O sutime avans

Ca partie de slalom Stelvio nu este prea dificila nici pentru fete. Pentru baieti nici atat. Asta nu inseamna inca ca in Bormio nu trebuie muncit pe branci. Traseul cu multe invarteli si platul lung au facut un chin mai ales din finalul primei manse. Cui i s-au molesit picioarele a dat rateu la ultimele trei porti. Cel mai sever pedepsit a fost Alexis Pinturault, care a incercat sa salveze in extremis, dar a zburat in aer cu schiurile peste unul din fanioane si a fost ulterior descalificat.

Marcel Hirscher in prima mansa a slalomului din Bormio (© AP)

La fel ca si ieri, a mai existat o fundatura pentru sperantele unui loc fruntas, si anume sfarsitul abruptului. Orice clatinare mica acolo a costat scump, caci unde nu-i viteza, in plat nu se mai face. Purtatorul tricoului rosu, Mario Matt, s-a ars primul in acel punct. O schimbare a greutatii de pe un picior pe celalalt mai lenta l-a franat exact la intrarea in pasajul plat. Avusese ceea ce s-a dovedit ulterior de departe cel mai bun abrupt, dar timpul final nu i-a mai ajuns decat pentru locul 9. Si asta numai pentru ca a atacat dezlantuit dupa greseala, incercand sa compenseze.

Opt zecimi i-a luat Marcel Hirscher pe mijloc. Dublul campion al Cupei Mondiale, care nu-si mai permite inca un abandon dupa Val d’Isere fara sa-i faca lui Aksel cadou marele trofeu al acestei ierni, a transpirat putin ca sa nu-i zboare schiurile inainte pe abrupt, dar a zbughit-o sprinten peste ultima treime a parcursului. La fel de intangibil ca Mario pe prima bucata, s-a dovedit Marcel pe ultima.

Felix Neureuther (© AP)

Multi adversari i-au luat-o inainte serios la timpii intermediari; toti si-au vazut sperantele anulate la trecerea liniei de sosire. In general pentru doar cateva sutimi. Felix Neureuther chiar numai pentru una. Va reamintesc ca neamtul schiaza cu sina la mana dreapta, la care are fracturata imbinarea degetului mare. Totusi in cursa nu s-a observat sa fie jenat de ceva. A impartit greutatea egal pe picioare, nu a zorit schimbarea directiei, ci a pastrat fluenta in alunecare si a boxat vioi portile. Doar ghiesul nervos de pe final al lui Marcel i-a lipsit.

Mattias Hargin a confirmat pozitia pe podium din Val d’Isere. Iute de picior in virajele stranse, a parut sa cedeze pe final doar din cauza oboselii. Reinfried Herbst se tot chinuie de ceva vreme sa iasa din apele caldute ale clasarilor de mijloc. Astazi ar fi fost de fapt ziua cu cele mai putine sanse. La un antrenament in Lienz a cazut si a suferit o intindere de ligamente. A trebuit sa sisteze pregatirile ultimelor zile si sa viziteze in schimb cabinetul de terapie. Dar stropul acesta de ghinion intr-un moment in care lupta pentru calificarea la Soci i-a dat aparent ghiontul de care avea nevoie pentru succes. Cu doar 25 de sutimi intarziere, este si el unul dintre candidatii la victorie.

Mattias Hargin (© AP)

Cu putin noroc, Andre Myhrer e probabil ultimul care mai are sanse sa intoarca roata in favoarea lui. Macar el stie de unde provine intarzierea de 4 zecimi, caci a avut doua greseli mici pe final. Manfred Mölgg stie si el cum a pierdut timp, dar e mai greu sa ia masuri. Italianul are obiceiul sa plaseze schiurile perpendicular pe directia pe care boxeaza fanioanele. Daca pe abrupt asta nu-l costa mult, in plat s-a adunat o intarziere de 6 zecimi.

Timpii stransi continua si in restul clasamentului celor 30 de schiori calificati si permit schimbari semnificative in mansa a doua. Care din cauza Turneului celor Patru Trambuline este astazi programata la o ora neobisnuita, anume 19:10.

Clasamentul complet

Publicitate