nu e o specialista a platurilor, asa ca celelalte fete s-ar putea folosi de aceasta sansa pentru a frange suprematia celor doua. Maria Höfl-Riesch are cele mai mari sanse, dar nu le-as scoate din calcule nici pe Kathrin Zettel si Bernadette Schild. Frida Hansdotter asteapta si ea sa scape de blestemul locului 2, iar din urma vin puternic Marie-Michelle Gagnon si Nina Löseth. Plus ca Tina Maze e buna oricand de o surpriza. Anul asta si buna, si rea.

***

La baieti am avut pana acum doi invingatori, amandoi austrieci: Marcel Hirscher si Mario Matt. Cum Mario a terminat pe 2 cursa castigata de Marcel, iar acesta din urma ne-a aratat cum ar schia el daca n-ar avea nimic de pierdut dupa boacana din Val d’Isere, as spune ca intre ei se va decide victoria si de data aceasta. Dar lista celor care au ceva impotriva e lunga. I-as numi aici doar pe trei dintre ei: Mattias Hargin, Patrick Thaler si Henrik Kristoffersen. Absenta catorva nume mari dintre nominalizari nu-i exclude din cursa, ci subliniaza cat de apriga e batalia la varf.

Have fun urmarind cursele si stati sanatosi pe unde mergeti sa schiati voi insiva!