Istoria scrisa sub ochii nostri

Cand ajung la o victorie istorica unii oameni raman increduli in fata propriei realizari. Felix Neureuther in schimb a comparat statistica cu cea a altora si a constatat: ce slabi suntem. „E de-a dreptul pacat”, a declarat el reporterului, „ca dupa doar sapte victorii am ajuns pe locul 2 in lista celor mai buni schiori germani.” Cu 9 victorii conduce Markus Wasmeier, schior din anii ’85-’95. Ca sa fim drepti cu nemtii, trebuie spus ca Felix nu e singur pe locul 2, Armin Bittner  – coleg de generatie cu Wasmeier – a reusit tot 7 victorii, cu una mai mult decat Christian Neureuther, tatal lui Felix. „E important ca l-am intrecut pe tata, acum pot sa-i dau lectii.” Apoi cu rasul stand sa izbucneasca. „Nu, acum serios. Schiez doar pentru mine, nu pentru a dovedi altora ceva. Dar pentru federatia noastra e totusi pacat. Ne asteapta o munca uriasa si poate ca rezultatele mele vor pune baza unui altfel de viitor.”

Felix invingatorul (© Keystone)

Neobisnuit pentru simpaticul schior german nu e ca a castigat din nou, ci ca a schimbat disciplina. Nemtii au mai avut slalomisti (Neureuther senior, Bittner si insusi Felix), au avut si vitezisti (Wasmeier), dar le-au lipsit schiorii de slalom urias. Ultima victorie data din martie 1973, cand Max Rieger castiga intr-o statiune de mult disparuta din calendar, Mont St. Anne. Intrebat de reporter daca stie ce a realizat, Felix ne-a aratat ca si-a facut lectiile. „Da, am castigat dupa o pauza de 50 de ani sau asa ceva. E strigator la cer. Pe vremea aceea eu nici macar nu eram in plan.” Dar nu se vazuse pe el ca intrerupator de seceta. „Pana acum doi ani nici n-am indraznit sa sper ca as putea castiga un urias.”

Cei 29500 de spectatori adunati in faimosul stadion ce imbratiseaza partea finala a partiei sau insirati pe marginea traseului au asistat la o cursa foarte dificila. Dupa cum a zis Ted Ligety, vremea a semanat „mai mult cu vara decat cu primavara”. Si la fel ca in prima mansa, din cauza zapezii moi, s-a schiat ca pe oua. Si aici, in mijlocul corului de concurenti confirmand chinul la care au fost supusi, Felix a facut nota separata. „Trebuie sa laudam organizatorii. E senzational ce pista au vrajit in ciuda conditiilor meteo. Nu e de la sine inteles ca o astfel de cursa se va tine obligatoriu. Dar aici pe Chuenisbärgli am avut un slalom urias de calitate. Dificil, insa asa si trebuie sa fie. Suntem cei mai buni schiori din lume, trebuie sa aratam ca putem schia si pe cea mai dificila partie din lume.”

Felix nu numai ca a invins pentru prima data intr-un slalom urias, la mai bine de 40 de ani distanta de la precedenta victorie germana, dar a facut-o si impotriva sortilor. N-a fost printre favoriti de la bun inceput. Aceasta e o disciplina in care Ted Ligety domina, Marcel Hirscher, Alexis Pinturault si Thomas Fanara ii tin hangul, Bode Miller il tachineaza din cand in cand, iar restul concurentei sunt figuranti. La pauza neamtul se afla pe locul 7, cu un handicap de o secunda si 32 de sutimi. Un loc la coada podiumul se arata ca maximul in care sa investeasca sperante.

Drumul spre victorie (© Keystone)

Dar… „Felix a schiat curgator de parca ar fi avut o pista tare ca piatra. Usor n-a fost pentru nimeni. Spectatorii au asistat la viraje lipsite pe alocuri de gratie. Totusi si astazi a castigat cel mai bun”. Lucru subliniat de cateva ori de Marcel Hirscher.

Cei mai buni timpi ai mansei ii obtinusera schiorii cu numerele de start 4 (Luca de Aliprandini), 6 (Steve Missillier), 5 (Carlo Janka), respectiv 8 (Matts Olsson). Dupa aceea a parut imposibil sa se mai atinga performante asemanatoare. Asa cum era de asteptat toate straduintele ulterioare n-au facut decat sa niveleze clasamentul final. De la 4 secunde intarziere pentru ultimul calificat dupa prima mansa s-a ajuns la 27 de schiori comasati in 3 secunde la sfarsitul cursei.

Norvegianul Leif Kristian Haugen (numarul 17 la start) a avut deja partia stricata si a aratat ca reteta reusitei e elanul si activitatea, fara brutalitate. Al saselea timp al mansei. Panal la Felix multi au incercat sa-l imite, nimeni n-a reusit. Si apoi Felix, pornit la 24-lea, a schiat cu multa simtire si fara greseala primei manse si a imbunatatit timpul lui Haugen. In urma lui agitatia sportivilor a ramas in gol.

Marcel Hirscher (© Keystone)

Manfred Mölgg a tinut bine linia imprimata clar in zapada de cei dinainte, dar i-a lipsit initiativa si a ramas in spatele lui Haugen. Marcel Hirscher a fost hotarat si plin de ambitie, dar prea agresiv. S-a impiedicat de multe ori in santuri si gropi. Totusi a luptat si riscat pana la capat. „Nu mi-a curs alunecarea asa ca la partiile tari. Stilul meu nu e cel mai rapid in astfel de conditii si vinovat sunt doar eu. Pur si simplu nu intampin rezistenta pe care o astept.”

Ted Ligety pare urmarit de ghinion. Avea o singura sutime avantaj fata de Marcel, nu exista garantia ca ar fi prins podiumul, dar a inceput perfect, cu virajele culcate pana la extrem. Traseul fusese marcat de antrenorul lui cu el in gand. Ted a prins insa o denivelare deasupra unei porti, a incalecat fanionul si i-a sarit schiul lasandu-l fara alternativa revenirii pe traseu pentru a salva macar cateva puncte.

Alexis Pinturault a inceput foarte sigur, dar pe masura ce a avansat in cursa au aparut si problemele, ultima cu o clatinare serioasa chiar la intrarea pe abruptul final. Nu si-a pastrat avantajul nici in fata lui Marcel. Sus mai ramasese doar Thomas Fanara, dar situatia a reprezentat o premiera pentru francez. A inceput precaut si curat, dar partia dificila nu l-a lasat sa continue la fel. A prins aceeasi denivelare ca si Ted sub schi si s-a dezechilibrat. A ramas in cursa doar ca sa inlantuie erorile si a pierdut tot avantajul, plus o zecime. I-a ajuns totusi cat sa urce pentru a cincea oara in cariera pe podium, terminand, dupa Val d’Isere, pentru a doua oara in aceasta iarna pe locul 2.

Podiumul slalomului urias din Adelboden: Thomas Fanara (2), Felix Neureuther (1), Marcel Hirscher (3) (© Keystone)

Cum Aksel Lund Svindal a incheiat doar pe 12, rezultatul l-a apropiat pe Marcel de norvegian in clasamentul general, avand nevoie de un singur loc fruntas ca sa-l ajunga. Abandonul lui Ted Ligety i-a intarit austriacului pozitia de lider la slalom urias si sunt semne plapande ca anul acesta americanul ar putea pierde trofeul, desi optic inca domina disciplina.

Cronica primei manse
Clasamentul primei manse
Clasamentul final