O alta ierarhie

Ca sa intelegem ce se intampla in slalomul urias de astazi din Adelboden trebuie sa facem un excurs meteorologic. Intre Craciun si Anul Nou vremea s-a incalzit in Alpi. Temperaturile au urcat constant peste 0 grade in timpul zilei. Cu inghetul de noapte, organizatorii elvetieni nu si-au facut la inceput griji. Dar in ultima saptamana inghetul a ramas o amintire. Termometrul n-a mai scazut sub 10 grade, cu treceri peste 20 ziua, si doar o racire de ultim moment a salvat clasica helveta.

Thomas Fanara in prima mansa a uriasului din Adelboden (© AP)

Minuni insa nu s-au putut face. Pista a ramas moale, mai ales la suprafata. Thomas Sykora, expertul televiziunii austriece a povestit dupa cursa cu camera ca impresia este de schiat pe o partie din bile de rulmenti, pe care nu ai deloc control. Stilul in forta, obisnuit la baietii din Cupa Mondiala, a trebuit uitat. Cine a reusit sa atinga zapada cu finete a avut in schimb surprize la viraje, unde raza schiurilor s-a dovedit de fiecare data prea mare. Cea mai frecventa ezitare a fost cea de dupa porti. Schiorii s-au pregatit de schimbarea directiei pentru urmatoarea curba asa cum au facut-o la miile de manse din antrenamente si curse pana acum, insa zapada nu le-a oferit sprijinul asteptat, ci le-a fugit de sub schiuri.

De aceea au parut nesiguri si Ted Ligety si Marcel Hirscher, despartiti deocamdata de o singura sutime, dar la 9 zecimi de lider. Favoritii principali i-au cedat scena schiorului pentru care numarul 1 a fost unul norocos si care a scos maximul din pista atinsa doar de antemergatori si specialistii cu camera ai televiziunilor. E vorba de Thomas Fanara. De la Manfred Mölgg (jerseul cu numarul 2) s-au vazut deja santurile de pe pista si cursa a devenit una a numerelor de start.

Alexis Pinturault (© EFE / EPA)

Cu atat mai meritoriu e locul 6 al lui Mathieu Faivre (numarul 12). Un singur schior a parut sa poata ameninta timpul lui Fanara, si anume Felix Neureuther (locul 7). Insa neamtul a gresit grav cu putin inainte de intrarea pe panta finala. O cursa foarte frumoasa a aratat si Philipp Schörghofer (locul 12), care insa la intrarea pe abrupt a boxat o poarta si aceasta i-a smuls batul din mana, obligandu-l sa se intinda in zapada inainte de a incerca ramanerea pe traseu. Bode Miller si Kjetil Jansrud au facut cunostinta cu partia pe teren mai plat si derapajul lor n-a mai putut fi corectat. Lui Henrik Kristoffersen i-a iesit un voluntar in fata, obligandu-l sa vireze direct in plase si a avut voie sa mai schieze o data. Norvegianul a reusit sa termine pe 21 in pofida plecarii foarte tarzii in cursa.

Handicapurile schiorilor calificati sunt foarte mari (peste 4 secunde intre primul si ultimul), dar pista moale ofera toate premisele pentru nivelarea rezultatelor in mansa a doua. Ora de start e 14:30.

Clasamentul complet