Dans nocturn

Atmosfera de sarbatoare in Flachau la slalomul nocturn feminin, ca la toate cursele tinute in Austria. La inceput a fost uscat, dar o sarbatoare iarna e intotdeauna mai frumoasa acompaniata de ninsoare, si binevoitoare, vremea s-a indurat de impatimitii zapezii si a inceput sa cearna fulgi jucausi.

Mikaela Shiffrin conduce in Flachau (© GEPA)

Pe traseu, fetele n-au avut timp sa-i admire. Dupa patru slalomuri in aceasta iarna, valorile s-au cernut si schiul cel mai frumos se vede acum la inceput. Doar Marie-Michele Gagnon n-a dat la iveala tot ce poate, posibil si timorata de primul ei numar unu la start. Marlies Schild a aratat in schimb fara cusur. Sigura pe ea, campioana slalomului a atacat cu mult chef si a accelerat pana la ultima poarta.

Primul semnal de alarma pentru ea l-a tras Frida Hansdotter. Jucausa si foarte directa, suedeza a stat permanent cateva sutimi in fata lui Marlies, doar pe final pierzand putin si egaland timpul austriecei. Tina Maze a pierdut pentru o clipa linia, dar a revenit rapid in ritm si a atacat puternic pe final. Se afla la 3 zecimi de cele doua.

Flachau-ul s-a dovedit in anii precedenti teritoriu de succes si pentru Marlies Schild, si pentru Maria Höfl-Riesch, dar si pentru Mikaela Shiffrin, invingatoare anul trecut, in lipsa lui Marlies. Asa se face ca am asteptat duelul acesta direct, in conditii favorabile tuturor, cu foarte mare nerabdare. Iar Mika a demonstrat tot ce era de demonstrat. A accelerat in fiecare viraj, cu presiune la fiecare intoarcere, de sus pana jos si cu o usurinta de invidiat. Secunda avantaj e marturie suficienta pentru diferenta de valoare. „Am lasat schiurile sa mearga singure si asa mi-am facut treaba” a declarat laconic la final. Ce are in plan pentru mansa secunda? „Sa las iar schiurile sa mearga singure. Asa e cel mai placut sa schiezi.”

Marlies a fost incomodata de traseul foarte direct. I-ar fi placut sa se invarta mai mult, dar si-a facut lucida si autocritica. „N-am avut greseli evidente, insa am schiat prea frumos. Nu am impins cat trebuie. Mikaela poate asta mai bine, dar mai am o incercare.” O va avea de intrecut si pe Maria Höfl-Riesch, caci si nemtoaica a schiat fara greseala, cu acelasi calm cu care ne-a invatat. Intarzierea de 9 zecimi ramane totusi improbabil de recuperat.

Maria Pietilä-Holmner nu se poate lauda cu un parcurs similar. O succesiune de 10-15 porti in care s-a luptat cu linia a intarziat-o si porneste atacul dintre Marlies Schild si Tina Maze. In urma celor sase schioare de elita pandeste un cvartet austriac. Oricare dintre Michaela Kirchgasser, Bernadette Schild, Kathrin Zettel si Carmen Thalmann e gata sa profite de greselile fetelor din fata, ca sa faca saltul pe podium. Dar pe Mika o gasesc si ele intangibila. Dupa cum zicea Michi: „Fata asta schiaza in alta liga. Stie sa apese pe schiuri incredibil. E atat de frumos s-o vezi.”

Asa ca n-o pierdeti Mika. Va schia ultima in mansa a doua, care incepe la 21:45.

Clasamentul complet